Havalı rezidanslara arazi kıyağı belediyeden döndü

Havalı rezidanslara arazi kıyağı belediyeden döndü

Kadıköy Belediyesi, Four Winds projesindeki sosyokültürel tesis alanının satış ihalesini yargıya taşıdı.

Havalı rezidanslara arazi kıyağı belediyeden döndü
16px
24px
21.08.2015 07:22
ABONE OLgoogle
“Four Winds” projesinde ortak alan olarak ayrılması gereken 10 bin 760 metrekarelik inşaat alanının bağımsız bölümlere eklendiği tespit edildi. Kadıköy Belediyesi imara aykırı bu yapılaşma için yaklaşık 2 milyon liralık bir ceza kesti.

Danıştay, ihalenin hukuk dışı olduğunu belirterek yürütmeyi durdurdu

Son yıllarda İstanbul’da en çok tartışılan projelerden biri olan Bağdat Caddesi’ndeki Four Winds Residence (4 Havalı Rezidans) ile ilgili Danıştay önemli bir karar verdi. 44 dönümlük Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi üzerinde Taşyapı tarafından kat karşılığı inşa edilen projede Maliye Hazinesi’ne ait 341 bağımsız bölümün yanı sıra projenin hemen yanında yer alan 8 bin 661 metrekarelik arsa da 2014 yılında satışa sunuldu. Sosyokültürel tesis alanı olma özelliğine sahip olan arazinin halkın kullanımına açılması gerektiğini belirten CHP’li Kadıköy Belediyesi dava açtı.

Danıştay 13. Dairesi ihale ilanının yürütmesinin durdurulduğuna dikkat çekerek, “Bu ilan dikkate alınarak yapılan ihalede hukuki isabet bulunmamaktadır” dedi. Danıştay, söz konusu ihalenin yürütmesini de durdurdu.

“ARAZİ İSTANBUL HALKININ”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 8 bin 661 metrekare büyüklüğündeki arazinin İstanbul halkının kullanımına açılması gerektiğini belirterek, “Görevde olduğum sürece buraya özel kullanım için inşaat yaptırmayacağım” dedi.

Arazinin inşaat hakkının zaten Four Winds projesinde kullanıldığını kaydeden Nuhoğlu, “Eğer ortada bir rant varsa, konut alan kişilere değil bölge halkının yararına kullanılmalı” dedi. Arazi üzerinde kütüphane, sergi salonu, müze, sinema, tiyatro, çocuk yuvası, kadın sığınma evi gibi sosyokültürel tesisler yapılabileceğini bildiren Nuhoğlu şunları söyledi:
“İmar planlarında kamusal kullanım için ayrılan bu alanda, sadece özel mülkiyete konu olacak şekilde inşaat yapılamaz. Nasıl daha önce bu proje nedeniyle belediyeye terk edilen 15 bin metrekarelik alanı park haline getirip bölge halkının hizmetine sunduysak, arazide de aynı şeyi yapmak istiyoruz.”

PROJENİN İSKANI YOK

Maliye Bakanlığı’nın projeyi inşa eden Taşyapı’nın sözleşme hükümlerini yerine getirip getirmediğini kontrol etmesi gerektiğine dikkat çeken Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “İskansız, yapı kullanım izni alınmamış projeyi Maliye’nin teslim almaması gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Proje sahiplerinin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurarak iskan almaya çalıştığını söyleyen Nuhoğlu, “Böyle bir şey yasal olarak mümkün değil, tüm kurumların hukuka uygun hareket etmesi gerekir.” Kanuna göre, Hazine arazisi üzerinde yükselen Four Winds projesinden elde edilen gelirin yüzde 30’nun Kadıköy Belediyesi’ne verilmesi gerektiğine belirten Nuhoğlu, kendilerine herhangi bir ödeme yapılmadığını kaydetti. Taşyapı ve Maliye’ yi yükümlülükleri yerine getirmeye çağıran Nuhoğlu, dava açacaklarını söyledi.



Kaçak yapılaşma cezası

Yapılan denetimlerde Four Winds projesinde ortak alan olarak ayrılması gereken 10 bin 760 metrekarelik inşaat alanının bağımsız bölümlere eklendiği tespit edildi. Kadıköy Belediyesi imara aykırı bu yapılaşma için yaklaşık 2 milyon liralık bir ceza kesti. 44 bin 783 metrekarelik arazinin 19 bin metrekarelik bölümünde brüt 2.07 emsal ile inşa edilen projede toplam 170 bin metrekarelik inşaat yapıldı. Projedeki 4 blok 44 katlı ve yükseklikleri 150 metreyi geçiyor. 10’uncu kattan itibaren deniz gören projede bir tarafta Adalar, bir tarafta Tarihi Yarımada manzarası var. Projede 87 ile 655 metrekare arasında farklılık gösteren 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 lüks daire bulunuyor.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde