İnovasyon guruları Bursa’da ‘yeni icat çıkarın’ diyecek

İnovasyon guruları Bursa’da ‘yeni icat çıkarın’ diyecek

Türkiye’yi 2023 vizyonuna taşıyacak ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacak Ar-Ge proje ve tasarım yarışmalarında Bursa bir ilke ev sahipliği yapacak.

İnovasyon guruları Bursa’da ‘yeni icat çıkarın’ diyecek
16px
24px
25.05.2015 15:31
ABONE OLgoogle
Türkiye ekonomisinin, ihracatının iki dinamik sektörü otomotiv ve tekstil Bursa’da Ar-Ge, tasarım ve inovasyon fırtınası koparacak. Bu yıl ilk kez iki sektörün de bir arada gerçekleştireceği ve adeta zirveye dönüşecek ‘Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’ organizasyonunda dünyaca ünlü inovasyon ve tasarım guruları sahne alarak Türkiye’nin bu alandaki vizyonuna destek sunacaklar. 

Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde 27 Mayıs günü başlayacak ve üç gün devam edecek organizasyonda ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Geleneksel Komponent Tasarım Yarışması’ ile “7. UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı” ve “5. Türkiye Evtekstili Tasarım Yarışması” finalleri gerçekleşecek. Başarılı proje sahiplerinin ödüllendirileceği organizasyonda ayrıca birçok proje de sergilenerek sanayici ile buluşturulacak. 

Yeni icat çıkartın

Organizasyonda dünyaca ünlü inovasyon ve tasarım guruları olarak öne çıkan Chris Bangle, Prof. Dr. Masoud Rais-Rohani, Leyla Acaroğlu, Greg Lindsay, Dr. Ing.Roman Henze, William Myers, Prof.Dr.Steven Spivak gibi birçok konuşmacı sahne alarak ‘yeni icat çıkartın’ diyecekler. Ayrıca ‘Savunma Teknik Tekstilleri’, ‘Otomotiv Sektöründe Yeni Trendler ve Yeni İş Modelleri’ ve ‘Tekstil ve Otomotiv’de AR-GE Yaklaşımları’ başlıkları altında düzenlenecek panellerde de birçok uzman görüşlerini paylaşacak. Gerçekleşecek workshop organizasyonlarında da birbirinden ilginç konular masaya yatırılırken, defileler de ilgiyle izlenebilecek.

“İnovasyon bir kültür haline gelmeli”

Üretimin, tarihin ve kültürün başkenti Bursa’ya Ar-Ge, İnovasyon ve Tasarım desteği ile cazibe merkezi kimliği kazandırmayı hedeflediklerini anlatan İbrahim Burkay, bu kapsamda İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’nı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Başkan Burkay, şunları kaydetti: “İnovasyonun, toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi ve bir kültür haline gelmesi gerekiyor. Daha önce bu çalışmalar, profesyoneller nezdinde yürütülüyordu. Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları, sanayicimizi, akademisyenlerimizi, girişimcilerimizi ve Bursa’daki tüm paydaşlarımızı bir araya getirerek, tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesini sağlayacak önemli bir platform olacak. Toplumun tüm katmanlarının içerisinde olduğu bir platform oluşturduk. Bursa, 5 gün boyunca Ar-Ge’yi, inovasyonu, tasarımı ve modayı konuşacak.”

İTÜ Çekirdek ile işbirliği

OİB Başkanı Orhan Sabuncu da otomotiv endüstrisinin katma değerini artırmayı hedeflediklerini dile getirerek, “Sektörümüze yenilikçilik anlamında yön vermesini hedeflediğimiz yarışmamızda birçok inovatif ve başarılı projenin gençlerimiz ve akademisyenlerimiz tarafından tasarlandığını gördük. Bu bize umut verdi. Ana ve yan sanayimiz de geçtiğimiz yıllardaki gibi bazı projelere özel ilgi göstererek bunların hayata geçmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu yıl ilk kez İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek ile işbirliğine girerek başarılı projelerimizi kuluçkaya yatırıp hayata geçmesini sağlayacağız” diye konuştu.

2023 vizyonu için sinerji yaratılacak

2023 yılı 500 milyar dolar ihracat vizyonunun yakalanması için gerekli olan katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde yol gösterici olacak organizasyon, Türkiye’yi tasarımda, inovasyonda ve teknolojide bir üst lige taşıyacak niteliğe sahip. Türkiye’nin geleceği için güçlerini birleştiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ile Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek organizasyon, ülkenin geleceği için sinerji yaratacak.  

Yarışmalara 1150 proje katıldı

Yalnızca öğrenci kategorisinde düzenlenen “5. Türkiye Evtekstili Tasarım Yarışması”na 243 proje başvururken, bunlar perde, koltuk, yatak ve banyo kategorilerinde yarıştı. “7. UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı”na da 50’si ABD, Almanya, Belçika, Çin, Güney Kore gibi 24 ülkeden olmak üzere toplamda 400’e yakın proje başvurdu. ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Geleneksel Komponent Tasarım Yarışmas’na da 510 proje başvurarak bunlar öğrenci, profesyonel ve kurumlar kategorilerinde mücadele etti.

Fiat Fashion Night ve Ev Stil Fuarı

Etkinlikler çerçevesindeki yeniliklerden biri ise  BTSO  tarafından, 28 – 31 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Bursa ile birlikte organize edilen “Ev& Stil Fuarı” olacak. Ev tekstilinden, mobilyaya; aydınlatmalardan, zücaciyeye; vitrifiye ürünlerinden bahçe ve banyo ekipmanlarına kadar bir evin içinde olabilecek her türlü tasarımın yer alacağı fuar, alanında Türkiye’nin ilk fuarı olacak. “Hayallerinizdeki evi gerçeğe dönüştürecek her şey bu fuarda” sloganıyla yola çıkan fuar kapsamında, pek çok yerli ve yabancı tasarımcı ve zanaatkar çeşitli canlı gösteriler ve akademik sunumlar yapacaklar.

Yine 28 Mayıs akşamı, dünyaca ünlü Türk modacı Atıl Kutoğlu, “Modern Ottomans “ isimli defilesini gerçekleştirecek. 2016 Sonbahar/kış kreasyonlarının sergileneceği defile öncesinde, UTİB tasarım yarışmasında dereceye girerek yurtdışında eğitim alan ve New York Moda Haftası kapsamında defile gerçekleştiren Ozanhan Kayaoğlu da “ Power” isimli sunumunu yapacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde