İstanbul'da 2 aydır sanayide çarklar durdu

İstanbul'da 2 aydır sanayide çarklar durdu

Kriz imalat sanayini durma noktasına getirdi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul sanayisinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor.” dedi.

İstanbul'da 2 aydır sanayide çarklar durdu
16px
24px
02.09.2015 05:12
ABONE OLgoogle
Kriz imalat sanayini durma noktasına getirdi. İSO, Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre daralma ağustosta da devam etti. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul sanayisinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor.” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik gösterge olan Türkiye PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayii Raporu için Markit Financial Information Services ile işbirliği anlaşması imzaladı. Dünyanın 30'u aşkın ülkesinde PMI verilerini açıklayan Markit ile üç yıl için işbirliği yapan İSO, anlaşma kapsamında her ayın ilk günü “İstanbul Sanayi Odası, Türkiye PMI İmalat Sanayii Raporu verilerini açıklayacak. İşbirliği anlaşması sonrası Türkiye ve İstanbul PMI anketlerinin Ağustos 2015 ayı sonuçlarını açıklayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye İmalat PMI verisinin temmuz ayında 50,1 olarak gerçekleştikten sonra ağustos ayında 0,8 puanlık düşüşle 49,3'e gerileyerek imalat sanayii faaliyet koşullarında önceki aya göre bir bozulma sinyali verdi. “İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisi ise, temmuz ayında 46,3 olarak gerçekleştikten sonra ağustosta 48,5'e yükseldi. İstanbul imalat sanayiinin faaliyet koşullarında yaşanan bozulma kısmen hız kesti.” dedi.

Ağustos ayı dahil olmak üzere birbirini takip eden sekizinci ayda da İstanbul'da imalat üretiminin düşüş gösterdiğini belirten Bahçıvan, “Mevcut düşüş trendi, Ocak 2008 ile Nisan 2009 arasında ölçülen seriden bu yana en uzun süreli düşüş olarak kayıtlara geçti. Gerilemenin kaynağı genel olarak alınan yeni siparişlerin azalması olurken, firmalar ayrıca siyasi istikrarsızlığa dikkat çekti. Bununla birlikte, son dönemde meydana gelen düşüş marttan bu yana gözlenen en yavaş düşüş oldu.” diye konuştu. İstanbul'un sanayi sektörünün faaliyet koşullarında kötüleşmenin ağustos ayında da sürdüğüne işaret eden bahçıvan, “Anketten elde edilen ana faaliyet göstergelerinin tümü –fabrika çıkışları, yeni siparişler, ihracat, istihdam ve satın almalar– temmuz ayından bu yana düşüş gösterdi ancak tüm öğelerde bu düşüş daha küçük oranlarda gerçekleşti. Liranın değer kaybetmesi, firmaların girdi fiyatlarının ay boyunca yükselmesine yol açan ana faktör olarak rapor edildi. Ayrıca enflasyon son beş ay boyunca ilk kez ivme kazandı.” dedi.

Rapora göre, temmuz ayında istikrar kazanma sinyalleri veren Türk imalat sanayii sektörü ağustos ayında yeniden daralmaya döndü.

Ağustosta yeni siparişlerdeki gerileme iç piyasadan kaynaklanırken ihracat, zayıflayan Türk Lirası'nın katkısıyla hız kazandı. Bununla birlikte yeni ihracat imkânları çok küçük oranlı bir artış gösterdi. Hem yeni işler hem de üretim 2015 boyunca henüz hiçbir ayda büyüme gösteremedi. İş koşullarındaki zayıf tablonun yanı sıra ağustosta istihdam da hafif bir düşüş gösterdi. Ayrıca, imalatçılar son 1,5 yıllık dönem boyunca girdi fiyatlarında en güçlü enflasyonist baskıyla karşılaştı.

Türk imalatçılar tarafından alınan yeni siparişler ağustos ayında üst üste sekizinci kez düşüş gösterirken şirketler durgun piyasa koşullarına ve süregelen siyasal belirsizliğe dikkat çekti. Buna rağmen, düşüş hızı temmuzda ölçülen marjinal hıza nazaran pek değişiklik göstermedi ve 2015 yılının ilk yarısına göre daha zayıf seyretti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde