İngiltere Başbakanı May'dan Atatürk'ün sözüyle mesaj...

İngiltere Başbakanı May'dan Atatürk'ün sözüyle mesaj...

İngiltere Başbakanı Theresa May ABD gezisinin hemen ardından Türkiye ziyaretinde...

İngiltere Başbakanı May'dan Atatürk'ün sözüyle mesaj...
16px
24px
28.01.2017 17:07
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı ile May'in görüşme sonrası yaptıkları basın toplantısında bir ilk yaşandı. Normalde sarayın başka bir bölümünde ve ayakta olarak gerçekleştirilen basın toplantısını iki lider, görüşmenin yapıldığı kabul salonunda oturarak yaptılar. Bu tercihin, ABD ziyaretinin üzerinden sadece 20 saat geçmiş olan May'in yorgunluğu göz önünde bulundurularak yapılmış olduğu düşünülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile Washington’da görüşmesi sonrası Ankara’ya gelen İngiltere Başbakanı Theresa May ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

İki lider görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere Başbakanı ile Suriye, Irak ve Suriye konularını görüştüklerini ifade etti.

Dün ABD’de Trump’la görüştükten sonra uzun bir yolculuğun ardından soluğu Türkiye’de alan May’in bitkin görüntüsünün jet-lag etkisinden olabileceğini akıllara geldi.

Saat 13.00’te Cumhurbaşkanlığı sarayında başlayan görüşmeden sonra May’in ikinci adresi Çankaya Köşkü oldu.

 ATATÜRK’ÜN SÖZÜYLE MESAJ

Theresa May’in, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, ilk durağı Anıtkabir oldu. May, Anıtkabir ziyaretinde, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak, Anıtkabir özel defterini imzaladı.

İngiltere Başbakanı May, özel deftere, “Modern Türkiye’nin kurucusunu burada anmak benim için büyük bir gurur. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ hayalini gerçekleştirmek için gayretlerimizi canlandıralım” diye İngilizce yazdı.

İngiltere Başbakanı olarak ilk kez Türkiye’yi ziyaret edecek olan May, ülkesini Avrupa Birliği’nden (AB) çıkarmaya hazırlanıyor.

May, Brexit sonrası İngiltere’nin ‘büyük ve küresel bir ticaret ulusuna’ dönüşeceğini söylemişti.

İngiltere hükümeti bu kapsamda, AB’den çıktıktan sonra aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalamak için görüşmeler yürütüyor.

May’in Ankara’daki temasları sırasında ele alınması beklenen diğer konular ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile mücadele, mülteci krizi ve Kıbrıs görüşmeleri olacak.

MAY’İN SÖZCÜSÜNDEN ‘İNSAN HAKLARI’ SORUSUNA YANIT

İngiltere’de Başbakanlık Sözcüsü, May’in Türkiye’de insan hakları ihlallerini gündeme getirip getirmeyeceğine ilişkin gazetecilerin bir sorusu üzerine, “Türkiye’nin demokrasisini ve kurumlarını desteklediğimizi açıkça belirttik” dedi.

Sözcü yanıtında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Başbakan bu fırsatı desteğimizi yinelemek için kullanacak ama Türkiye’nin buna (darbe girişimine) yanıtının orantılı olması gerektiği konusunda açık olacağız ve tabii ki bu konuları gündeme getirmeye devam edeceğiz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde