Hazır giyim ihracatında ilk 3 ayda yüzümüzü ABD, Rusya ve Irak güldürdü…

Hazır giyim ihracatında ilk 3 ayda yüzümüzü ABD, Rusya ve Irak güldürdü…

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe hazır giyim sektörünün ihracatta 2017’nin ilk çeyreğini yüzde 5,8 kayıpla kapattığını belirterek, “Buna karşın ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var." dedi..

Hazır giyim ihracatında ilk 3 ayda yüzümüzü ABD, Rusya ve Irak güldürdü…
16px
24px
30.03.2017 12:55
ABONE OLgoogle

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe hazır giyim sektörünün ihracatta 2017’nin ilk çeyreğini yüzde 5,8 kayıpla kapattığını belirterek, “Buna karşın ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var. Tüm olumsuzluklara rağmen 2017’yi, 17 milyar doların üzerinde bir rakamla tamamlamayı istiyoruz” diye konuştu.

Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından bu yıl 20’cisi düzenlenecek Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde dünyayı saran otoriterleşme dalgası ve Avrupa Birliği’nin geleceği mercek altına alınacak. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) desteği ile 4-6 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenecek zirveye,  44 ülkeden 4 cumhurbaşkanının da aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde siyasetçi ve düşünce önderi katılacak.

MUSTAFA GÜLTEPE: İLK ÜÇ AYDA 5,8’LİK KAYIP MART’TA YÜZDE 3’E GERİLEDİ

Basın toplantısında konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe de Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin uluslararası alanda rüştünü ispat etmiş bir organizasyon olduğunu söyledi.

AB’ye alternatif pazar arayışındaki sektör için Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin fırsat kapıları araladığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Türkiye dünyanın 7. büyük hazır giyim ve konfeksiyon tedarikçisi konumunda. Üretim alt yapımız, bilgi birikimimiz ve tasarımlarımızla hazır giyimde marka ülkelerden biriyiz. Dünyanın hemen her ülkesine ürün satıyor, Türkiye’nin tanıtım yüzü gibi çalışıyoruz. Ülkemize her yıl yaklaşık 15 milyar dolar net döviz girdisi sağlıyoruz. 2014’te 18.7 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kıran hazır giyim ihracatı, son iki yılı 17 milyar dolardan kapattı. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Avrupalı alıcılar ülkemize gelmekten kaçındı. Biz bavullarımızı ellerimize alarak ülke ülke dolaştık. Ancak bütün çabalarımıza rağmen 2017’ye ne yazık ki ekside başladık.
 
ABD’DE YÜZDE 26, IRAK’TA YÜZDE 15, RUSYA’DA YÜZDE 85 ARTIŞ VAR

Rakamlara baktığımızda hazırgiyim ihracatımızın 1 Ocak-27 Mart 2017 tarihlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8’lik düşüşle 3,8 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Buna karşın Mart ayında düşüşün yüzde 3’e gerilediğine tanıklık ettik. 1-27 Mart arasında ihracatımız 1,3 milyar dolar oldu. İlk 10 pazar içerisinde mart ayında en yüksek artışı ise yüzde 26,1 ile ABD pazarında yakaladık. Yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre ise bu ülkeye ihracatımız yüzde 7,7 arttı. Söz konusu dönemde ilk 10 pazar içinde en yüksek artış yüzde 15 ile Irak’ta yaşandı. Üç ayda Irak’a 180 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2016’da yaşanan siyasal gerginlikler nedeniyle büyük kayıp yaşadığımız Rusya’da ise yüzümüz yeniden gülmeye başladı. Yüzde 85 artış ile 45 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İlk üç ayda rekor artışı ise yüzde 754 ile Macaristan’da yakalayıp, 36 milyon dolarlık satış yaptık. Bu rakamlar 2017’de 17 milyar doların üzerinde bir ihracat için umutlarımızı güçlendiriyor.”
 
ÇİĞDEM AKIN: MODANIN BİRLEŞTİRİCİ RUHU VAR

Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin gala gecesinde koreografisini Ferhan Aral’ın üstlendiği “Something Stupid” koleksiyonu defilesini sunacak olan moda tasarımcısı Çiğdem Akın ise değişen yeni dünya düzeninde, modanın birleştirici ruhuna dikkat çekti. Akın, Anadolu kültürünün uluslararası arenada ifade edilmesinde modanın etkin bir anlatım biçimi olduğunu dile getirdi.

20. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı, Viyana Ekonomik Forumu, Moldova Bilimler Akademisi, Bulgaristan Slavyani Vakfı, Slovenya Life Learning Academy de temsil edilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde