İhracatçıların sektör kavgası

İhracatçıların sektör kavgası

Toplam 60 ihracatçı birliğinin bulunduğu TİM’de, ihracatçı sektör sayısının 26’dan 40’a çıkarılma planı ihracatçıları ayağa kaldırdı.

İhracatçıların sektör kavgası
16px
24px
23.07.2017 11:13
ABONE OLgoogle

Toplam 60 ihracatçı birliğinin bulunduğu TİM’de, ihracatçı sektör sayısının 26’dan 40’a çıkarılma planı ihracatçıları ayağa kaldırdı. Tanıtım gruplarının da kendilerine sorulmadan kapatıldığını belirten ihracatçılar, tasarıyı koltuğunu kaybedecek başkanların oyunu olarak yorumluyor.

SON günlerde ihracatçıların WhatsApp grupları çok hareketli. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yeni bir hazırlığı Türkiye’nin her yerinden ihracatçıyı huzursuz etmiş durumda.

Türkiye’de ihracatın arttırılması, ihracatçının desteklenmesi için 1993 yılında kuruldu Türkiye İhracatçılar Meclisi...

Çeşitli sektörlerden 67 bin ihracatçıyı bir araya getiren bir çatı örgütü. Toplam 26 sektörden gelen 60 ihracatçı birliğinden oluşuyor, bu birlikler 13 genel sekreterlik çatısı altında toplanıyor.

TİM yönetimini belirleyen seçilen bu 26 sektörden gelen temsilcilerin oluşturduğu Sektörler Konseyi.

ANA BİRLİKLE DAĞILABİLİR

Bugünlerde işte bu yönetimi belirleme konusunda önemli olan konseyle ilgili yeni bir çalışma gündemde. İhracatçıları rahatsız eden çalışmaya göre konseyi belirleyen 26 sektörün sayısı 40’a çıkarılacakmış.

Hazırlığı öğrenen bazı ihracatçılar bu hazırlığı “iyi niyetli” bulmuyor. İhracatçıların böyle bir ihtiyacının olmadığını, bugünkü yapıyla işlerin yürüdüğünü söylüyorlar.

Aslında hazırlığa karşı çıkan ihracatçılar, amacın ne olduğunu da tam anlayamamış. Kimi ihracatçıya göre ihracatçı birliklerinin sayısı artacak, kimine göre ise birleştirilerek azaltılacak. Özellikle Anadolu’daki birlikler sektör sayısının artmasıyla bu sektörleri bir çatı altında toplayan ana birliklerin dağılacağını düşünüyor.

KAOTİK DURUM

İhracatın önemli sorunlarının bulunduğunu, 500 milyar dolar hedefine ulaşmak için asıl tartışılması gereken konuların farklı olduğunu söyleyen ihracatçılara göre bu değişikliği talep edenlerin asıl amacı koltuğunu kaybedecek başkanlar. Dediğim gibi bu bir tasarı hatta öneri gibi görünüyor. Ancak ihracatçıları bu kadar telaşlandıran şu:

Bildiğiniz gibi kısa bir süre önce sayıları 15’e yaklaşan sektör tanıtım grupları kapatılarak Türkiye Tanıtım Grubu’na çevrilmişti. İşte bu tanıtım gruplarının da oldu bittiyle kaldırıldığını ve kendilerine danışılmadığını anlatan ihracatçılar endişelerini şöyle dile getiriyorlar:

“Şimdi de kendi kafalarına göre model değiştiriyorlar. Kaotik bir durum yaratacaklar. Bu değişim Anadolu ihracatçılarını vurur. İstanbul dükalığı yaptım oldu diyor. Şiddetle karşıyız.”

Dediğim gibi ihracatçının sıkıntısı alınan kararlarda söz sahibi olamamak. Bu düzenleme konusunda somut gerekçe bekliyorlar!

İKİ DÖNEM KURALI DEĞİŞMELİ

SOHBET sırasında ihracatçıların gelecek yıl mart ayında yapılacak seçimlere ilişkin itirazları da gündeme geldi. TİM Başkanı yönetimde iki dönem kuralının değişmesini istemediğini ve kendisinin de başkanlığı bırakacağını açıklamıştı.

İhracatçıların önemli bir bölümünün Büyükekşi gibi düşünmediği anlaşılıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kararının emsal alınmasını isteyen üyeler “Büyükekşi kendi gidiyor bizi de götürmek istiyor” yorumunu yapıyorlar. 

Büyükekşi bu konuda tutarlı ve kararlı. Ancak gelen baskılara dayanabilecek mi zaman gösterecek!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde