İki dünya devi Türkiye'ye geliyor

İki dünya devi Türkiye'ye geliyor

Avusturyalı ve ABD'li iki şirket petrol aramak için Karadeniz'e geliyor.

İki dünya devi Türkiye'ye geliyor
16px
24px
24.03.2015 08:41
ABONE OLgoogle
Malezyalı Petronas'tan sonra iki dünya devi daha Karadeniz'de petrol arayacak. Avusturyalı OMV Türkiye'ye gelmek için gün sayarken, ABD'li Exxon da Shell'in arama sonuçlarının belli olmasının ardından harekete geçecek.

Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini artıran Türkiye enerji şirketlerinin radarına girdi. Shell ve Malezyalı Petronas'ın ardından iki dünya enerji devi daha Karadeniz'e petrol ve doğalgaz aramak için geliyor. Avusturya enerji devi OMV Türkiye'ye gelmek için gün sayarken, ABD'li Exxon'un da Shell'in arama sonuçlarının ardından geleceği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre her iki şirket de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ortaklık formülü üzerinde duruyor. Hem petrol hem de doğalgaz araması gerçekleştirilmesi planlanıyor. Petrol Ofisi'ni de bünyesinde bulunduran OMV şirketinin Romanya'da çalışma yürüttüğünü ifade eden enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili "Şile'nin doğusunda Orta Karadeniz'e yakın bir bölgede de yatırım yapmayı planlıyorlar. Sondaj çalışmalarından gelecek haberlerin ardından rezervin ekonomik olmasıyla birlikte yatırım gerçekleşir" diye konuştu.

YATIRIM MİKTARI BELLİ DEĞİL

Daha önce Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nde arama faaliyetleri için TPAO ile görüşen Exxon Mobil'in Shell'in sondajından elde edilecek sonuçlara göre hareket edeceği ifade ediliyor. Yatırım miktarı ise henüz netlik kazanmış değil. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre Shell'in Şile'deki sondaj çalışmalarının tamamı 6 bin 440 metre.

5 pakette rezerv test edilecek. İlk etapta 2 bin 200 metre derinliğe inilmesi planlanıyor. 2016 yılı için planlanan Karadeniz'deki petrol arama faaliyeti bu yıl başlarken, dünyanın önde gelen enerji şirketleri de bölgeyi mercek altına almış durumda. Shell'in arama gemisi Şile'nin 100 kilometre açıklarında petrol ve gaz arayacak. 200 milyon doların üzerinde olacak yatırımla 2 bin 200 metre derinliğe kadar inilecek. Barbaros Hayreddin Paşa gemisi burada 2013 yılında sismik çalışma yapmıştı. Çalışmada petrol ve gaza ilişkin jeolojik yapı tespit edilmişti.

SHELL'İN ÇALIŞMASI 5 AY SÜRECEK

Karadeniz'deki alanlarda ruhsat sahibi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO). Shell tarafından yapılacak aramada petrolün bulunması halinde masrafın yüzde 50'si TPAO tarafından karşılanacak. Arama çalışmasının en az beş ay kadar sürmesi bekleniyor. Sismik çalışmaların, TPAO Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin alınması nedeniyle yüzde 87'lik bölümü denizde, geri kalan kısmı ise karada gerçekleştirildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde