İhlas Finans Tasfiye Kurulu mercek altında

İhlas Finans Tasfiye Kurulu mercek altında

BDDK tarafından 2001’de faaliyetlerine son verilen İhlas Finans’ın 70 bin mudisine olan yaklaşık 450 milyon dolar borcu 14 yıldır ödenmedi.

İhlas Finans Tasfiye Kurulu mercek altında
16px
24px
21.08.2014 05:57
ABONE OLgoogle
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2001’de faaliyetlerine son verilen İhlas Finans’ın 70 bin mudisine olan yaklaşık 450 milyon dolar borcu 14 yıldır ödenmedi.

Batık finans kurumu, mudi sayısını 20 bine düşürdüğünü ileri sürerken bu durumu 50 bin İhlas mudisinin alacaklarını İhlas grubu bayilerine devretmesine bağlıyor. SPK raporlarına yansıyan bilgilere göre kasasındaki paranın yüzde 90’ını İhlas bayilerine kredi olarak kullandırtan İhlas Finans, bayilerden olan kredi alacaklarını mudilere devrederek borçlarını ödüyor algısı oluşturuyor. 2 yıldır ödeme yapılmadığını belirten mudiler ise bayilerin birçoğunun içinin boşaltılmış olduğunu ve alacaklarından ümitlerini kestiklerini söylüyor.

70 bin mudi ve yakınlarının zorluklar içinde, 14 yıldır ödeme beklediğini ifade eden İhlas Finans Mağdurları Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın İhlas Finans Tasfiye Kurulu’nun bağımsız çalışması için  kanun tasarısı çalışması içinde olduğunu söyledi.

Şu anda Tasfiye Kurulu Başkanlığı’nı yapan İrfan Hattatoğlu’nun İhlas Finans’ın eski avukatı olduğunu bildiren Sakioğlu, bu durumun adil olmadığını ve ödemelerin bu yüzden yapılmadığını dile getirdi.

Tasfiye kurulunda memur olarak çalışan Ali Tugay Gölbaşı’nın ise İhlas Finans davasında nitelikli dolandırıcılık ve çıkar amaçlı suç örgütü suçlarından aldığı cezanın zamanaşımına uğradığını belirten Sakioğlu, bu kişiler tarafından yönetilen tasfiye kurulunun bilinçli olarak tasfiye sürecini sekteye uğrattığını ileri sürdü.

2016 yılında bitirilmesi gereken ödemelerin tasfiye kurulu tarafından 2021 yılına uzatılmaya çalışıldığını ifade eden Sakioğlu, bağımsız olmayan tasfiye kurulunun görevine devam etmesi halinde mağdurlara alacaklarının en az 30 yıl daha ödenmeyeceğinin altını çizdi. Kanun tasarısı ile TMSF, BDDK, Maliye ve Ticaret Bakanlığı ile İhlas Finans mağdurlarından bir kişinin tasfiye kurulunda görev yapacağı bilgisini veren Sakioğlu, bağımsız kurulun ödemeleri daha adaletli yürüteceğine dikkat çekti.

Sakioğlu, 2001 krizinde batan 22 bankanın mudilerinin parasını alırken İhlas Finans mağdurlarının 14 yıldır sahipsiz bırakıldığını ve devletin artık bu zulme suskun kalmaması gerektiğini kaydetti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde