İş adamlarında “Acaba sıra bende mi” korkusu

İş adamlarında “Acaba sıra bende mi” korkusu

AKP’nin ekonomiyi cemaate bağladığı dönemde etkinliklere katılmak zorunda bırakılan tarafsız işadamları endişe içinde

İş adamlarında “Acaba sıra bende mi” korkusu
16px
24px
21.05.2016 06:10
ABONE OLgoogle
Son dönemde yapılan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonları ile bazı işadamlarının tutuklanması iş dünyasında tedirginlik yarattı.
Cemaate yakın olduğu iddiası ile yapılan tutuklamalar, tarafsız işadamlarında “Acaba sıra bende mi” korkusuna neden oldu.
 
Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere dönemin bakanlar kurulu tam kadro olarak TUSKON'un etkinliklerinde böyle gövde gösterisi yapıyordu.

17-25 Aralık öncesinde ekonomi politikalarının çoğunu cemaatin işadamı örgütü Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) emanet eden AKP, Türk iş dünyasının hem yurtiçinde hem de yurtdışında TUSKON ile hareket etmesine neden oldu. Özellikle Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan döneminde zirveye çıkan AKP-TUSKON ilişkileri nedeniyle, TUSKON'un etkinliklerine ve fuarlarına katılmayan işadamı neredeyse kalmadı.

İşadamları cemaatçi olsun veya olmasın, TUSKON ile hareket etmek zorunda bırakıldı. Günümüzde ise bu işadamlarına “Sen cemaat ile iş yaptın” deniliyor.

TUSKON İLE ÇALIŞMAK ZORUNDAYDIK

Sözcü'ye açıklamalarda bulunan bir işadamı, ne AKP'li ne de cemaatçi olmamasına rağmen, TUSKON ile hareket etmek zorunda bırakıldıklarını söyledi. Cemaat ile AKP'nin arasının açılmadığı dönemde herkes gibi kendilerinin de TUSKON ile çalıştığını anlatan işadamı, günümüzde yapılan tutuklamalar nedeniyle tedirginlik yaşadıklarını aktardı. Sadece kendisinin değil, pek çok insanın da benzer tedirginliği taşıdığını ifade eden işadamı şunları söyledi:

“Kapıya ya polis gelecek, ya da Maliye'den müfettişler diye huzursuzuz. İktidar bizi TUSKON ile iş yapmaya yönlendirdi. Şimdi ise neden onlarla çalıştın diye hesap soruyor. Bank Asya'da eskiden hesabı olanlar da tutuklanma korkusu yaşıyor. Ben mesela her yurtdışına gidiş ve gelişimde ‘Acaba beni pasaport kontrolünde gözaltına alacaklar mı' diye düşünüyorum. Biz sanayiciler olarak sağladığımız istihdamla, yaptığımız ihracatla ülkeye hizmet ederken terörist muamelesi görüyoruz.”

RAKİPLER İFTİRA ATIYOR

Sadece tutuklanma korkusu yaşamadıklarını ifade eden işadamı, rakip bazı işadamlarının da ahlaksızca iftira attıklarını belirtti.

Rakip firmaları ‘cemaatçi' diye Maliye'ye şikayet edenlerin olduğunu söyleyen işadamı, bu huzursuzluklarla rahatça iş yapamadıklarını kaydetti.

Erdoğan, TUSKON'a övgüler yağdırmıştı

Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olduğu dönemde 31 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilen TUSKON'un 4'üncü olağan genel kuruluna katılmış ve TUSKON'a övgüler yağdırmıştı. TUSKON mensubu işadamlarını, büyük Türkiye hedeflerinden, gayretlerinden ve mücadelelerinden dolayı kutladığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuşmuştu:

“TUSKON'a, TUSKON'un tüm mensuplarına, özellikle Türkiye'nin adını dünyaya duyurdukları, ay yıldızlı bayrağın, bu aziz milletin büyüklüğünü en uzak ülkelere, en ücra kentlere şerefle taşıdıkları için, şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. TUSKON, hırsı değil kanaati, kazanmayı değil paylaşmayı, sömürmeyi değil dayanışmayı savunarak, savunduğu değerlerin samimiyetle arkasında durarak, kendisini değil, ülkesini ve milletini öne çıkararak farklılığını ortaya koydu. En önemlisi de TUSKON, sırtını belli çıkar çevrelerine değil, millete dayadı. Kaynağını milletten aldı, ilhamını milletten aldı, motivasyonunu, ufkunu, misyonunu milletten aldı.”

Çağlayan yönlendiriyordu

Görev yaptığı dönemde TUSKON'un yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok etkinliğine giden Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, işadamlarına TUSKON'un faaliyetlerine katılmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyordu. Çağlayan ayrıca, TUSKON'un toplantılarında cemaati de övüyordu.

TUSKON'un Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programında konuşan Çağlayan, kuruluşun sürdürdüğü programların sadece ekonomi ve ticaret köprüsü olmadığını, aynı zamanda bir sevgi ve barış köprüsü de olduğunu söyledi.

Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 etkinliğine de katılan Çağlayan, TUSKON'un, özellikle Afrika'ya ve Amerika'ya yapılan ticarette çok önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, “Afrika'ya yapılan ticarette TUSKON'un benim için çok büyük önemi var. Latin Amerika'da da TUSKON'un büyük başarılarını görüyoruz. Siyasette ve diplomaside de bize büyük yardımları oluyor” ifadelerini kullandı.

Taylan Büyükşahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde