İddianame kabul edildi... Dündar ve Gül 25 Mart'ta hâkim önünde

İddianame kabul edildi... Dündar ve Gül 25 Mart'ta hâkim önünde

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi.

İddianame kabul edildi... Dündar ve Gül 25 Mart'ta hâkim önünde
16px
24px
06.02.2016 07:50
ABONE OLgoogle
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Dündar ve Gül'ün ilk duruşması 25 Mart 2016 Cuma günü görülecek.

Adana’da Ocak 2014’te mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberleri nedeniyle tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakkında köşe yazıları ve haberlerin delil olarak gösterildiği iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tahliye talebini değerlendiren mahkeme, Dündar ve Gül’ün tutukluluğuna devam kararı verirken Savcı İrfan Fidan’ın gizli oturum talebi ve Selam Tevhid’de kumpas davası ile birleştirme talebini 25 Mart olarak belirlediği ilk duruşmada değerlendirilmesine hükmetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de iddianamenin kabulüne ilişkin tensip kararında, Adana Sulh Ceza Hâkimliği’nce verilen yayın yasağına ilişkin karar, günlük gazete nüshaları ve içerikleri, fotoğraflar, açık kaynak tespit tutanakları, gazetelerde yer alan yazı ve içerikleri, Dündar ve Gül’ün gazetedeki konumları, İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği’nin erişimin engellenmesine ilişkin kararı ve MİT yazısı kapsamında suç şüphesinin varlığına işaret eden somut kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Heyet, “Dündar ve Gül’e yüklenen “darbeye teşebbüs” suçunun tutuklama nedeninin karine olarak varsayıldığı katalog suçlar arasında sayıldığını” ifade etti. Hürriyeti bağlayıcı cezaların alt ve üst sınırlarının yasanın öngördüğü ve katalog suçlarda karine olarak varsaydığı kaçma şüphesini somutlaştırdığını belirten heyet, Dündar ve Gül’e yöneltilen suçlamaların öngörülen alt ve üst sınırı dikkate alındığında yargılama sonunda verilmesi muhtemel ceza miktarına göre tutuklama tedbirinin orantılı ve ölçülü olduğunu kaydetti.

Heyet, Dündar ve Gül’ün savunmalarının alınmadığını ifade ederek, adli kontrol hükümleri ile yeterli ve etkili hukuksal denetimin sağlanamayacağını, bu sebeplerle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, tanıklar Emre Erciş ve Bayram Kaya hakkında zorla getirme emri çıkarılmasına hükmetti.

Heyet öte yandan MİT TIR’larındaki mühimmata ilişkin fotoğrafı yayınlayarak haber yapan Aydınlık Gazetesi’nin söz konusu haberin yayımlandığı 21 Ocak 2014 tarihli nüshasının temin edilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. Heyet, iddianamede müşteki olarak yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MİT Müsteşarlığı’na duruşma günü ve saatini bildirir davetiye çıkarılmasına hükmederek duruşma günü olarak 25 Mart’ı belirledi. (Cumhuriyet)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde