İhracat 13 ay sonra düştü! Büyükekşi: Aldırma Gönül aldırma

İhracat 13 ay sonra düştü! Büyükekşi: Aldırma Gönül aldırma

İhracat kasım ayında yüzde 6.4 azalışla 12.9 milyar dolar oldu. Böylece Ekim 2013'ten bu yana ilk kez dış satımda düşüş yaşandı. TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçılara “Başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma” dedi.

İhracat 13 ay sonra düştü! Büyükekşi: Aldırma Gönül aldırma
16px
24px
01.12.2014 09:41
ABONE OLgoogle
İhracatta kasım ayında düşüş sürprizi yaşandı. Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar oldu. İhracat böylece Ekim 2013'ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), kasım ayı ihracat verilerini Sinop’ta açıkladı. Buna göre geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 11 aylık dönemde ise yüzde 4,4 artışla 144 milyar 267 milyon dolar ihracat yapıldı. 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasım ayında ihracatta azalış olduğunu belirterek, “Asla bir ümitsizliğimiz yok, ihracatçılara zamanında Sinop cezaevinde yatmış Sabahattin Ali’nin dizeleriyle seslenmek istiyorum, “Başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasım ayı ihracat rakamlarını Sinop’da açıkladı. Büyükekşi, yaşanan düşüşün kasım ayında 1 gün daha az iş günü olmasından kaynaklandığını belirterek, “Asla bir ümitsizliğimiz yok, ihracatçılara zamanında Sinop cezaevinde yatmış Sabahattin Ali’nin dizeleriyle seslenmek istiyorum, “Başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma” dedi. 1 iş gününün yaklaşık 500 – 600 milyon dolar ihracat rakamına denk geldiğini ifade eden Büyükekşi, 11 ay genelindeki artış tablosunun önemini vurguladı.

Büyükekşi, ihracatın geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı. 11 aylık toplam ihracatın ise yüzde 4,4 artışla 144 milyar 267 milyon dolar olduğunu kaydeden Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın da yüzde 4,4 artarak 157 milyar 441 milyon dolara yükseldiğini belirtti. 

İran’a ihracat hızlı artıyor

TİM kasım ayı ihracatına göre dikkat çeken veriler ise şöyle: 
En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 137 ile İran’a yapıldı. Kanada’ya ihracat yüzde 90, ABD’ye ihracat yüzde 30, Cezayir’e ihracat yüzde 21 arttı.

İlk 11 ayda ABD’ye önemli bir ihracat artışı yakalandı, ABD’ye ihracat yüzde 12 artış gösterdi. Aynı şekilde İran’a ihracatta da ilk 11 ayda yüzde 53 artış yakalandı. İran’la 20 Eylül’de imzalanarak devreye giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile 150 ihraç kaleminde gümrük engelleri kalkıyor, bunun da iki ülke arasında hedeflenen 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaya katkı sağlaması bekleniyor. 

Kasım ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler de şöyle oldu; Kasım ayında Malta’ya ihracat yüzde 197, Singapur’a yüzde 163, Katar’a yüzde 98, Ürdün’e yüzde 95, Japonya’ya yüzde 51 arttı.

Kasım ayında AB’ye ve Afrika’ya ihracat yüzde 8,  Ortadoğu’ya yüzde 0,4 gerilerken, 
Kuzey Amerika’ya yüzde 37 artış gösterdi.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 1 artış ile Kocaeli oldu. Manisa’nın ihracatı yüzde 0,1 gerilerken, Mersin’in yüzde 1, Gaziantep’in yüzde 2, Hatay’ın yüzde 3, İstanbul’un yüzde 4, Ankara’nın yüzde 5, Bursa’nın yüzde 9, İzmir’in yüzde 19 ve Denizli’nin ihracatı yüzde 20 geriledi.

Sinop’un Kasım ayı ihracatı yüzde 10 gerileyerek 3,6 milyon dolara inerken, ilk 11 aylık ihracatı ise yüzde 20 artarak 33,6 milyon dolara yükseldi.

Rusya ile diyalog önemli

Büyükekşi, Rusya’da yaşanan sıkıntıların ihracat rakamlarına etkisi olduğunu da sözlerine ekledi. Özellikle Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisine etki ettiğini söyleyen Büyükekşi, bunun ülkenin ithalatına, dolaylı olarak da Türkiye ihracatına yansıdığını ifade etti.

Putin’in Türkiye’ye gelişine büyük önem verdiklerini belirten Büyükekşi, “Rusya’ya yapılacak gıda ihracatı için özellikle et ve süt ürünlerinde akreditasyonlar gerekiyor, bunun çözülmesini bekliyoruz. 22 milyar dolarlık ithalatımız var ve çoğu enerji maliyeti, bu bağlamda her iki ülke arasındaki ticaretin yerel paralarla yapılmasını istiyoruz.  Doğalgazda yine bir indirim beklentimiz var. Ayrıca Rusya’nın uyguladığı yüksek gümrük vergilerinde de iyileştirme bekliyoruz” diye konuştu. Rusya ile 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefi olduğunu açıklayan Büyükekşi, yukarıdaki sorunların çözümü halinde bu hedefe ulaşılacağını söyledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde