İstanbul’da kazan Ağrı’da harca..

İstanbul’da kazan Ağrı’da harca..

Bir porsiyon döner Ağrı’da 12 liraya satılırken, İstanbul’da 20 lira ödemek gerekiyor...

İstanbul’da kazan Ağrı’da harca..
16px
24px
24.01.2017 10:15
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülkeler arasındaki hayat pahalılığını ölçmekte kullanılan Satınalma Gücü Paritesi'ni (SGP) ilk kez ülke içinde bölgesel düzeyde hesaplayacak.

TÜİK, önümüzdeki 5 yılda yapacağı yeni istatistik çalışmalarını içeren ‘2017-2021 Resmi İstatistik Programı'nı (RİP) tamamladı. Hükümet tarafından da onaylanan RİP, yarın kamuoyuna açıklanacak.

TÜİK program kapsamında, başta bölgesel SGP ve çok boyutlu yoksulluk olmak üzere istihdamdan nüfusa, motorlu taşıtlardan cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine kadar bir dizi yeni istatistik çalışması yapıp sonuçlarını yayımlayacak.

PAHALILIK HARİTASI HAZIRLADI

Programa göre TÜİK, bölgesel SGP'nin ölçümlerine bu yıl başlayacak ve ilk sonuçları önümüzdeki yıl açıklayacak. TÜİK halen SGP'yi sadece ülke düzeyinde açıklıyor.

Buradan çıkan endeks de fiyatların gerçek düzeyde karşılaştırılmasını sağlıyor, Türkiye'de yaşayan insanların diğer ülkelere göre ne düzeyde satın alma gücüne sahip olduğu belirleniyor. İlk kez hesaplanacak bölgesel SGP ise, gelir ve fiyatlara göre Türkiye'nin en ucuzdan en pahalıya tüm bölgelerinin haritasını ortaya çıkaracak.

Bölgesel SGP ile örneğin Marmara Bölgesi'nde 150 liraya alınabilen bir ürün için Karadeniz ya da Doğu Anadolu bölgelerinde 100 lira harcamanın yeterli olduğu görülebilecek. Diğer bir ifadeyle örneğin bir porsiyon döner için Ağrı'da 12 lira, İstanbul'da ise 20 lira ödemek gerektiği endekslere yansıyacak.

Tabi TÜİK endeksinde mal grupları ayrı ayrı yer almayacak. Ancak, pratikte mümkün olmasa da İstanbul'da kazanan bir kişinin tüm gelirini örneğin Ağrı, Yozgat ya da Isparta'da harcadığında kendisini ne düzeyde varlıklı hissedebileceği verilerle hesaplanmış olacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde