İstanbul'da evlerin amorti süresi 10 yıldan 20 yıla çıktı

İstanbul'da evlerin amorti süresi 10 yıldan 20 yıla çıktı

Türkiye, uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın yayınladığı ülkelerdeki ev fiyatı artış oranları (Global House Price Index) raporuna göre son 5 yıldır ilk 5'te yer alıyor.

İstanbul'da evlerin amorti süresi 10 yıldan 20 yıla çıktı
16px
24px
01.08.2015 17:41
ABONE OLgoogle
Bu yılın ilk çeyreği için hazırlanan raporda da Hong Kong'dan sonra ev fiyatlarındaki yüzde 19'luk artışla 2.liğini koruyan Türkiye'de hem ev almak giderek zorlaşıyor hem de ev alanlar ödedikleri parayı ancak 20 yılda geri döndürebiliyor. Altın Emlak'ın yaptığı araştırmaya göre ev alanların elde ettiği kira geliri ev fiyatını çıkardığı sürenin yakın geçmişte İstanbul'da 10 yıl idi. Hakan Erilkun, şimdi bu sürenin 20 yıla çıktığını söyledi.

Konut yatırımcılarının kısa vadede al-sat işlemi yapmalarının da etkisi ile sürenin uzadığına dikkat çeken Erilkun, “İstanbul genelinde artık yeni konutlarda amorti süresi 20 yıl ve üzerinde. Bölgelere göre değerlendirmelerimizde de genel olarak orta yaş dediğimiz Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy gibi bölgelerde bu süre 25 yıla kadar çıkıyor.” dedi.  

ESKİ EV SATIN ALMAK DAHA KÂRLI

Arsa tapulu olup, kredi alınamayan taşınmazların satış fiyatının düşük ve neredeyse krediye uygun yeni daireler kadar kira getirisine sahip olduğunu söyleyen Hakan Erilkun bunu şöyle örneklendiriyor: “Gaziosmanpaşa'da 2+1 arsa tapulu bir daire 150 bin lira iken 750 lira civarında kiraya verilebiliyor. Yeni yapılarda ise bu rakam 250 bin lira ve kira getirisi 850 lira civarında.

Buna göre arsa tapulu dairelerdeki amortisman süresi 13-14 yıl iken, yeni dairede bu süre 20 yılın üstünde. Bağcılar için de benzer bir modelleme mümkün. Örneğin 2+1 arsa tapulu bir daire 130 bin lira olup, 650 lira kira getirisi sağlarken, yeni dairede bu rakam 220 bin liradan başlıyor ve kira getirisi 750 lira civarında.”

APART VE YURTLAR ÇOK AVANTAJLI

Araştırmaya göre apart olarak günlük ya da süreli kiraya verilen taşınmazlarla, yurt olarak yapılandırılan taşınmazlarda amortisman süreleri çok düşük. Bu taşınmazlarda yatırım 8-9 yıl gibi kısa sürede geri dönebildiğine dikkat çeken Hakan Erilkun, “Bu nedenle komple satın alınan ve kullanım amacı bu hale çevrilen birçok yapı görüyoruz. Kocamustafapaşa, Cihangir, Talimhane gibi bölgelerde bu örnekler çok yaşanıyor. Ayrıca üniversitelere yakın bölgelerde de yurt türü kullanım çok fazla. Genelde E-5'e yakın güzergâhlarda alınan binalar bu amaçla iyi kira gelirleri sağlayabiliyor. Sefaköy, Avcılar, Bahçelievler, Göztepe, Kadıköy gibi noktalarda bu amaçla revize edilen birçok yapı bulunuyor.” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde