İşsizin parası eriyor: İşsizlik Sigortası Fonu zarar etti

İşsizin parası eriyor: İşsizlik Sigortası Fonu zarar etti

Nakit varlıklarını sadece Hazine tahvilleri ile kamu bankalarında değerlendirmesine izin verilen İşsizlik Sigortası Fonu zarar etti. Bu işten hükümet kârlı çıktı

İşsizin parası eriyor: İşsizlik Sigortası Fonu zarar etti
16px
24px
28.04.2017 08:50
ABONE OLgoogle

İşsizler için oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu bir yandan hükümetin çeşitli icraatlarının finansmanı için kullanılırken diğer yandan reel faiz kaybı yoluyla kamu bankalarıyla hükümetin bütçesine nakit kaynak aktarıyor. İŞKUR'un resmi verilerine göre, fonun nakit varlıkları bu yılın ilk üç ayında sadece yüzde 1.98, en son mart ayında da yüzde 0.68 oranında getiri sağlayabildi.
 
Fon'un son bir yılda elde ettiği getiri de yüzde 8.18'de kaldı. Oysa, TÜİK'in yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) bu yılın ilk üç ayında yüzde 6.38, mart ayında yüzde 1.04 ve son bir yılda da tam yüzde 16.09' oranında arttı. Buna göre fon varlıkları enflasyon karşısında mart ayında 0.36 puan, yılın ilk üç ayında 4.4 puan ve son bir yıllık dönemde de yaklaşık 8 puan birden eridi.

BÜTÇEYE GELİR OLDU

Sonuçta nakit zengini fon, devasa yatırımından reel kazanç sağlayamadığı gibi, milyarlarca lira kayba uğradı. Fon, Hazine ve kamu bankalarından en son 2016 yılında 8 milyar lira, bu yılın ilk üç aylık döneminde de 2.4 milyar lira faiz geliri elde etti. Eğer fon kaynakları enflasyonun üzerinde kazanç sağlayan yatırım alanlarına yönlendirilmiş olsaydı bu faiz gelirleri çok daha yüksek rakamlara çıkacaktı. Fonun uğradığı reel kaybın bir kısmı Hazine yoluyla bütçeye gelir, bir kısmı da kamu bankalarına kâr oldu.

96.7 milyar lirası Hazine'nin kasasında 

İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken nakit varlıklar, yasa gereği örneğin döviz, altın, hisse senedi gibi alanlarla özel bankalarda değerlendirilemiyor. Fonun nakit varlığının yüzde 90.61'i Hazine'nin kuponlu ve kuponsuz tahvillerine, yüzde 9.39'u da kamu bankalarında mevduata yatırıldı.

Buna göre mart sonu itibarıyla 106.7 milyar liraya ulaşan fonun nakit varlığının 96.7 milyar lirası Hazine'de, 10 milyar lirası da kamu bankalarında bulunuyor. Hazine, işsizin parası sayesinde piyasadan daha az iç borçlanma yapıyor, kamu bankaları da bu parayı başta mega projeler olmak üzere piyasaya kredi olarak aktarıyor. 

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde