İnşaatçılar bankacı oldu, isyan çıktı

İnşaatçılar bankacı oldu, isyan çıktı

Ömer Faruk Çelik, “Sektör bankacılık yapmaya başladı. Tüm riski inşaat sektörü üstleniyor. Bankacılık sektörü bireysel konut alıcısının riskini alarak, inşaatçıyı bu riskten çıkarmalı. Devlet bankaları da elini taşın altına koymalı” dedi.

İnşaatçılar bankacı oldu, isyan çıktı
16px
24px
28.04.2016 05:54
ABONE OLgoogle
Konut kredi fazilerindeki artış nedeniyle senetli ev satışlarının arttığını söyleyen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Sektör bankacılık yapmaya başladı. Tüm riski inşaat sektörü üstleniyor. Bankacılık sektörü bireysel konut alıcısının riskini alarak, inşaatçıyı bu riskten çıkarmalı. Devlet bankaları da elini taşın altına koymalı” dedi.

Emlak Konut GYO güvencesiyle İntaya, EYG ve İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir’de inşa edilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul’un mağaza ve dükkanları 14 Mayıs’ta satışa çıkıyor. Ticari ünitelerin satışı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışı riskine dikkat çekti.

Konut sektörünün büyümeye devam ettiğini ancak taksitli ev satışlarının da arttığını söyleyen Çelik, “Bardağın dolu tarafından bakarsak sektör büyümeye devam ediyor. Bardağın boş tarafından bakacak olursak sektör bankacılık yapmaya başladı. Bankaların işini ellerinden aldık. Çünkü kredili satışlar iyice azalmaya başladı, kredisiz vadeli satışlar çoğaldı” dedi. 

TÜM RİSK İNŞAATÇIDA

Gelişmiş ülkelerde mortgage sisteminin geliştiğini belirten Çelik, “Gelişmiş ülkelerde kredi riskini alan banka, satma riskini üstlenen firma oluyor. Türkiye’de konut kredileri yüzde 1’in üzerine çıkmaya başlayınca konut alıcısı da sektör de taksitli modele geçiyor. Şirket açısından bakınca sadece evi satıp, taksitleri almakla iş bitmiyor. O projenin gideri var ve bunlar için de finansman lazım. Müşteriler konutu taksit ile aldığı için firmanın elinde yığınla senet oluyor. Finansmanı sağlamak için gidiliyor bankalardan ticari kredi alınıyor” dedi. Sektörün bir yandan satma riskini bir yandan da taksit riskini aldığını, bankaların da sadece bu inşaat firmalarının riskini aldığını söyleyen Çelik, “Bütün risk firmaların üstünde. Oysa bankacılık sisteminde risk ne kadar dağılırsa kredi o kadar kaliteli olur. Bu yüzden taksitli sisteme artık son verilmeli, bankacılık sistemi de bireysel konut alıcısının riskini alarak, sektörü bu riskten çıkarmalı. Konut kredi faizlerinde devlet bankaları da elini taşın altına sokmalı” dedi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde