İletişim ve medya dünyasından mesleki ilkelerde örnek iş birliği

İletişim ve medya dünyasından mesleki ilkelerde örnek iş birliği

"İletişim ve Medya İlişkileri Yönetiminde Mesleki İlkeler" BMD, EGD, İDA, KİD, RVD, TOBB Medya ve İletişim Meclisi, TGC ve TÜHİD tarafından kabul edildi

İletişim ve medya dünyasından mesleki ilkelerde örnek iş birliği
16px
24px
29.07.2016 14:46
ABONE OLgoogle
İletişim ve medya dünyası, "kamuoyunun doğru bilgi ve habere ulaşmasında kendi 
sorumluluklarını azami ölçüde yerine getirmek" ve "yüksek anlayış ve iş birliği içinde sağlıklı bir iş modeli oluşturmak" amacıyla hazırlanan "İletişim ve Medya İlişkileri Yönetiminde Mesleki İlkeler" konusunda anlaştı.

Rehber niteliğinde hazırlanan deklarasyon, Pera Palas Otelde tarafların katılımıyla gerçekleştirilen bir törenle imzalandı.

Yaklaşık bir yıldır hazırlığı sürdürülen ilkeler ilk olarak Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD), Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), Kurumsal İletişimciler Derneği (KİD), Reklamverenler Derneği (RVD), TOBB Medya ve İletişim Meclisi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından imzalandı.

İmzacı taraflar, gerek bu ilkelerin yaygınlaştırılması, gerek mükemmelleştirilmesi gerekse uygulamanın izlenmesi konusunda iş birliği yapma konusunda fikir birliğine vardı. Kurum ve şirketlerin üst yönetim ve kurumsal iletişim yöneticileri, iletişim danışmanlığı şirketleri ile medya mensuplarının dahil olduğu meslek örgütlerinin hayata geçirdiği iş birliği modeli, pek çok açıdan örnek oluşturuyor. 

Etkinlikte konuyu değerlendiren BMD Başkanı Musa Savaş, "Gerekli ve yapılması kaçınılmaz olan bir şeyin yapılmamasındansa geç de olsa yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan dolayı çok mutluyuz. Bu kılavuzun gerek pratiğe dökülmesine gerekse de zaman içinde geliştirilmesine har zaman destek olacağız." dedi.

EGD Başkanı Celal Toprak, iletişim ve medya sektörü arasında ilişkileri etik, hukuki, doğru ve sağlıklı yürütmek amacıyla başlattıkları çalışmanın iletişim sektöründe uzun dönemdir tartışılan sorunlara önemli katkı sağlamasını diledi. Toprak, diğer medya ve iletişim örgütlerinin de katılımıyla deklarasyonun yaygınlaşmasını temenni etti.
 
 "Örnek bir iş birliği modeli"
 
İDA Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Arıdağ, iletişim sektöründe rolü olan tüm meslek örgütlerinin gelişmeye yönelik olarak, güç birliği içinde, tek çatı altında buluşmasına büyük önem verdiklerini belirterek, sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlayan iş birliği platformlarının sektörü geleceğe güvenle taşıyacağına inandıklarını söyledi.

Arıdağ, "Bu meslek ilkelerinin oluşturulması aşamasında ilgili herkesin karşılıklı anlayış ve iş birliği içinde hareket etmesi, içeriğin kendisi kadar anlamlı ve değerliydi. Örnek bir 'iş modeli' hedefi ile çıkılan bu yolculuğun kendisi de örnek bir 'iş birliği modeli' oldu. İletişim ve Medya İlişkileri Yönetimi’ konusunda gerçekleştirdiğimiz bu muhteşem işbirliğinin yeni ancak çok etkili bir başlangıç olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

KİD Yönetim Kurulu Başkanı Bengi Vargül Şen, bugünden itibaren kılavuzda yer alan ilkelere sahip çıkma, onların sorumluluğunu taşıma ve uygulanması için önemli çabalar sarf etme görevinin tüm sektör paydaşlarına düştüğünü kaydederek, "Bunu başarabildiğimiz takdirde, deneyimlerimiz, bilgi ve birikimlerimiz mesleki standartlara dönüşerek ve iş yapış şeklimizle fark yaratmaya ve kurumlarımıza değer katmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

RVD Başkanı Ahmet Pura, uyumu, barışı ve doğruları bulmak adına uzlaşının esas olduğunu dile getirerek, "İşte bu beraberlik önemli bir şans. Kabul edilen meslek ilkelerinin uygulanması hem sektöre ve hem de topluma örnek olacaktır." dedi.
 
 "Mesleğimizin standartlarını yükseltebiliriz"
 
TOBB Medya ve İletişim Meclisi Başkanı Hakan Güldağ, medya işiyle uğraşanların ve gazeteciliğin imtiyazlı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun tek nedeni bireyin ve toplumun haber alma hakkı. Kendi yaşamımızdan başlayarak bizi ilgilendiren pek çok konuda özgür, dolayısıyla doğru karar alabilmek için, etrafımızda ne olup bittiğini doğru bilmemiz gerekir. Çeşitli kanallarıyla medyanın imtiyazı da bireyin ve toplumun bu ihtiyacının karşılanmasından kaynaklanır. Mesleğimizde her şey bundan sonra gelir ve başka hiçbir imtiyaz aranmaz. İletişim ve Medya İlişkileri Yönetiminde Mesleki İlkeler, ortaya çıkan ihtiyaç üzerine, çeşitli boyutlarıyla bu durumu yeniden hatırlatıyor. Şimdi bize düşen görev, altına imza koyduğumuz taahhütlere uymak ve yaygınlaştırmak."

TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, metnin son derece önemli olduğunu kaydederek, gazetecinin basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanması gerektiğini, bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele edilmesi, halkın da bu yönde bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Munyar, "Gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını, öncelikle sorumlulukları ile meslek ilkeleri belirler. Buna uygun gazetecilik yapılmasının sağlanmasında tüm meslek örgütlerine büyük rol düşüyor. Ancak bu şekilde mesleğimizin standartlarını yükseltebiliriz." dedi.

TÜHİD Başkanı Gonca Karakaş ise "İletişim ve medya sektörü profesyonellerinin ortak iş birliği süreçlerini ve çalışma disiplinlerini, sektör örgütleri olarak bir kez daha kayıt altına almamızı çok önemsiyoruz. Hem iletişim hem medya sektörünün gelecek nesillerine mesleğimizi daha iyi tarif edebilmek, gelişen sistemleri kalite kavramı ile birleştirerek taşımak hepimizin görevi. Bu oluşturduğumuz sistemi, uygulamada takip edebilmek ve geliştirmek de aynı şekilde görevimiz." diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde