İstanbul'da dev Enerji Zirvesi: İşte zirvede konuşulanlar

İstanbul'da dev Enerji Zirvesi: İşte zirvede konuşulanlar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışının yapıldığı salona geldi.

İstanbul'da dev Enerji Zirvesi: İşte zirvede konuşulanlar
16px
24px
10.10.2016 15:28
ABONE OLgoogle

23. Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kongrenin yapıldığı salona birlikte geldi.

Dünyanın pek çok ülkesinden üst düzey katılımın sağlandığı zirvenin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Başbakan Binali Yıldırım da hazır bulundu.

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sunumun yapıldığı zirve, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

Yıldırım: Enerji sektöründeki büyümede dünyada 2. ülke konumundayız

Başbakan Binali Yıldırım, Dünya Enerji Kongresi Açılış Oturumu'nda yaptığı konuşmada "Son yıllarda küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişmelere de şahitlik ediyoruz. Bu bağlamda dünya enerji haritası değişmekte ve enerji alanında yeni oyuncular ortaya çıkmakta, talebin hızla arttığı görülmektedir. Ayrıca oyun değiştirici büyük gelişmeler de meydana gelmektedir. Tüm bu dönüşüm sürecinin dünya enerji camiasının önde gelen temsilcileri tarafından etraflıca ele alınabilmesine imkan vermesi bakımından 23. Enerji Kongresi'nin zamanlamasının da son derece yerinde olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

Başbakan Yıldırım, "OECD ülkeleri içinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke Türkiye'dir. Enerji sektöründeki büyümede dünyada Çin'den sonra 2. ülke konumundayız. Dünya ortalamasının neredeyse 3 katı hızla artan enerji talebimizin 2023 yılındaki ihtiyacı şu anki kapasitemizin 2 katı olacaktır. Bu nedenle Türkiye, küresel enerji güvenliğinin geliştirilerek sürdürülebilir, kapsayıcı ekonomik büyümenin temeline yönelik çalışmalara kararlılıkla katkı sunmaya devam edecektir." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, "Elektrikte son 10 yılda kurulu gücümüzü tam iki katına çıkardık. Elektrik üretiminde özellikle yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı değerlendirerek yeni santralleri devreye alıyoruz. Ülkemiz, yenilenebilir enerjinin dünyadaki gelişen ve yükselen eğilimini yakından izlemekte ve yenilenebilir enerjinin önem ve önceliğini anlamaya her gün daha fazla özen göstermektedir." diye konuştu.

 

Rusya Devlet Başkanı Putin: Petrol üretiminin kısıtlanması doğru yöntem

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Mevcut koşullarda petrol fiyatlarının sabitlenmesi için üretim kısıtlamasının doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili OPEC ülkelerinin girişimini destekliyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Mevcut koşullarda petrol fiyatlarının sabitlenmesi için üretim kısıtlamasının doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili OPEC ülkelerinin girişimini destekliyoruz." dedi.

Putin'in konuşmasının satırbaşları şöyle: 

- Petrol çıkarma teknolojisinin gelişimi yeni kaynakları da ortaya çıkarmıştır.

- Küresel ekonomideki zor koşullar yüzünden, enerji konferansı bize fırsta veriyor. Sorunları ve bunların küresel gelişime etkilerini ele almasını, yayılmasına fırsat vermektedir. Bizim ortak görevimiz tüm insanların güncel enerji kaynaklarına işbirliği sağlamaktadır. 

- Petrol fiyatlarının 2 katı düşmesiyle alternatif enerjiler öneriliyor. İnsanlık gerçekten yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yenilenebilir enerjiye talep hızla artıyor. Özellikle sıvılaştırılmış enerjide üretiminin artırılması doğalgaz konusunda küresel anlama gelmektedir. 10 sene sonra sıvı doğalgaz hacmi borudaki hacmi aşacaktır. Ticaret daha da artacaktır. Yeşil enerjiye doğru gidiyoruz ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda petrol harcaması yüzde 26 olacak. Doğalgaz yüzde 24, biyo kaynaklar yüzde 10, atom enerji yüzde 10, diğer kaynaklar yüzde 5 olacak.

- Yüksek petrol fiyatları sayesinde zorla çıkarılan petrolün gelişmesiyle yeni kaynaklara yol açmıştır. Uluslararası enerji takvimlerine göre 20-30 yıl sonra yine petrol ve doğalgaz ihtiyacımız olacak. Düşük fiyatlar sayesinde son 25 sene boyunca en uzun süre devam eden yatırım aktivitinin düşüşüne sebep oldu. Son 2 yılda petrol çıkarma yarım trilyon civarında düştü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde