Hazine’de kriz! Gözden mi çıkarıldı?

Hazine’de kriz! Gözden mi çıkarıldı?

AKP, 2 yıldır Hazine’deki kritik müdürlüklere atama yapmadı. Bu durum, “kurum gözden mi çıkarılıyor” sorusunu gündeme getirdi

Hazine’de kriz! Gözden mi çıkarıldı?
16px
24px
13.06.2016 07:53
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin katrilyonluk iç ve dış borçlanma operasyonlarını yapan, tüm kamunun nakit ihtiyacını karşılayan Hazine Müsteşarlığı'nda yönetim krizi en üst seviyeye çıktı.

Hazine Müsteşarlığı koltuğuna 2 yıldır bürokrat atayamayan hükümet, müsteşar yardımcılıklarıyla kritik genel müdürlük ve başkanlıkları da vekaletle yönetmeye çalışıyor. Yönetim boşluğu kurumun yurtdışı teşkilat yapısını da vurdu.

Hazine'de yönetim krizi ilk olarak Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından patlak verdi. Erdoğan, Başbakanlığı döneminde, dönemin Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı'nın görevden alınarak yurtdışına gönderilmesine karar verdi.

Çanakçı, IMF'de görev yapmak üzere ABD'ye gönderilirken Erdoğan 2014 Ağustos ayında Cumhurbaşkanı seçildi.  Başbakanlık koltuğuna oturan Ahmet Davutoğlu, boş bulunan Hazine Müsteşarlığı koltuğunu doldurmak için hemen harekete geçti, Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş'ın atama kararnamesini birkaç ay içinde Erdoğan'a gönderdi.

KRİTİK KOLTUKLARIN HEPSİ BOŞ

Ancak Dağdaş'ın kararnamesi saraydan döndü. Sonrasında da atamalarda yaşanan Erdoğan-Davutoğlu savaşı Hazine'yi vurdu. Hazine'de 2014 sonbaharında en tepe yönetim olan ‘müsteşarlık' makamıyla başlayan yönetim krizi kurumda bütün kritik birimlere yansıdı. Üstelik hükümet değişmesine rağmen atama sorunu aşılamadı.

Hazine'de halen müsteşar, 1 müsteşar yardımcısı, Türkiye'nin borçlanma ve kamu nakit akışı operasyonlarından sorumlu Kamu Finansmanı Genel Müdürü, denetimlerden sorumlu Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanı, Hazine davalarını yürütmekle görevli 1.Hukuk Müşaviri ve Sigortacılık Genel Müdürü kadroları ya boş bekletiliyor ya da vekaletle yönetiliyor.

Hazine, müsteşar atanamadığı için ekonomi yönetiminin en kritik kurumlarından Finansal İstikrar Komitesi'ne vekaletle katılıyor.

ATAMALAR ÇIKMAZA GİRDİ

Yönetim krizi, Hazine'nin yurtdışı temsilciliklerine yapılması gereken atamaları da çıkmaza sürükledi. İmzaların atılamaması nedeniyle müsteşarlığın yurtdışı teşkilatındaki Daimi Temsilci Yardımcısı, Ekonomi Başmüşaviri, Ekonomi Müşaviri ve Ekonomi Müşavir Yardımcısı gibi kadrolara atama yapılamadığı, krizin sürmesi halinde Hazine'nin yurtdışında hiçbir temsilcisinin kalmayacağı belirtiliyor. Hükümetin Hazine'yi adeta boş bırakması, Hazine'nin gözden çıkarıldığına ve kapatılacağına ilişkin spekülasyonları da kuvvetlendiriyor.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde