Hollanda’da seçim sonuçları açıklandı: Irkçı lidere büyük şok!

Hollanda’da seçim sonuçları açıklandı: Irkçı lidere büyük şok!

Hollanda'da gerçekleştirilen seçimlerin ardından ilk sonuçlar geldi. Buna göre, Başbakan Rutte’nin partisi seçimleri kazanarak 31 vekil çıkardı. Irkçı lider Wilders'in partisi ise 19 sandalyede kaldı.

Hollanda’da seçim sonuçları açıklandı: Irkçı lidere büyük şok!
16px
24px
16.03.2017 04:10
ABONE OLgoogle

Hollanda’da gerçekleştirilen seçimlerin ardından ilk sonuçlar geldi. Buna göre, Başbakan Rutte'nin partisi seçimleri kazanarak 31 vekil çıkardı.

Irkçı lider Wilders’in partisi ise 19 sandalyede kaldı. 12 milyon 900 bin seçmeni bulunan Hollanda'da genel seçimlere katılım oranı yüzde 80’i geçerken, açılan ilk sandıklara göre Türklerin kurduğu DENK Partisi 3 milletvekilini garantiledi. Seçimlerde en büyük darbeyi ise 29 sandalye kaybeden işçi partisi PvdA aldı. Kesin sonuçların ilerleyen saatlerde gelmesi bekleniyor.

Hollanda'da hükümetin Türk bakanların ülkede yapacağı toplantılara izin vermemesi nedeniyle Ankara ile yaşanan krizin damga vurduğu genel seçimler dün gerçekleştirildi. İlk sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki VVD partisi, 31 sandalye alarak seçimlerde önde gidiyor. Aşırı sağcı Geert Wilders'in partisi PVV ise 19 sandalyede kaldı.

AVRUPA Birliği üyesi Hollanda dün genel seçimler için sandık başına gitti. Normalde dünya gündeminin alt sıralarında yer alabilecek seçimler, ABD'de popülist Donald Trump'ın seçilmesinin ardından Avrupa'da domino etkisi yaratabileceği ve son dönemde Türkiye ile yaşanan krizden ötürü dünyanın yakından izlenen bir gündem maddesine dönüştü. İslam ve göçmen karşıtı söylemiyle tepki çeken ırkçı siyasetçi Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi'nin (PVV) bu seçimlerdeki performansı yakından izlendi.

Yaklaşık 13 milyon seçmenin olduğu ülkede oy verme işlemi Türkiye saati ile (TSİ) 09.30'da başladı. Sandıklar TSİ ile 23.00'te kapandı. 28 partinin yarıştığı seçime katılım oranı yüzde 81 olarak açıklandı. 2012’de seçimlere katılım oranı yüzde 74.6 idi.

Her zaman doğru sonuç vermeyen, ilk sandık çıkış anketlerine göre, Türk bakanlara yasak kararının altında imzası olan merkez sağ çizgideki Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) seçimleri önde götürüyor. Seçim öncesi anketlerde 24-28 vekil çıkarabileceği belirtilen VVD'nin 31 sandalye kazanabileceği ön görülüyor.

2012'deki son genel seçimlerde bu parti 41 sandalye kazanmıştı. Yine sandık çıkış anketlerine göre Geert Wilders'in aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) 19 sandalye kazandı. Bu parti, 2012'de 15 vekillik kazanmıştı. Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ile Demokratlar 66'nın (D66) ise PVV ile aynı sayıda (19) vekillik kazanabileceği ön görülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde