Hazine Türk Telekom'da tam kontrolü alabilir

Hazine Türk Telekom'da tam kontrolü alabilir

Hazine Müsteşarlığı, Türk Telekom’un büyük ortağı Otaş’a mektup göndererek bankalara olan kredi ödemesi sorununun çözülmesini istedi.

Hazine Türk Telekom'da tam kontrolü alabilir
16px
24px
12.07.2017 15:38
ABONE OLgoogle

Konuya yakın 4 kaynağın Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, Türk Telekom’da altın hisse dahil yüzde 25 hisseye sahip olan Hazine, 23 Haziran’da gönderdiği mektupta, Otaş’ın 4,75 milyar dolar büyüklüğündeki kredinin yeniden yapılandırmasında bankalarla anlaşamaması durumunda, ortaklık ana sözleşmesinin ilgili maddesi gereğince yönetimin istifa etmiş sayılacağını ve yerine yeni üye atama yetkisinin bulunduğu hatırlattı.

Otaş, bankalara olan kredi borcunun iki taksidinin ödemesini Mart ve Eylül aylarında gerçekleştiremedi. Konuya yakın kaynaklar bankalarla görüşmede bir ilerleme sağlanamazsa Hazine’nin yakında bu yetkisini kullanabileceğini kaydetti.

Türk Telekom borcunu ödeyememişti: Bankalara yeni teklif

Bankalar ve Saudi Telecom, yaklaşık bir yıldır sorunlu kredinin çözümü için uğraşıyor. Saudi Telecom, Mayıs ayında bankalara verdiği teklifi iyileştirmişti. Otaş, liradaki hızlı değer kaybı sonrasında dolar bazlı kredinin ödemesinde sorun yaşamaya başladı. 

KONU ANA SÖZLEŞMEDE DÜZENLENİYOR

Türk Telekom ana sözleşmesinin altıncı maddesi, ortaklardan birinin temerrüde düşmesi durumunda diğer ortak Hazine’ye yönetimi değiştirebilme yetkisi veriyor.

Ana sözleşmenin 6 maddesi, A grubu hisse sahibinin temerrüde düşmenin gerçekleşmesinden itibaren 60 günlük süre içerisinde bunu gideremezse, "A Grubu Hisse Sahibi’nin Yönetim Kuruluna ve her bir Grup Şirketi’nin yönetim kuruluna tayin ettiği üyeler, Madde 6/C.5’inci maddesi uyarınca otomatikman istifa etmiş addedileceklerdir" diyor.

Otaş ve Hazine konuya ilişkin yorum yapmadı.

Türkiye tarihinin en büyük kredisi 2013 yılında 29 bankanın katılımıyla verilmişti. İlk çeyrek finansal tablolara göre Akbank kredide 1,5 milyar dolar ile en yüksek paya sahip banka. Onu yaklaşık 1 milyar dolarla Garanti, yaklaşık 500 milyon dolarla İş Bankası izliyor.   BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde