İngiliz finans devinin bankacılık lisansı yanabilir

İngiliz finans devinin bankacılık lisansı yanabilir

İran'a mini etek, Suriye'ye ise şeker ihracatı gerçekleştiren HSBC'nin bankacılık lisansını yakabilir

İngiliz finans devinin bankacılık lisansı yanabilir
16px
24px
30.03.2016 12:57
ABONE OLgoogle
İngiltere merkezli HSBC, ABD'nin yaptırım uyguladığı başta İran ve Kuzey Kore gibi devletlere ve uyuşturucu şebekelerine "kara para aklama" konusunda yardım etme suçlaması ile 2012 yılında mahkeme tarafından 1,9 milyar dolar cezaya mahkum edilmişti.

Bu tür bir vakada ilk kez bu kadar yüksek oranda ceza verilmesine neden olan davada, HSBC para aklama işlemlerini kontrol etmek için yeterince önlem almadığını kabul etmişti. O zamandan bu yana geçen 3 yılda, artan önlemlere rağmen HSBC'nin finansal suçlardan yakasını sıyırabildiğini söylemek zor.

İran'a mini etek, Suriye'ye ise şeker ihracatı gerçekleştiren şirketler ile daha önce de radara takılmış olan Meksika'daki sıradan görünümlü ancak hiç de sıradan olmayan bir adamın hesabı üzerinden yürütülen işlemler, HSBC için yeni bir skandalın adresi oldu.
Fortune Türkiye'de yer alan habere göre, şirketin Şubat ayı raporunda, tespit edilen finansal suç örneklerine yer verilirken, HSBC'nin bu suçları tasfiye edeceğinin altı çizildi.

Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı'nda konuya ilişkin soruşturmayı yürüten yetkililer, bankanın dünya genelindeki tüm operasyonlarını didik didik ettiler ve bazı süprizlerle karşılaştılar. HSBC için kötü sayılacak sürprizlerin adresinin, aralarında Meksika'nın da olduğu bankanın önceden de başının belaya girdiği ülkeler olduğu görüldü. Soruşturmaya ilişkin senaryoların büyük bir kısmı, bankanın ABD'deki lisansının tehlikeye girdiği yönünde. Banka yetkilileri ise şimdilik soruşturmaya ilişkin konuşmayı reddediyor. 

Regülatörler, kara para aklama gibi yasa dışı işlemlerin ve bunları gerçekleştiren müşterilerin azaldığını görmek istiyorlar. Ancak bu vakalar, yalnızca Meksika'nın dev uyuşturucu karteli Sinaloa'dan ibaret değil. ABD Hazine Bakanlığı'ndan John Cassara, "Bankalar müşterilerini tanımak ve işlemlerini takip etmekle yükümlü" diyor.

Soruşturmayı yürüten yetkililer geçtiğimiz yıl HSBC'den alınan kredi ile Meksika'da inşa edilen bir fabrikayı ziyarete gittiler. E peki ne mi oldu? Ortada fabrika falan yoktu.
Soruşturma ilerledikçe daha renkli ayrıntılara ulaşıldı. Örneğin HSBC'nin müşterilerinden birinin, ABD ambargolarını delerek Brezilya'dan İran'a mini etek ihraç ettiği ortaya çıktı. Yetkililere göre bankanın bu durumu soruşturması gerekliydi ancak bunu yapmadı.

Yine Brezilya'dan bir başka HSBC müşterisinin ABD ambargosu altındaki Suriye'ye şeker ihraç ettiği ortaya çıktı. Yetkililer, bankanın bunu da görmezden gelmeyi tercih ettiğini düşünüyor. Geçtiğimiz yıl Brezilya'ya iki ziyeret gerçekleştirerek şeker ve ethanol üreticilerini araştıran yetkililer, bankadan alınan paraların İngiliz Virgin adaları gibi vergi cennetlerine aktarıldığını öğrendi. Verdiği kredileri takip etmemekle suçlanan HSBC'nin yetkilileri ikna etmesi zor görünüyor.

Oysa yukarıdaki grafikte yer alan rakamlar bankanın finansal suçlarla mücadelede eforunun arttığını gösteriyordu. Geçtiğimiz yıl 13,52 milyar dolarlık net kârının 2,9 milyar dolarını finansal suçlarla mücadele için harcayan banka, bu konuda çalışan personel sayısını da üç katına çıkarmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde