İş Bankası'ndan Can Dündar açıklaması: Bizde kıyak kredi ...

İş Bankası'ndan Can Dündar açıklaması: Bizde kıyak kredi ...

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Can Dündar'a verildiği iddia edilen kredi ve Petrol Ofisi davası ile ilgili iddialara yanıt verdi

İş Bankası'ndan Can Dündar açıklaması: Bizde kıyak kredi ...
16px
24px
30.05.2016 12:04
ABONE OLgoogle
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Petrol Ofisi iddianamesinden, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verildiği iddia edilen uygun koşullu krediye kadar birçok konuyla ilgili BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'a değerlendirmelerde bulundu. 

Bali, Petrol Ofisi ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, süreç devam ettiği için banka ile ilgili bu dava özelinde yayınlar yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. 

"Biz şahsen de yargılanıyoruz. Fakat bu konuda ne yapıp, ne yapmadığımızı iyi biliyoruz. Dolayısıyla bunun rahatlığını yaşıyoruz. Ancak bunu bilmemiz bize hukuki koruma sağlayamayabiliyor" diyen Bali, bu konuda hukuki olarak haklarını savunmaya devam edecekleririni ve hukuka güvendiklerini belirtti. 

İş Bankası daha önce KAP'a gönderdiği açıklamada, POAŞ'ta akaryakıt kaçakçılığı iddianamesi ile ilgili olarak, yönetim kurulu başkanı ve yöneticilerine yönelik iddiaların hukuki bir zemine dayanmadığının yargılama sürecinde görüleceğine inandıklarını açıklamıştı. 

Banka ayrıca, yöneticilerin yasal haklarının korunması için gerekli hukuki tedbirlere başvurulacağını duyurmuştu.

İş Bankası KAP'a yaptığı açıklamada Petrol Ofisi'nde hissedar olduğu 2001-2005 dönemini de içeren 2001-2007 yılları arasında POAŞ yönetim kurulunda görev yapmış olan üyeler ile bazı üst düzey yöneticiler hakkında, POAŞ'ın akaryakıt ithalat işlemlerinin bir bölümüne ilişkin olarak, bir iddianame hazırlandığı ve bu iddianamenin görevli mahkeme tarafından yargılama konusu edildiğinin öğrenildiğini belirtmişti.  

"BİZDE KIYAK KREDİ YOKTUR"

Adnan Bali, verdiği özel söyleşide Petrol Ofisi iddianamesi ile birlikte faizsiz kredi kullandırıldığına ilişkin iddialarla ilgili de açıklamalarda bulundu. 

"Her krediye hakim değilim ama bu kurumun herhangi bir konuda yanlış bir işi olmayacağına ilişkin özgüven ile söyleyebilirim ki böyle bir şey yoktur" diyen Bali, bankanın subjektif herhangi bir kriterle, siyasetle ilişkisinin olmadığına, tamamen bankacılık kriterlerine göre faaliyet yürüttüğüne vurgu yaptı. 

Bali, "Keşke yasalar izin verse de, piyasa oranları ile kıyaslayarak hangi faiz oranında bu krediyi kullandırdığımızı açıklayabilsem. Ancak bankacılık kanunu açısından bunlar sırdır. Ama bu konuda yapılan bu kadar yayından sonra şunu söyleyeyim ne Can Dündar'a ne de başkasına herhangi bir faizsiz kredi veya kıyak iş sağlanmamıştır" diye konuştu. 

Bankanın 185 bine yakın paydaşı olduğunu ifade eden Bali bankanın 'ağırbaşlı' prensiplerle yönetildiğini belirtti. 

Daha önce bazı yayın organlarında İş Bankası'nın Dündar'a bankacılık mevzuatına aykırı şekilde kredi sağladığı iddiası gündeme gelmişti. 

Banka bu iddialar üzerine 1 Nisan'da yayınladığı bir açıklamada "Bankamızda tüm krediler, yasal mevzuata ve kredilendirme prensiplerine uygun bir biçimde, kredi riski / teminat dengesi gözetilmek ve müşterinin tüm gelirleri ile geri ödeme kaynakları ve Bankamız için faiz dahil diğer gelir yaratıcı unsurlar dikkate alınmak suretiyle tahsis edilmekte olup, portföyümüzde bu ilkelere uygun olmayan biçimde tahsis edilmiş herhangi bir kredi bulunmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde