İHH şubelerine baskın: Flaş gözaltılar

İHH şubelerine baskın: Flaş gözaltılar

Operasyonun 6 ilde gerçekleştirilen El Kaide operasyonu ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

İHH şubelerine baskın: Flaş gözaltılar
16px
24px
14.01.2014 12:10
ABONE OLgoogle

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kilis ofisi ve yardım deposu sabah 6:30'da TEM ekipleri tarafından basıldı. Operasyonun 6 ilde gerçekleştirilen El Kaide operasyonu ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kilis ofisi ve yardım deposu sabah 6.30′da polis tarafından basıldı. İHH bürosuna baskının Van’dan gelen terörle mücadele ekipleri tarafından El Kaide operasyonu çerçevesinde düzenlendiği öğrenildi. Kilis’teki baskınla başlayan operasyonun Van, İstanbul, Adana, Gaziantep ve Kayseri’ye sıçradığı bildirildi. Polisin yaklaşık 2 saat süren araması sonrası vakfa ait 10 bilgisayar emniyete götürüldü. İHH çalışanı İ.İ’nin de gözaltına alındığı belirtildi. Bu arada, polisin, aynı binada faaliyet gösteren Katar Kızılayı irtibat bürosunda da arama yaptığı öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, içerisinde mühimmat olduğu gerekçesiyle aranmak istenen ancak MİT-Savcılık-Hükümet üçgeninde krize neden olan TIR’ın İHH’ya ait olduğu iddia edilmiş ancak bu iddia vakıf tarafından yalanlanmıştı.

EL KAİDE İDDİASI

Van, İstanbul, Kilis, Adana, Gaziantep ve Kayseri’de yapılan operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda 3 kişinin El Kaide adına savaşmak için Suriye’ye gittiği belirlendi. Eşzamanlı operasyonlarda çatışma riskine karşılık olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır bekletildi. Yüzlerce polis ve jandarma görev aldı. Operasyon sırasında bazı şüphelilerin kaçtığı söyleniyor. Radikal’in haberine göre; operasyonlar sonucu El Kaide’nin Ortadoğu’da ikinci ismi olarak anılan İbrahim Şen’in ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis Bayancuk’un da yakalandığı bildirildi.  İbrahim Şen’in eski El-Kaide lideri Habip Akdaş’ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve Türk El-kaidesinin başına geçtiği söyleniyor.

 Şen’in faaliyetlerinden dolayı, ABD makamlarınca tutuklandığı ve Guantanamo hapishanesinde yattığı, Suriye’de sınıra yakın El-kaide kamplarından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Gunatanamo’da yattıktan sonra, İncirlik üssünde Türk yetkililere teslim edilen İbrahim Şen’in, 2008 yılında El Kaide faaliyetlerinden tutuklanıp 6 yıl 3 ay ceza aldığı, dosyasının Yargıtay’da olduğu söyleniyor.

 İKİ YÖNETİM HÜCRESİ

El-kaide militanları deşifre olma riskine karşı, hücresel olarak yapılanıyor. Bir hücre diğer hücreyi tanımıyor. Ayrıca yönetim kadrosu da aynı sebeple hücresel yapılanıyor. Bir hücredekiler diğer hücredekileri görmüyor, tanımıyor.

Çökertilen hücreler El-Kaidenin en kanlı kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına savaşçı göndermekle suçlanıyor. Bu kampta yaşayan El Kaide’li militanlar Türkiye’yi de harb alanı olarak görüyor, Türkiye`ye eylem yapılması fikrini savunuyor.

İşte suçlamalar

• Suriye’ye 15’erli gruplar halinde savaşçı göndermek

Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El-Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak,
 Zekât, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El-Kaide güçlerine aktarmak,

Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak.

İHH’DEN AÇIKLAMA GELDİ

İHH’nin Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada; “Kilis ofisimizde emniyet güçlerince hukuksuz bir şekilde gerçekleşen arama hakkında saat 11.00′da vakfımızda basın açıklaması yapılacaktır.” denildi.

‘KİLİS POLİSİNİN HABERİ YOK’

İHH İnsani Yardım Vakfı Basın Koordinatörü Serkan Nergis; twitter hesabından konu ile ilgili şu paylaşımları yaptı: “Hangi şehirden geldiği belli olmayan Emniyet görevlileri İHH Kilis ofisinde hukuksuz bir arama yapmaktadır. Emniyet mensupları arama esnasında mevzuata aykırı olarak hiçbir görevli ve avukatın olmadığıi ortamda yalnız arama yapmaktadır… Emniyet mensupları görevlilerimizi depodan çıkartıp avukatımızı beklemeden arama işlemlerine başlamıştır… Depolardaki bilgisayarlarımıza el konulmaya çalışılıyor… Terörle Mücadele ekipleri depolarımızdaki bilgisayarlara şu an itibari ile el koydular. İHH Kilis deposunda Terörle Mücadele ekipleri tarafından yapılan arama ve malzemelere el konulması tamamen hukuksuzdur…”

Nergis, polisin bilgisayarlara el koyduğunu da belirterek şunları söyledi: “Avukatlarımız şu an Kilis Depoda. Terörle Mücadele ekipleri Van’dan gelmişler… Operasyon Van’dan yönetiliyor. İHH Kilis deposunda Terörle Mücadele ekipleri tarafından yapılan arama ve malzemelere el konulması tamamen hukuksuzdur.

Terörle Mücadele ekipleri depolarımızdaki bilgisayarlara şu an itibari ile el koydular. Güya bir personelimiz üzerinden operasyon yapıyorlar. Ama ne hikmetse personelin adreslerine değil bizim depomuza arama kararı çıkıyor. Terörle Mücadele ekipleri Van’dan gelmişler Kilis’te hiç bir yetkilinin operasyondan haberi yok.”

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde