İTB'de ‘skandal aramaya’ 5 ay hapis cezası

İTB'de ‘skandal aramaya’ 5 ay hapis cezası

İstanbul Ticaret Borsası Genel Sekreteri Esin Kıran ve özel güvenlik elemanı Kerem Kökçü, mahkeme tarafından 2’şer ay 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı.

İTB'de ‘skandal aramaya’ 5 ay hapis cezası
16px
24px
22.10.2014 07:57
ABONE OLgoogle
İstanbul Ticaret Borsası Genel Sekreteri Esin Kıran ve özel güvenlik elemanı Kerem Kökçü, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2’şer ay 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı.  

Cezaya, İstanbul Ticaret Borsası’nda personel olarak çalışan ve 14 Ağustos 2014 günü ameliyat masasındayken Borsa’dan kovulduğunu öğrenen Kazım Özdoğan’ın şikayeti neden oldu.  Kazım Özdoğan’ın avukatı Koray Kılıç, “Esin Kıran’ın personele yaptığı baskılar mahkeme kararı ile tescillenmiştir. Ticaret Borsası’nın bağlı olduğu Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kıran hakkında gerekli yasal işlemi de yapmalıdır” dedi. 

PERSONELİNİ ARATTI 

16 Ekim günü hükmü açıklanan davanın 2011’in Mart ayında yazılan iddianamesine göre: “İstanbul Ticaret Borsası’nda çalışan Mürsel Çelik, Borsa yöneticilerini savcılığa şikayet etti. Kazım Özdoğan da savcılıkta tanık olarak ifade verdi. Bunun üzerine İstanbul Ticaret Borsası Genel Sekreteri Esin Kıran, Özdoğan’ı odasına çağırarak, yardımcısı Özlem Kocabıyıkoğlu ile birlikte tehdit etti.

Kıran’ın talimatı ile özel güvenlik elemanı Kerem Kökçü, Özdoğan’ın masasını ve üzerini arattı.’’ İddianamede yer alan iddialar sonucunda dava açıldı. 16 Ekim 2014 günü açılan sekizinci celsede verilen hükme göre; “Özlem Kocabıyıkoğlu ve Esin Kıran hakkında tehdit suçlamasından yeterli delil bulunamadığından beraatlerine karar verildi. 

5 YIL BOYUNCA AZMETTİREMEYECEK

Öte yandan İstanbul Ticaret Borası Genel Sekreteri Esin Kıran ve özel güvenlik elemanı Kerem Kökçü hakkında; TCK’nın 120. Maddesinde düzenlenen haksız arama suçu eylemini gerçekleştirdikleri nedeniyle ve eylemin bizzat Kökçü tarafından gerçekleştirilip Kıran’ın da TCK’nın 38. Maddesi uyarınca azmettirici olduğu belirtildi. Kıran ve Kökçü için 3’er ay hapis cezası verildi.

Fakat TCK gereğinde indirim uygulanarak bu cezanın 2’şer ay 15’er güne düşürülmesine hükmedildi. Ayrıca sanıklar daha önce böyle bir suç işlemedikleri, mahkemedeki tutum ve davranışları ve yeniden böyle bir suç işlemeyecekleri göz önünde bulundurularak mahkumiyet hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Diğer yandan 5 yıl süreyle sanıkların denetime tabi tutulmalarına hükmedildi.’’ Buna göre sanıklar bu süre boyunca aynı suçu kasten işlerlerse açıklanması geri bırakılan hüküm uygulanacak.

Recep Erçin/Aydınlık
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde