IMF’ye kara para şoku! Gözaltına alındı

IMF’ye kara para şoku! Gözaltına alındı

Eski IMF Başkanı ve eski İspanya Ekonomi Bakanı Rato, yolsuzluk, para aklama, gelirini haksız yollardan artırma suçlamalarıyla Madrid'de gözaltına alındı.

IMF’ye kara para şoku! Gözaltına alındı
16px
24px
17.04.2015 08:42
ABONE OLgoogle
İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nden (PP) geçmişte Ekonomi Bakanı (1996-2004) olan ve sonrasında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı (2004-2007) ile son olarak iflas edip devlet yardımı ile kurtarılan Bankia bankasının başkanı (2010-2012) olarak görev yapan Rodrigo Rato, hakkındaki yolsuzluk, para aklama ve gelirini haksız yollardan artırma suçlamalarından dolayı gözaltına alındı.

66 yaşındaki Rato bugün Madrid'teki evine gelen mali polis memurlarınca gözaltına alınıp, arama yapılması için yetkililerle birlikte bürosuna götürüldü. Savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında hakimin talimatıyla gözaltına alınan Rato'nun Madrid'teki iki evi ile bir bürosunda aramalar yapılacağı belirtildi.

Halen polislerle birlikte bürosunda bekletilen Rato'nun arama tamamlandıktan sonra karakola götürülüp, ardından mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.

Adalet Bakanı Rafael Catala, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada "Rato'nun yasal duruma getirdiği gelirlerin orijininin yasal mı yoksa yasa dışı mı olduğunun soruşturulduğunu" söyledi. Catala, Rato'nun gözaltına alınmasını "Bu yasaların herkes için eşit olduğunu gösteriyor" diye değerlendirdi.

Gözaltına alınmadan önce sabah saatlerinde Europa Press adlı İspanyol haber ajansına demeç veren Rato ise hakkındaki iddiaları yalanlayarak, "Cebelitarık ve ya Virgin Adaları'nda şirketleri olmadığını" savunmuş ancak vergi affından yararlanıp yararlanmadığı yönündeki soruları ise cevapsız bırakmıştı.

Rato, gözaltına alınmasına sebep olan hakkındaki yolsuzluk ve para aklama suçlamalarının dışında ayrıca iki davada da sanık olarak yargılanıyor. Bu davalardan ilki 2010-2012 yılları arasında başkanı olduğu Bankia bankasının borsadan çıkışı ve birleşmesi, diğeri ise yine geçmişte başkanlığını yaptığı Caja Madrid bankasında eski banka yöneticileri için özel harcamalarda kullanmaları üzerine çıkarıldığı iddia edilen kredi kartları ile ilgili.

Bu arada Rato'nun gözaltına alınması iktidardaki Halk Partisinde kaygıya neden oldu. Partinin İletişim Başkan Yardımcısı Esteban Gonzalez Pons, Rato'nun "PP'nin sembol isimlerinden biri" olduğunu ifade ederek, "Büyük hayal kırıklığı ve derin bir üzüntü yaşıyoruz" dedi. PP Meclis Sözcüsü Rafael Hernando da, "Hem adli makamlara hem de kişilerin ispatlanana kadar suçsuzluk hakkına saygı göstermemiz gerekir. Ama bu durum hepimiz için çok zor" yorumunda bulundu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde