İş dünyası büyüme rakamları için ne dedi?

İş dünyası büyüme rakamları için ne dedi?

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen yılın ilk çeyrek büyümesi, iş dünyasında da memnuniyetle karşılandı

İş dünyası büyüme rakamları için ne dedi?
16px
24px
10.06.2016 12:22
ABONE OLgoogle
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "İş dünyası olarak çok mutluyuz, çok sevindirici bir haber. Bu durum, hükümet istikrarının ortaya çıkardığı bir neticedir." dedi. Özdemir, Türkiye'nin Suriye olaylarına, Rusya ile yaşanan gerginliğe, bölgesel durumlara ve ihracat pazarlarında yaşanan daralmaya karşın beklentilerin yüzde 0,4 puan üzerinde büyümesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu yalnızca ve yalnızca Türkiye ekonomisinin gücünü ve dinamizmini gösteriyor. Ayrıca, yıllık beklentilerin üzerinde büyüyeceğimizin de işaretidir." dedi.

Söz konusu sıkıntıların olmaması halinde büyüme oranının yüzde 5,5'lara ulaşacağını belirten Özdemir, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin mega projelerinin bütün hızıyla devam ettiğini söyledi. İstanbul Yeni Havalimanı'nın zamanında bitirileceğini, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nin bu yıl açılacağını, özelleştirmelerin ve faiz indirimlerinin devam ettiğini anlatan Özdemir, TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin yatırımcı için önemine de işaret etti.

 "Ekonomiye her zaman güveniyor, yatırımlara devam ediyoruz"

Nihat Özdemir, Türkiye ekonomisinin her zaman iyi olacağına inandıklarını ifade ederek, "Bakıldığında, 2015'in ilk 500 sanayi şirketinin bilançolarının ortalama 3'te 2'sinin faize ve kur farkına gittiği görülmektedir. Faizin düşük olması ve kurda istikrarın sağlanması ülkemiz ekonomisi için hayati öneme sahiptir. Türkiye ekonomisine güveniyoruz. Geleceğe hiçbir zaman olumsuz bakmadık, gelecekten endişe duymadık. Türkiye'de tek başına siyasi bir iktidar ve siyasi istikrar var. Ekonomik hedefler açıklanmıştır." ifadelerini kullandı.

Hem yurt içinde hem de dışında yatırımlara hiç ara vermediklerini, devam ettiklerini belirten Özdemir, "Ekonomimizden hiç endişe etmedik. Yatırım programlarının hiçbirinde durmadık. Enerjide, çimentoda, turizmde, hava limanında, hava alanında, Türkiye'nin önemli altyapı projelerinde yatırım konusunda hiçbir endişe duymadığımız gibi, hedeflere doğru yürüyoruz." şeklinde konuştu.

 Özilhan: "Büyüme ekonominin doğru bir yönde gittiği gösteriyor"

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Tuncay Özilhan da ilk çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gelmesinin iyi olduğunu ifade ederek, "İlk çeyrek genellikle daha durağan olan bir dönem... Bu ekonominin doğru bir yönde gittiğini gösteriyor. Güvenlik sorunlarının olduğu ve turizmin bu kadar etkilendiği bir ortamda bu büyüme iyi bir büyüme, ama ikinci ve üçüncü çeyreklerde büyümenin düşeceği hissiyatındayım. Bu nedenle bir an evvel ekonomi ile ilgili kararların alınıp uygulamaya konulmasında fayda var." diye konuştu.

Özilhan, bir ülke üretiyorsa ve üretim imkânlarını geliştiriyorsa her zaman daha sağlıklı ve sıhhatli bir yapının oluşacağını belirterek, bunun için Türkiye'nin sanayileşme ve yatırım hamlesine devam etmesi, fonların daha ziyade burada kullanılması, hükümetin de bu konuda teşvik ve destekler ile üretimi artırması gerektiğini vurguladı.

Torun: "Üretime dayalı büyümeliyiz, siyasi irade de bunu hedefliyor"

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin çok güzel olduğunu ifade ederken, "Ancak bu büyümenin üretime dayalı olması gerekir." dedi. Torun, yüzde 4,8'lik büyüme oranının dünyadaki genel ekonomik duruma bakıldığında memnuniyet verici olduğunu, ancak 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşılması için daha büyük oranların yakalanması gerektiğini söyledi.

Kibar: "Çok ümit verici"

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da özellikle içinde bulunulan ortama bakarak büyümeyi değerlendirdiklerinde çok ümit verici olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bunun yanında, önümüzdeki döneme yönelik özellikle turizm sektöründeki sıkıntıların yaz aylarında devreye girmesiyle hizmetler sektöründe yavaşlamanın etkisini yaşayabiliriz. Faiz ile ilgili düşüşün ekonomiyi olumlu etkilemesi lazım. Büyümenin temel kaynağının kamu yatırımları olduğunu gözardı etmemek gerekir. Tarım ürünleriyle ilgili enflasyonda aşağı yönlü baskıyı önümüzdeki birkaç ay yaşarız. Sanayi kesimindeki büyümenin önemli olduğuna işaret etmek lazım. Orası ile ilgili bir takım tedbirler almaya çalışıyorlar. Bunların geciktirilmeden, reel sektörü büyümenin paydaşı haline getirmek gerekiyor."

 Kadooğlu: "Büyüme rakamı motive edici"

Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, büyüme rakamının moral anlamında motive edici olduğunu dile getirerek, "Bunun üretim ve ihracata dayalı olursa daha doğru bir büyüme olduğunu göreceğiz. Şu anki büyümeyi daha çok kamu harcamaları ve inşaat sektörünün büyümesi olarak görüyorum. Üretim kaynaklı olarak baktığımızda tam karşılığını göremiyoruz." şeklinde konuştu.

Kadooğlu, büyümenin Türkiye ve dünyadaki siyasi konjonktürden kaynaklı olarak bu şekilde geldiğini ifade ederek, etraftaki siyasi gelişmelerin biraz rahatlaması halinde büyümenin çok farklı yerlerde olacağını söyledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde