İflas olmadı gerçekten ‘kur tamponu’ varmış

İflas olmadı gerçekten ‘kur tamponu’ varmış

Dünya Bankası Direktörü Raiser, dolara rağmen iflas eden şirket görmediklerini belirterek “Türkiye’nin döviz kuru riskine yönelik tamponlarının olduğunu söyleyenler haklı çıktı” dedi

İflas olmadı gerçekten ‘kur tamponu’ varmış
16px
24px
28.04.2015 05:39
ABONE OLgoogle
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, TL’deki değer kaybının dolar üzerinden borçlanan şirketleri zor duruma sokabileceğini ancak şimdiye kadar finans sektörünün genelini etkilemediğini söyledi. Raiser, “Türkiye’nin döviz kuru riskine yönelik tamponlarının olduğunu söyleyenler haklı çıktı. Şirketlerin iflas ettiğini ya da sorunlu kredilerin  arttığını görmedik. Dolayısıyla, tamponların işe yaradığı görülüyor” değerlendirmesini yaptı.

Kur riskine yönelik tedbirlerin sınırları olduğuna da dikkati çeken Raiser, TL’nin daha çok değer kaybetmesinin şirketlerin borçlarını ödeme gücünü ve kârlılığını azaltabileceğini ifade etti.

Merkez Bankası’nın son dönemde kura fazla müdahale etmediğini ifade eden Raiser, “2012-2013’te birçok IMF ve OECD araştırması, TL’nin  yüzde 15-20’nin üzerinde aşırı değerli olduğuna işaret ediyordu. TL, bunun düzelmesiyle esas denge seviyesine yaklaştı. Bu, rekabet açısından olumlu bir gelişme” dedi.

Seçim sonrası senaryo

Martin Raiser, TL’nin gelecek dönemde nasıl bir performans izleyeceğine yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

“Dünya Bankası olarak döviz kurlarına ve kısa vadeli piyasa  beklentilerine ilişkin tahminler yapmıyoruz. Fakat, döviz kurunun denge seviyesine yaklaştığına yönelik tespitim doğruysa, bundan sonra kur değişimleri ekonomideki güvenle ilişkili olacaktır. Ekonominin seçim sonrasında istikrar kazanması ve enflasyon oranları inmeye devam ettiği sürece bunun döviz kuruna  pozitif yansıması mümkün.”

Büyüme 2017’de normale dönecek

Martin Raiser, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerini teknik nedenlerden ötürü revize ettiğini dile getirerek, “Bu bizim ‘nakli yekun’ olarak adlandırdığımız etkiden kaynaklandı. Büyüme, 2014’ün 3. çeyeğinde beklentilerin çok altında kaldı, 4. çeyrekte beklentilerin biraz üstünde gelse de yılın tümüne ilişkin büyüme yüzde 3’ün altındaydı. Bu performans, 2015’in ilk çeyreğine de yansıdı” dedi. Raiser, ekonominin 2015’in son çeyreğinde daha iyi bir performans göstermesini beklediklerini aktarırken, bunun gelecek yılı da olumlu etkileyeceği ve büyümenin 2017’de normal eğilimine geri döneceği öngörüsünde bulundu. Dünya Bankası, Türkiye için 2015 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.5’ten yüzde 3’e çekti. Bankanın 2016 tahmini yüzde 3.9.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde