Hükümet kendi kuşuna vergi kondurmuyor

Hükümet kendi kuşuna vergi kondurmuyor

Maliye, Sabah-atv havuzunun finansörü Mehmet Cengiz, Yeni Şafak ve Kanal A’nın sahiplerinin vergi cezalarını affetti. Silinen tutar, Twitter’in 40 yıllık vergisine eşit

Hükümet kendi kuşuna vergi kondurmuyor
16px
24px
15.04.2014 07:50
ABONE OLgoogle
Hükümet, yıllık 15 milyon lira düzeyindeki vergisini ödemediği gerekçesiyle sosyal medya sitesi Twitter için yasaklama kararı alırken, AKP yanlısı yayın yapan medya kuruluşlarının 608 milyon liralık vergi cezasını tek kalemde sildi.

Vergi borcu silinenler arasında Sabah-atv havuzuna para veren işadamı Mehmet Cengiz, Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayraklar ile Kanal A’nın sahipleri Ahmet ve Mustafa Kaya kardeşler yer alıyor. Yandaş medyaya yapılan vergi kıyağı, Twitter’in 40 yıllık vergisini karşılıyor.
 
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının başladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi isimlere ait olduğu belirtilen ses kayıtlarının internete düştüğü günlere denk gelen Twitter yasağının, vergiden kaynaklandığı ileri sürülse de, rakamlar Hükümet’in vergi konusundaki hassasiyetinin samimi olmadığını gösteriyor. Twitter, Türkiye’de yılda 35 milyon dolar yani 70 milyon lira kâr elde ediyor. Yüzde 20’lik kurumlar vergisine göre ödeyeceği tutar da yaklaşık 15 milyon lira düzeyinde kalıyor.

Maliye bu verginin ödenmemesini gerekçe göstererek, Twitter’ı “vergi kaçakçısı” olarak niteliyor. Bu ayrıca, Hükümet’in Twitter’ı kapatma talebinin de en önemli gerekçeleri arasında yer alıyor. Ancak Twitter’a vergi konusunda gösterilen bu “şahin” duruş yandaş medya şirketleri konusunda “güvercin” nezaketine dönüyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki “Merkezi Uzlaşma Komisyonu”nun “sıfırladığı” yandaş medya şirket ve patronlarına ait vergi cezaları, Twitter’dan alınamayan rakamın onlarca katını buluyor.
 
VERGİ “KUTSALLIĞI” YANDAŞA İŞLEMİYOR

AKP’nin vergi hassasiyeti sayesinde Twitter kapatılırken, ses kayıtlarının başrolündeki isimlerden ve Sabah-atv için kurulan 620 milyon dolarlık havuzun en büyük finansörlerinden Mehmet Cengiz konusunda Hükümet aynı özeni göstermedi. Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon liralık vergi cezası “sıfırlandı”.

Twitter’ın kapatılmasını vergi kutsallığını gerekçe göstererek savunan Yeni Şafak gazetesinin hassasiyeti de yeni bir gelişme. Zira gazetenin sahibi Albayrak Grubu’na ait Albayrak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’ye 55.7 milyon liralık vergi cezası Uzlaşma Komisyonu tarafından 2010 yılında 1.2 milyon liraya düşürüldü.

Benzer şekilde Twitter yasağını savunan medya kuruluşlarından Kanal A’nın patronları Kaya kardeşlere ait Elektromed Şirketi’nin de 135.6 milyon liralık vergi borcunun 129.8 milyon lirası 2010 yılında silindi. Uzlaşma sonucunda şirket, sadece 5.8 milyon liralık vergi borcu ödedi. Böylece vergi müfettişlerinin üç şirkete kestiği toplam 615.9 milyon liralık vergi cezasının 608.9 milyon lirasından AKP Hükümeti vazgeçti. Bu üç şirketten yaşanan vergi kaybı dahi Twitter’ın 40 yıllık vergisini aşıyor.
 
Öte yandan, Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun bu üç şirketin vergi cezalarına ilişkin kararları Kanun değişiklikleri Sayıştay ve Meclis’ten saklandı.
 
EN KUTSAL BASKI ARACI

Yolsuzluk ve rüşvet skandallarının ayyuka çıkmasıyla Twitter kapatılırken, AKP Hükümeti’nin gerekçesi “vergi” oldu. AKP’nin siyasi açıdan sıkıştığı günlerde “vergi kutsallığına” sığınması ise Twitter ile sınırlı değil. Gezi olaylarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirdiği Koç Grubu da ağır bir vergi kıskacına alındı. Koç Grubu’nun birçok şirketine yüz milyonlarca liralık vergi cezası kesildi. Tayyip Erdoğan’a muhalif çizgi izlediği dönemde de Doğan Grubu 4 milyar lirayı bulan vergi cezasıyla karşılaştı. Doğan Grubu o dönemde 1 milyar lira vergi cezası ödedi.
 
Gökhan Erkuş/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde