İş dünyası şişman erkek sevmiyor

İş dünyası şişman erkek sevmiyor

Yeni bir araştırma şişman erkeklerin de iş dünyasında hoş karşılanmadıklarını ortaya koydu.

İş dünyası şişman erkek sevmiyor
16px
24px
26.11.2015 15:19
ABONE OLgoogle
Şimdiye kadar şişman kadınların iş dünyasında ayrımcılığa uğradıklarına dair sayısız araştırma gündeme geldi. Kilolu kadınların işe alınma ihtimalleri daha düşük, ücretleri de daha az ve hatta alışveriş merkezlerinde bile müşteri olarak kötü muamele söz konusu.

Ancak Fortune’da yer alan bir habere göre, yeni bir araştırma şişman erkeklerin de iş dünyasında hoş karşılanmadıklarını ortaya koydu.

Kuzey Karolina Üniversitesi ve Rice Üniversitesi’nden araştırmacıların “Şişmanlık satmıyor: Perakende dünyasında şişmanlığın damgalanmasının sinsi etkileri” başlıklı çalışmasına göre, kilolu erkekler de iş hayatında kadınlar kadar cezalandırılıyor.

“Journal of Applied Psychology”de yayımlanan çalışma kapsamında, şişirilmiş, protezli kıyafetler giydirilen erkekler, perakende mağazalarına iş başvurusu yapmaya gönderildi. Bu denekler aynı zamanda bazı mağazalara da müşteri olarak gönderildiler. Sonuçta da bu adamlar, hem iş müracaatlarında hem de müşteri olarak gittikleri yerlerde ayrımcılığa uğradılar. Aslında deneklerden hiç birinin iş müracaatı engellenmedi. Çalışmanın akademisyenlerinden olan, Kuzey Karolina Üniversitesi, psikoloji bölümünden doçent Enrica Ruggs, “deneklerin iletişim kurduğu çalışanlar, bu görüşmeyi bir an önce bitirme çabasındaydılar. Gülümseme, pozitif anlamda mimikler vs yoktu; tersine kaş çatma, surat asma ve bir an önce iletişimi sona erdirme çabası vardı” diyor.

Şimdiye kadar bu yöndeki çalışmalar hep kilolu kadınların maruz kaldıkları ayrımcılığa odaklandı. Bu yeni çalışmayı gerçekleştiren psikologlar ise, kilolu erkeklerin de benzer olumsuz davranışlara maruz kalıp kalmadıklarını öğrenmek istediler.

Araştırmacılar aynı zamanda çalışmanın laboratuvar ayağını da gerçekleştirdiler ve şişman erkeklerin perakende dünyasında çalışan olarak çok ince ayrımcılığa maruz kaldıklarını keşfettiler; perakendedeki şişman erkek çalışanlar daha az becerikli, düzensiz ve profesyonellikten uzak personel muamelesi görüyorlar. Ruggs, tüm çalışanlar ve aynı zamanda müşteriler için de eşit davranılması bakımından daha çok yapılacak şey olduğunu söylüyor.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’na göre, her üç Amerikalı yetişkinden ikisi aşırı kilolu ya da obez.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde