Hükümetten TOBB'a şok darbe: O yetkisi TİM'e veriliyor

Hükümetten TOBB'a şok darbe: O yetkisi TİM'e veriliyor

DEİK'de şok bir operasyonla başkanı değiştiren hükümet şimdi de TOBB'a darbe vurdu. O yetki TOBB'dan alınıp TİM'e veriliyor...

Hükümetten TOBB'a şok darbe: O yetkisi TİM'e veriliyor
16px
24px
24.12.2014 08:05
ABONE OLgoogle
Artık TİM, vergi muafiyeti sağlayan A.TR belgesi düzenleyebilecek. Bakan Canikli "Gümrüklerde işleyişleri hızlandırıyoruz" dedi

İthalat ve ihracatta gümrük vergisi muafiyeti sağlayan A.TR belgelerindeki yetki genişliyor. Torba yasada, TIR karneleri ve uluslararası dolaşım belgelerinde tek yetkili olan TOBB'un yetkilerinin TİM'e devredilmesini öngören düzenlemenin ardından tebliğ çıkarıldı.

Buna göre, daha önce sadece TOBB ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESK) tarafından verilen belge artık Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve diğer ihracatçı birlikleri tarafından düzenlenebilecek. Sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerinin ithalat ve ihracatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan belge, ithalat ve ihracat yapan vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Yeni tebliğ, 20 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

İŞLEYİŞİ HIZLANDIRIYORUZ 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, hayata geçirilen bu yeni düzenlemeyle ihracatta kolaylık sağlamak istediklerini belirterek, "Dış talebi tahrik ederek, artış trendimizi sürdürmeliyiz. Bunun için gümrüklerdeki işleyişlerimizi kolaylaştırıyoruz, hızlandırıyoruz. A.TR dolaşım belgelerine ihracatçı birlikleri tarafından ulaşılabilmesini de bu çerçevede sağladık" dedi. 

İRAN'DA SORUNLAR AŞILDI 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve yönetim kurulunu bakanlık binasında kabul eden Bakan Canikli, İran sınır kapılarında yaşanan sorunun da büyük oranda aşıldığını bildirdi. Canikli, "Özellikle İran'ın depolara mühür vurmasının ardından ulaşım ve ticaret büyük oranda engellenmişti. Daha sonra yapılan görüşmeler neticesinde İran bu uygulamadan vazgeçti. Giren-çıkan araç sayısı günlük 30'lara kadar düşmüştü. Şu anda yine 500'lere yaklaştık" dedi. 

7 AYAKKABI İÇİN İLAN VERİLDİ

Kanserojen madde ihtiva eden ayakkabılarla ilgili de Canikli, mevzuat çerçevesinde ilgili firma tarafından satılan ayakkabıların bedeli karşılığında toplatılması gerektiğini ifade etti. Firmanın, ayakkabılardan 7'si ile ilgili ilan verdiğini anlatan Canikli, "İlanda açıkça ürünün zehirli kimyasal içerdiği ve bu nedenle toplatılması kararı verildiği, getirilmesi halinde bedeli karşılığında alınacağı kamuoyuna duyuruldu. Kalan 5 ayakkabı ile ilgili tebligatlar yapıldı, kanunun gerektirdiği 10 günlük süre içinde firma aynı yöntemi 5 numune için de gerçekleştirecek" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde