İsrailli şirketten İzmir'e dev fabrika

İsrailli şirketten İzmir'e dev fabrika

İsrail'in en büyük banyo, mutfak ekipmanları ve armatür üreticilerinden biri olan Hamat Group, İzmir'de fabrika kuruyor. Hamat'ın yapacağı yatırıma bir Türk şirketi ortak olacak

İsrailli şirketten İzmir'e dev fabrika
16px
24px
02.07.2015 07:56
ABONE OLgoogle
Ankara-Tel Aviv arasında 2010'da yaşanan ve siyasi ilişkileri kopma noktasına getiren Mavi Marmara olayının ardından 5 yıl sonra İsrail'den ilk yatırım, sanayiden geldi.

İsrail'in en büyük banyo, mutfak ekipmanları ve armatür üreticilerinden biri olan Hamat Group, Türkiye'de üretim tesisi kuracağını açıkladı. Hisseleri Tel Aviv Borsası'nda işlem gören Hamat Group'un Türkiye'deki üretim merkezi ise İzmir olacak. 

ÜRETİM DAHA UCUZ 

Önceki gün Tel Aviv Borsası'na açıklamada bulunan Hamat Group, kurulacak fabrikanın İzmir'e 40 kilometre uzaklıkta olacağını açıkladı. bir Türk şirketiyle yapılacak ortak tesis için ilk olarak bir firma kurulacak. Türk şirketinin adını açıklamayan Hamat Group, ortaklıkta yüzde 80-90 oranında pay alacağını, geri kalan hissenin ise Türk firmasında kalacağını kaydetti.

Hamat Group, imzalanan ön mutabakat anlaşmasına göre gelecek dönemde Türk firmasının payını da satın alabilecek. Türkiye'deki imalat sürecinin İsrail'e göre yüzde 30 ila 40 arasında daha ucuz olduğu kaydedilen açıklamada ayrıca kalifiye eleman konusunda da İzmir'in tercih sebebi olduğu belirtildi. 

30 DÖNÜMLÜK ARAZİ ALACAK 

Tesis için ilk olarak 30 dönümlük bir arazinin alındığı ve fabrikanın daha sonra genişleyebileceği kaydedildi. Açıklamada İzmir tesisinden Avrupa başta olmak üzere birçok bölgeye ihracat yapılacağı ifade edildi. 

450 ÇALIŞANI VAR

1944'te Ashdod kentinde bir apartman dairesinde kurulan Hamat Group'un tarihi İsrail devletinden daha eskiye dayanıyor. 1951'de üretime başlayan firmanın 450 çalışanı var. 1960'ta Holon kentindeki Portnov adlı firmayı satın alan şirketin hisseleri, 1993'te Tel Aviv Borsası'nda işlem görmeye başladı. 
Kerim Ülker/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde