İhracatta Ağustos ayı rekoru kırıldı: Irak'tan sonra Rusya ihracatı da çöktü

İhracatta Ağustos ayı rekoru kırıldı: Irak'tan sonra Rusya ihracatı da çöktü

Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı.

İhracatta Ağustos ayı rekoru kırıldı: Irak'tan sonra Rusya ihracatı da çöktü
16px
24px
01.09.2014 11:31
ABONE OLgoogle
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarını Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı’nda açıkladı. TİM verilerine göre ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı.

TİM’in açıkladığı verilere göre ilk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat verilerini açıkladığı basın toplantısında güncel ekonomik ve politik konular hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve Türkiye’nin hem demokrasi anlamında, hem de siyasi ve ekonomik istikrarı koruma açısından son derece kritik bir dönemi başarıyla geride bıraktığını vurguladı. Cumhurbaşkanının ilk defa halk oylamasıyla belirlenmesinin demokrasi tarihimiz açısından büyük önem taşıdığını belirten Büyükekşi, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek 12 yıldır Türkiye’ye sağladığı katkıların vizyoner liderliğiyle artarak devam edeceğine inandıklarını ifade etti. Büyükekşi ayrıca ihracatçıların çok iyi tanıdığı yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu da tebrik ederek yeni kabineyle birlikte görevinde başarılar diledi. TİM Başkanı, bir sonraki genel seçimlerin ardından 2015-2019 döneminin istikrarın korunması ve 2023 hedefleri yolunda gerekli atılımların hayata geçirilmesi için son derece önemli olduğunu vurguladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat açıklamasının yapıldığı Ağrı’nın ağırlıklı olarak kimyevi maddeler, otomotiv ve tekstil sektörlerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve ihracat hacmini artırmak açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Büyükekşi, gelişime açık illerimize büyük katkısı olan yatırım teşvik sisteminde 6. bölgede bulunan Ağrı’ya tüm iş adamlarını yatırım yapmaya davet etti.

Irak’a ihracatta normalleşme gözleniyor

Büyükekşi, Irak’a ihracatta yaşanan son gelişmelere ilişkin “IŞİD’in saldırıları sonrasında Irak’a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başlamıştık. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Temmuz’da Irak ihracatında yüzde 46’lık gerileme kaydetmiştik. Ağustos’ta bir normalleşme gözlemliyoruz, Irak’a aylık ihracat Ağustos’ta yüzde 27 azaldı. Alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor ancak mümkün olan diğer yollardan da Irak’a vazgeçilmez tedarikçi olarak mal ihracına devam ediyoruz” diye konuştu.

Komşularla barış, işbirliği ve yatırım olmazsa olmazımız

Ermenistan ile sınır kapısının bir an önce açılması ve ticaretin daha da canlanması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, “Ticaret ilk önce komşularla yapılır. Sınır kapıları kapalı bir bölgede de hem üretim hem de ihracat cılız kalır. Umuyoruz ki Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf biter, uzlaşma güçlenir ve Ermenistan sınır kapısı da açılır. Biz bu anlamda komşuları ile barış içinde ticaret ve yatırım yapan bir Türkiye hayal ediyoruz, Türkiye bu bakış açısıyla meseleleri çözümlemeye ve engelleri aşmaya devam edecek” dedi.

1 Eylül Dünya Barış gününü de kutlayan Büyükekşi, barışın öneminin altını çizdi. Türkiye’nin toplumsal barışı tesis etmek için attığı güçlü adımların bilhassa devam eden çözüm sürecinin önemini vurgulayan Büyükekşi, bu sürecin bilhassa son 2 yıldaki teşvik uygulamalarıyla birlikte 6.bölgedeki yatırımlara ve istihdama ne derece katkı sağladığının da dikkat çekti.

Ucuz borçlanmada deniz bitiyor

Dünya ekonomisinin geçen yılın üzerinde, ancak bu yılın başındaki öngörülere göre daha düşük bir tempoda büyümesinin beklendiğini belirten Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeden çıkışı sonbaharda bitirmesi ve 2015’in ilk çeyreğinde kademeli faiz artırımı sinyallerini daha sık vermeye başlamasının koşullara ilişkin öngörülerin daha temkinli yapılmasının altını çizdiğini vurguladı. Büyükekşi ayrıca, FED’in faiz artırımlarının daha erken de gerçekleşebileceğini belirterek, zorlaşacak likitide koşullarına yönelik önlemlerin her ölçekte alınması gerektiğini vurguladı. Büyükekşi “Küresel mali piyasalar ve gelişen ülkeler için ucuz para döneminin sonuna geliyoruz. Artık bol likitide ve ucuz borçlanmada deniz bitiyor” dedi.

Türkiye ekonomisi ihracatla büyüyecek

Türkiye ekonomisi ihracatın desteğiyle büyümeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi “Bunun sonucunda da Türkiye’nin 2014 büyüme tahminleri yükseliyor. S&P Türkiye için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 beklentisini ise yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükseltti. Diğer taraftan Fitch 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,5’ten yüzde 2,7’ye çekti. İhracatçılarımızın yılsonu büyüme beklentisi ise son anketimizde yüzde 4,0 olarak ortaya çıktı” dedi. TİM Başkanı bu büyüme performansının gerçekleştirilmesine yönelik olarak bölgemizdeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen son derece iyimser beklenti içerisinde olduklarını vurguladı.

TUİK tarafından açıklanan verilere göre yılın ilk 7 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 67’ye yükseldiğini belirten Büyükekşi, bu seviyelerin korunması gerektiğini belirtti.

İhracatçıların yılsonu için dolarda 2,13 Euro’da ise 2,86 rakamlarını tahmin ettiklerini belirten Büyükekşi; ihracatçıların rekabetçi kur seviyesi beklentisinin ise dolarda 2,10-2.15 Euro’da ise 2,85-2,90 aralığı olduğunu belirtti. Kurlardaki mevcut seviyelerin ihracatçılarımızın rekabetçi buldukları seviyelere yakın olmasınının olumlu olduğunu ve rekabetçi kurun etkisinin önümüzdeki dönemde ihracatta daha da iyi görüleceğini belirten Büyükekşi, önemli olanın kurdaki dalgalanma ve spekülasyonların önüne geçilmesi olduğunu vurguladı.

Bilgi ve teknoloji rekabetinde fark yaratılmalı

TİM Başkanı Büyükekşi, gelecek hedeflerine varmak için orta ve uzun vadeli stratejilere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Sıradışı işler yapmadan, fark yaratmadan bilgi ve teknoloji rekabetine girilemeyeceğini belirten Büyükekşi, katma-değer artışını merkezine alan, inovasyon temelli bir ekonomi anlayışının Türkiye’nin ekonomik büyümesinin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini söyledi. TİM Başkanı, ihracatçılar olarak Türkiye’de sanayiciliğin, inovasyonun, Ar-Ge yatırımlarının yeniden özendirilmesine dair oldukça kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, bu çalışmanın ön bulgularını hükümet yetkilileriyle paylaştıklarını, kapsamlı neticelerini de en kısa sürede ekonominin baş aktörleriyle paylaşacaklarını vurguladı ve şöyle devam etti:

“Bu amaçla Ar-Ge ve inovasyona daha fazla önem veren, tasarım ve markalaşmayı öne çıkaran bir üretim yapısı ülkemizin geleceğe açılan kapısı olacak. Eğitim sistemimizin de geleceği kavrayacak ve şekillendirecek bireylerin yetişmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi de bir başka gereklilik. Çalışan kesimin ortalama süresi dikkate alındığında elde etmiş olduğumuz milli gelir seviyesi dünya ortalamalarının en üstünde, dolayısıyla eğitime öncelik vererek, daha akılcı yatırımlarla çıtayı yukarı taşımak gerekiyor.”

İhracat Rakamları

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan ağustos ayı rakamlarından öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

Ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı. Ulaşılan bu rakam, “Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatı” oldu.

İlk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu.

Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi.

Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 559 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 433 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, otomotiv sektörü ise 1 milyar dolar 268 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı 

Ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 126 ile tütün ve yüzde 66 ile fındık sektörleri yakaladı. Bu sektörleri makine sektörü ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörleri izledi.

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya oldu.

Almanya’ya ihracat yüzde 12 artarken,

İngiltere’ye ihracat yüzde 19,

ABD’ye ihracat yüzde 30 arttı.

Irak’a ihracat ise yüzde 27,

Rusya’ya ihracat yüzde 14 azaldı.

En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 99 ile Suriye’ye gerçekleşti. Suriye’yi İran ve Suudi Arabistan takip etti.

Ağustos ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Ağustos’ta Yemen’e ihracat yüzde 114 artarken, Peru’ya yüzde 110, Umman’a yüzde 99, Filipinler’e yüzde 94, İran’a yüzde 58, Suudi Arabistan’a yüzde 50 ihracat artışı yakalandı.

 Ağustos ayında AB’ye ihracatımız yüzde 12 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 27, Orta Doğu’ya yüzde 8 arttı. 

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran iller yüzde 16 artışla Ankara ve Denizli oldu.

 Bu illeri yüzde 8 artış ile İstanbul takip etti. İzmir’in ihracatı yüzde 6, Kayseri’nin yüzde 5, Manisa’nın yüzde 3 arttı. Ağustos ayında Gaziantep’in ihracatı yüzde 1 gerilerken, Bursa’nın ve Kocaeli’nin ihracatı yüzde 2 düşüş kaydetti.

Ağrı’nın ağustos ayı ihracatı yüzde 39 artarak 6 milyon dolara, ilk 8 aylık ihracatı ise yüzde 70 artarak 59 milyon dolara yükseldi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde