İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın ölümünde ihmal var mı?

İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın ölümünde ihmal var mı?

Kalp krizi sonucu vefat eden İTO Başkanı İbrahim Çağlar, son yolculuğuna uğurlandı. Prof. Bingür Sönmez, ihmal iddialarını değerlendirdi: EKG sonuçları normal çıkabilir. 40 yaş üstü hastalara ‘Troponin’ testi yapılmalı

İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın ölümünde ihmal var mı?
16px
24px
12.12.2017 13:09
ABONE OLgoogle

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, önceki gece evinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. 57 yaşındaki Çağlar’ın akşam saatlerinde ‘kolunda uyuşma, göğsünde ağrı’ şikâyetiyle Medipol Koşuyolu Hastanesi’ne gittiği, nöbetçi doktorların EKG çekip “Gaz sıkışması olabilir” diyerek ilaç yazdığı ve eve gönderdiği iddia edildi.

Ardından durumu kötüleşince tekrar aynı hastaneye kaldırılan İbrahim Çağlar’ın, kalp masajının ardından aynı grubun daha donanımlı Bağcılar’daki hastanesine kaldırıldığı öğrenildi.

‘EKG’DE NORMAL ÇIKABİLİR’

Hastane iddialara yanıt vermedi. Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı, Çağlar’ın genç yaşta ölümüne neden olan krizi, kalp cerrahı Prof. Bingür Sönmez’e sordu. Midede oluşan gazın diyafram yoluyla kalbi sıkıştırabildiğini söyleyen Sönmez, ancak sıkıntının ‘Kalp krizi mi, yoksa gaz sıkışması mı’ olduğunun troponin adlı bir testin yapılması durumunda belirleneceğini anlattı: “Kalp krizinin başlangıcında çekilen EKG sonuçları normal çıkabilir. Biz bu durumda özellikle 40 yaş üstü hastaları hemen eve göndermiyoruz. Acil durumlarda, çok ciddi işaret veren ‘troponin’ testi yapıyoruz. ‘Troponin’ artık her hastanede var. Bu test başlangıçta yapılıp, hasta da en az 2-4 saat müşahede altında kalsaydı kalp krizi çok rahat görülürdü. Bunların yapılmak istendiğine eminim ancak 40 yaş üstü hastalar bu tip durumlarda hastanede kalmak istemiyor, eve gidiyor.

‘GAZ, KALBİ SIKIŞTIRABİLİR’

Bu yaş dilimindeki bütün işadamlarına ‘40 yaşından sonra bilgisayarlı koroner anjiyografi yapın’ diye deyim yerindeyse bağırıyorum. Bu kalbin falına bakmak gibi bir işlem. Kalpte bir sorun olup olmadığını, gelecekte bir riskin bekleyip beklemediğini gösteriyor. ‘Troponin’ ise o anda gelişmekte olan bir kalp krizinin var olup olmadığını gösteriyor. Balon stentler ilk yarım saat içinde hayat kurtarıcı oluyor.”
İTO Başkanı Çağlar ölmeden 4 saat önce gittiği özel hastaneden 'gazın var' diyerek eve yollanmış

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜ...

Hürriyet yazarı Vahap Munyar bugün İTO Başkanı İbrahim Çağlar'ın ölümündeki ihmali yazmıştı. Çağlar'ın kalp şikayetiyle hastaneye gittiği, EKG sonrası "Gaz sıkışması olabilir" denilerek evine yollandığı, 4 saat sonra yaşamını yitirdiği ortaya çıkmıştı. 

Munyar'ın yazısındaki o bölüm şöyle:

Çağlar, pazar sabahı “Payitaht” dizisinin setine eşi, çocuğu ve torunuyla birlikte gitti. Akşam saatlerinde evine döndü. Gece 01.00 dolayında kolunda uyuşma, göğsünde ağrı hissetti. Eşiyle birlikte Koşuyolu’ndaki bir özel hastaneye gitti.

'EKG ÇEKİLDİ, AKSİLİK GÖRÜNMÜYOR' DENİLDİ

 Nöbetçi doktorlar Çağlar’ı muayene etti, EKG çekti, bir aksilik görünmediğine karar verdi:

-Gaz sıkışması olabilir. Size gaz sıkıntınızı çözecek bir ilaç yazalım. Bunu kullanın, rahatlarsınız.

 Eşinin kullandığı arabayla nöbetçi eczaneye yöneldiler, İbrahim Çağlar cebini yokladı, yanına para almamıştı. Eşi atıldı:

-Sen arabada otur. Ben ilacı alırım.

Eşi ilacı alıp döndüğünde Çağlar’ı başı önünde, kendinden geçmiş buldu. Hemen aynı hastaneye döndü. Kalp masajıyla müdahale sonrası Çağlar, aynı hastanenin Bağcılar’daki merkezine yönlendirildi. Orada anjiyo yapıldı, doktor Çağlar’ın eşi ve o ana kadar haberi olup hastaneye koşan arkadaşlarına durumu açıkladı:

 -Anjiyo yaptık, bir damar tıkalıydı. Stent taktık. Hastayı iki gün burada müşahede altında tutacağız. Bir süre vücudun oksijensiz kalması sorun yaratmış olabilir. Müşahede sırasında vücudu soğutacağız.

Hastanede bekleyenler arasında bulunan Adnan Ersoy Ulubaş ve arkadaşları saat 04.00 dolayında görev bölümü yaptı:

 -Hepimiz beklemeyelim. Bazılarımız evlerine dönüp biraz dinlensin, sabah nöbeti devralır.

Ulubaş, görev bölümü sonrası eve döndü. Çok geçmeden telefon geldi:

 -İbrahim Çağlar ikinci kez kalp krizi geçirdi.

Hastaneye gitmek üzere evden çıkmıştı ki acı haber ulaştı:

 -İbrahim’i kaybettik...

Mesude Erşan/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde