İnterneti yasaklatacak 3 yeni madde!

İnterneti yasaklatacak 3 yeni madde!

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yasa daha kapsamlı bir şekilde geri dönüyor

İnterneti yasaklatacak 3 yeni madde!
16px
24px
20.01.2015 08:43
ABONE OLgoogle
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ekim ayında iptal ettiği internete erişimle ilgili düzenlemenin yerine daha kapsamlı yasaklama gerekçeleri içeren yeni bir düzenleme geliyor.

Hazırlanan yeni düzenleme, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul’un imzasıyla yasa teklifi olarak TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklif, AYM’nin iptal ettiği düzenlemede milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesiyle sınırlı olan internete erişim yasağının kapsamını genişletiyor. Bu üç unsura ilave olarak şu gerekçelerle de internete erişim yasağı konulabilecek:

-Yaşam hakkı,

-Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması,

-Genel sağlığın korunması.

HÂKİME SUNULACAK

İptal edilen düzenlemede Telekomünikasyon İletişim Başkanı doğrudan erişim yasağı kararı alabilirken, teklifte hâkim kararının alınması ilk sıraya konuldu.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talep etmesi koşulu getirildi.

İlgisine göre İçişleri, Milli Savunma ve Sağlık bakanlıklarının talebiyle TİB Başkanlığı tarafından ilgili içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

Karar, TİB tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. Kararın gereği derhal ve kararın bildirilmesinden itibaren en geç 4 saat içinde yerine getirilecek. Karar 24 saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacak. Eğer hâkim 48 saat içinde karar vermezse kendiliğinden ortadan kalkacak.

500 BİN LİRA PARA CEZASI

Erişim yasağı ve içeriğin kaldırılması kararının gereğini yerine getirmeyen içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası verilecek. Ayrıca içeriğin kaldırılmamasından veya engellenmemesinden devlet veya kişiler zarara uğramışsa zararın niteliğine göre TİB Başkanlığı’nın talebi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek. Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde