İhlas Holding'e 1 Milyarlık imar kıyağı: İş yeri izni verildi ev yaptı

İhlas Holding'e 1 Milyarlık imar kıyağı: İş yeri izni verildi ev yaptı

75 bin mudisine 14 yıldır ödeme yapmayan İhlas Holding’in şimdi de İmar Kanunu’nun boşluğundan faydalanarak 1 milyarlık rant elde ettiği ortaya çıktı.

İhlas Holding'e 1 Milyarlık imar kıyağı: İş yeri izni verildi ev yaptı
16px
24px
01.04.2015 05:14
ABONE OLgoogle
75 bin mudisine 14 yıldır ödeme yapmayan İhlas Holding’in şimdi de İmar Kanunu’nun boşluğundan faydalanarak 1 milyarlık rant elde ettiği ortaya çıktı. Şirket, imar planında ticarî arazi olan ve sadece işyeri yapılmasına müsaade edilen arsaya Bizim Evler 6-7 konut projelerini inşa etti. Hukukçular “İmar hukuku açığı kullanılarak usulsüz bir rant oluşturuluyor.” dedi.

İhlas Finans’tan kalan 450 milyon dolarlık borcunu 14 yıldır ödemeyen İhlas Holding’in, Bizim Evler 6 ve Bizim Evler 7 projelerini imar planına aykırı inşa ettiği ortaya çıktı. Ayrıca proje arazilerinin 1 milyar liralık ballı imar rantına uğradığı tespit edilirken, İhlas Grubu’nun, ranta rağmen sadece işyeri ve apart daire yapabileceği ticari araziler üzerine konut inşa ettiği tespit edildi.

Sözcü’nün haberine göre, İhlas Yapı, Avcılar Ispartakule Tahtakale Mahallesi 540 Ada 1 parselde bulunan ve imar planlarında ticari alan olan 90 bin 914 metrekarelik araziyi 2013 yılında Yoluç ailesinden satın aldı. İhlas Holding araziyi satın aldıktan kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye ilişkin “Ispartakule Toplu Konut Alanı Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı” adıyla yeni bir plan hazırladı. Plan notlarına göre konut alanı olarak ayrılan yerlerde emsal 1, 1.5, 1.75 yoğunluğunda tutulurken, ticaret alanlarına emsal 2 verildi. Konut ve ticaret alanlarında yükseklik ise serbest bırakıldı.

Bölgeye ilişkin 1/1000 Uygulama İmar Planı plan notlarında ise “Ticari alan olarak gösterilen alanlarda büro, iş hanı, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro salonu, apart daire, ofis, sosyokültürel tesis, yönetim ile ilgili tesisler, özel eğitim tesisleri gibi kullanımlar yer alabilir.” ifadesine yer verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planında İhlas Yapı’nın satın aldığı arazinin de ticari alan olarak görüldüğü belirlendi.

30 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilen imar plan tadilatının ardından İhlas Yapı, komşu parselde yer alan Emlak Konut GYO işbirliğiyle hayata geçirilen İstanbul projesinin ticaret alanı olarak görünen 28 bin 469 metrekarelik araziyi de satın aldı. Şirket toplam 120 bin metrekarelik arazide, günlük olarak tamamı veya odaları kiralanabilen apart daireler yapmak yerine bin 661 konut ve 160 mağazadan oluşan Bizim Evler 6 projesini satışa sundu. 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 konut tiplerinin yer aldığı projede daire büyüklükleri 116 metrekare ile 302 metrekare arasında değişiyor. Daire fiyatlarının 278 bin liradan başladığı projede fiyatlar 852 bin liraya kadar çıkıyor. İhlas Grubu, Bizim Evler 6 projesinin satışından 1 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor.

HUKUKA AYKIRI, USULSÜZ BİR RANT

“Apart daireler, geçici süreli konaklamalar için turizm amaçlı inşa edilen yapılardır.” diyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Bu dairelerin konut olarak kullanılması ya da satılması söz konusu olamaz.” değerlendirmesini yaptı.

Apart dairelerde konaklamanın sürekli hale getirilmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Kiraz, “Eğer apart daireler, mesken olarak kullanılıyorsa yetkili mercilerin inceleyip iptal edilmesi gerekir. Ticari alanlara sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yapmak, firmaya ekstra rant sağlar. Bu rant imar hukuku açığı kullanılarak oluşturulmuş usulsüz bir ranttır.” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde