Hükümetten Ak Saray zamları

Hükümetten Ak Saray zamları

Seçim öncesi kamu harcamalarına yüklenip zamları erteleyen, Cumhurbaşkanlığı uçağı ile Ak Saray için 1 milyar dolar harcayan iktidar, gaz ve elektrik fiyatını yüzde 9 artırdı

Hükümetten Ak Saray zamları
16px
24px
01.10.2014 06:12
ABONE OLgoogle
Bu yıl içindeki iki kritik seçim öncesinde kamu yatırımlarını arttırıp zamları gizleyen, Ak Saray ve Cumhurbaşkanlığı uçağı gibi toplamı 1 milyar doları aşan lüks harcamalar yapan iktidar; seçim sonuçlarının istediği gibi çıkmasının ardından birçok alanda fiyat artışlarının düğmesine bastı.

Geçen aylarda gerçekleşen ulaştırma zamlarının üzerine, dün 2 yıldır fiyat artışı görülmeyen doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 zam yapıldı. Yeni fiyatlar bugünden itibaren yürürlüğe girecek. Ayrıca enerji dışında, yeni bir düzenlemeyle SGK üzerinden sağlanan ilaçlar için vatandaştan daha fazla “fiyat farkı” alınacak.

Erdoğan, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki meyve ve sebze bahçeleriyle çevrilmiş, havuzlarla süslenmiş “Ak Saray”a taşınırken, bütçesi bozulan devlet zamlarla vatandaşın sırtındaki yükü daha da ağırlaştırdı. Evlerde kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 9.0, sanayide kullanılan elektriğin fiyatı ise yüzde 6.1 arttırıldı.

Elektrikte olduğu gibi doğalgaza da yüzde 9 zam yaptıklarını, zamların bugünden itibaren geçerli olacağını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla yüzde 9’luk bir fiyat artışına gidiyoruz” dedi.

Avrupa’da yüzde 22 indirim

Seçim ekonomisi nedeniyle iki yıldır zam yapmayan AKP Hükümeti’nin vatandaşların sırtına bugün yüzde 9 zam yüklemesine karşın son iki yıl içerisinde Avrupa’da doğalgaz fiyatları yüzde 22 oranında düştü. Öte yandan, Türkiye’deki elektrik ve doğalgaza yüzde 9 zam yapılmasının enflasyona doğrudan 0.4-0.5 artış olarak yansıyacağı hesaplanıyor. Böylece enflasyon çift haneli rakamlara ilerlerken, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini olan 7.6 seviyesinin tutturulması mümkün gözükmüyor.
 
Dış açık Ağustos’ta yüzde 13.5 arttı

“Komşularla sıfır sorun” politikasının mimarı Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu Ağustos ayının dış ticaret açığı yılın zirvesinde gerçekleşti. TÜİK Ağustos ayı dış ticaret rakamlarına göre; dış ticaret açığı yüzde 13.5 artarak 7.08 milyar dolardan 8.04 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın aynı ayında yüzde 61.1 iken, 2014 Ağustos ayında yüzde 58.7’ye düştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 10.5 azaldı. Dış ticaret açığı Ocak-Ağustos döneminde 54.17 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bölge karıştı, İhracat azaldı

Dış ticaret açığının artmasında en önemli etken bölgesel krizler oldu. İhracatın darbe almasının ötesinde, Türkiye’ye giren, sayısı belli olmamakla birlikte 2 milyona yaklaştığı düşünülen mültecilerin ekonomiye getirdiği ek maliyetin şu ana kadar 5 milyar dolar olduğu kaydediliyor.

Türkiye’nin dış politikadaki hatalarıyla beslenen bölgesel krizlerin ihracat rakamlarını vurması ve dış açığın artmasının yanısıra dolardaki önlenemeyen yükseliş, tüketim eğilimindeki azalma, işsizlikteki artış, büyümedeki yavaşlama ile yükselen enflasyon krizin genişleyeceğini gösterirken, yeni vergi zamları da kaçınılmaz hâle geliyor.

IMF’den cari açık uyarısı

Recep Tayyip Erdoğan, uçak ve Ak Saray gibi lüks harcamalar yaparken IMF’den Türkiye’ye cari açık uyarısı geldi. Dünya Ekonomik Görünümü raporunu yayımlayan IMF, “Türkiye’de cari açığın artması sermaye akışlarına bağlı riskleri de arttırır” değerlendirmesinde bulundu. Küresel dengesizliklerin dünya ekonomisi için daha düşük bir tehdit unsuru olacağına dikkat çekilen IMF raporuna göre, sermaye akışındaki dengesizlik azalınca dünya ekonomisinde sistemik risk de azaldı.

Vatandaş ilaca daha fazla para ödeyecek

Vatandaşlar bugünden geçerli olmak üzere mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecek. Yeni taban fiyat kapsamında 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulamanın, kısa süre sonra tüm ilaçları kapsayacağı belirtildi. Vatandaşların, SKG tarafından şekillendirilecek taban fiyatına göre ilaç fiyat farklarını ceplerinden ödeyeceği belirtiliyor. Yeni uygulamayla SGK’ya yılda yaklaşık 400 milyon TL aktarılması planlanıyor.

Dolar zirvede dolaşıyor

Bütçe açığının en temel sebebi dövizle enerji ithalatıyken, dolar Türk Lirası karşısında sekiz ayın en yüksek seviyelerinde gezinmeyi sürdürüyor. Merkez Bankası’nın döviz satım ihalelerindeki asgari miktarı arttırması gibi önlemler de doları durdurmuyor. Önceki gün 2.29’a dayanan dolar dün de 2.28 TL sınırını geçti. Dolar dün gün içinde 2.2896 TL seviyesine kadar tırmandı. Serbest piyasada gün sonu itibariyle 2.2799 TL’den alınan dolar 2.2804 TL’den satılırken, 2.8803 TL’den alınan euronun satış fiyatı ise 2.8809 TL olarak gerçekleşti. Euro-dolar paritesi 1.2631 seviyesinde oldu.

 Gökhan Erkuş/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde