İngiltere'nin kararı 2.2 Milyar Dolar ihracat yapan hazır giyimcileri nasıl etkiler?

İngiltere'nin kararı 2.2 Milyar Dolar ihracat yapan hazır giyimcileri nasıl etkiler?

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "İngiltere 2,2 milyar dolar ile ikinci büyük pazarımız AB’den ayrılması hazırgiyim ihracatımızı olumsuz etkiler"

İngiltere'nin kararı 2.2 Milyar Dolar ihracat yapan hazır giyimcileri nasıl etkiler?
16px
24px
24.06.2016 13:13
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin İngiltere’ye toplam ihracatının dörtte birini hazırgiyimin oluşturduğunu söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "İngiltere 2,2 milyar dolar ile ikinci büyük pazarımız AB’den ayrılması hazırgiyim ihracatımızı olumsuz etkiler
 
“İngiltere, Türkiye hazır giyim sektörünün Almanya’dan sonra ikinci büyük pazarı.  2015’te 17 milyar dolar olan toplam hazır giyim ihracatının yüzde 13’üne denk düşen  2,2 milyar dolarlık bölümünü İngiltere’ye gerçekleştirdik. Türkiye’nin İngiltere’ye 9,2 milyar dolarlık toplam ihracatında sektörümüzün payı yüzde 24’ü buluyor.  2016’nın ilk beş ayında da İngiltere’ye hazır giyim ihracatımız olumlu bir grafikte seyrediyordu. Ocak-Mayıs döneminde ihracatımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 artışla 860 milyon dolara yükselttik.
 
YENİ FIRSATLARA DA KAPI AÇABİLİR

Referandumda AB’den ayrılma kararı çıkması Sterlin’in değerinin düşmesi ve İngiltere ekonomisinin daralması sonucunu doğuracak.  Ayrıca uzmanlar İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda 2030 yılına kadar yüzde 6 daha az büyüyeceğini öngörüyor. Dolayısıyla bu gelişme ve beklentilerin İngiltere ile ticaretimize olumsuz yansımaları olacak. Bununla birlikte İngiltere’nin AB’den ayrılık süreci, ihracatçımız açısından yeni fırsatlara da kapı açabilir. Olumlu gelişmelere de tanıklık edebiliriz.

Diğer taraftan Gümrük Birliği Anlaşması uyarınca Türkiye AB ülkelerine ATR belgesi ile menşe kriterine bakılmaksızın vergisiz ihracat yapabiliyor.

AB’nden çıkış sürecini tamamlaması halinde İngiltere ile Türkiye arasında Gümrük Birliği dışında bir mekanizmaya ihtiyacı olacak. Bu noktada iki ülkenin hızlı hareket etmesi gerekecek. “
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde