İstanbul Doors’u Doğuş'a satanlar şimdi ne yapıyor

İstanbul Doors’u Doğuş'a satanlar şimdi ne yapıyor

Levent, Rıza ve Bülent Büyükuğur kardeşler ve Berk Ekşioğlu 6 ay önce Londra’da Good Food Society (İyi Yemek Cemaati) isimli bir şirket kurdu.

İstanbul Doors’u Doğuş'a satanlar şimdi ne yapıyor
16px
24px
30.07.2014 00:22
ABONE OLgoogle
Frescobaldi, 1308 yılından bu yana şarap üreten soylu bir aile olmanın yanına, Londra’da kendi adını taşıyan ilk restoranı da koyuyor. Frencobaldi ismini taşıyacak restoranın yüzde 50’sini ise geçtiğimiz yıl çoğunluk hissesini Doğuş’a satan İstanbul Doors’un kurucuları Büyükuğur kardeşler ve Berk Ekşioğlu aldı.

DOĞUŞ Grubu’nun D.ream şirketine, 2013 yılının başında İstanbul Doors’un yüzde 74.25 hissesini devreden 4 kurucu ortak, oradaki küçük ortaklıkla yetinmedi. İstanbul Doors ile Türkiye’nin en büyük restorancılık grubuyken, 3 yıl Türkiye’de bu alanda yatırım yasağı bulunan Levent, Rıza ve Bülent Büyükuğur kardeşler ve Berk Ekşioğlu 6 ay önce Londra’da Good Food Society (İyi Yemek Cemaati) isimli bir şirket kurdu.

Özel bir yatırım fonunda çalışan bir arkadaşlarını da alarak şirketteki hissedar sayısını 5’e çıkardı. Sessiz sedasız Londra’da yürüttükleri çalışmaların ilk ipucunu Berk Ekşioğlu verdi. İtalyan’ın Toscana bölgesinde yaşayan ve bilinen en köklü ailelerinden Frescobaldi ile ortak bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Ekşioğlu, “Şaraplarıyla meşhur, soyları Ortaçağ öncesine uzanan bir grupla ortaklık yapmak bizim için çok önemli” dedi.

30. JENERASYON RESTORANDA

Levent Büyükuğur ise, 700 yıllık Frescobaldi ailesinin 30’uncu jenerasyonuyla yüzde 50-50 ortak ilk restoranı Londra Regent Street’te eylül ayında açacaklarını söyledi. Büyükuğur, “Bu aile şaraplarıyla çok ünlü ama restorancılık işine hiç girmemişler. Bizim tecrübemiz de onlara cesaret verdi. Tabii İtalyan mutfağı olacak” dedi.

İKİNCİ SIRADA MİAMİ VAR

Restoranı üst düzey konumlayacaklarını ancak pahalı olmayacağını vurgulayan Büyükuğur şöyle devam etti:

"Bu restoran çok rahat 5 yılda 3 tane olur. Londra’yı açalım, gelecek yıl için hedefimiz Miami. Peşinden de Dubai, New York ve Milano gelecek. Restoranın mimarisi Autoban’a ait."

Michelangelo’dan şarap karşılığı tablo aldı

DÜNYA yüksek sosyetesinin çok yakından tanıdığı Frescobaldi ailesi, aslında Floransa merkezli. İtalyan tüccarların Bruges’da ticareti yaptığı yıllarda, bankadan aldıkları faizleri Floransa’da biriktirerek önemli bir servet sahibi olmuşlardı. Toscana ve Chianti için Frescobaldi ailesinin önemi çok büyük.

1308 yılında şarap üretimine başlayan aile, kısa sürede önemli müşteriler edinmişti. Rönesansın en önemli isimlerinden Michelangelo’dan şarap karşılığı tablo aldığı biliniyor. Aile ayrıca İngiltere Kralı VIII. Henry’nin de şarap tedariğini yapıyordu. Frescobaldi ailesinden pek çok isim İtalyan tarihi boyunca tarih, edebiyat, siyaset ve sosyoloji alanında önemli faaliyetlerde bulunup, önemli eserler verdiler. Ailenin bir kanadı da İtalyan’ın zeytinyağı kralı. Frescobaldi, ile Londra’da restorancılık alanında dengelerin değişmesi bekleniyor.

Londra’da Türk mutfağı

BERK Ekşioğlu, yine Londra’da birkaç farklı proje üzerinde çalıştıklarını, Frescobaldi restoranı için aile ile işbirliği yaptıklarını, diğer projelerde kendi şirketlerinin yer alacağını söyledi. Levent Büyükuğur ise şöyle konuştu:

"Kim bilir belki başka bir projede başka bir ortaklık yapılır. Ama bundan sonraki bir projemiz kesinlikle Türk mutfağı üzerine kurulu olacak. Onu da Londra’da yapacağız. Biz bu pazarı çok iyi biliyoruz. Niş ne, ne gider çok iyi biliyoruz. Türk restoranında da fiyatlar orta düzeyde olacak. Bu konsepti İngiltere’de test edeceğiz. Ardından başka ülkeler de gelecektir. Bunun için de kafamızdaki tarih gelecek yılın ilk yarısı."

Demet Cengiz/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde