Hani barışmıştık! Başbakanla gitti, 3 gün vize verdiler

Hani barışmıştık! Başbakanla gitti, 3 gün vize verdiler

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün Başbakan Yıldırım'la Rusya'ya gitmelerine rağmen kendilerine sadece üç günlük vize verildiğini söyledi.

Hani barışmıştık! Başbakanla gitti, 3 gün vize verdiler
16px
24px
14.01.2017 12:45
ABONE OLgoogle

Türkiye ile Rusya ilişkileri son dönemde büyük ivme kazandı. Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan gerginlik iki ülke liderlerinin bir araya gelmesiyle son buldu. Ancak görüşmeler henüz ticarete yansımış değil.

Özellikle Türk müteahhitler, sebze ve meyve ihracatçıları büyük yara aldı. İnşaat işlerini Çinli firmalara veren Rusya'nın, Türkiye'den sebze ithalatını önlemek için kendi sera çiftliklerini kurmaya başladığı bildirildi.

UMUTLANDIK ANCAK…

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, müteahhitlik sektörünün yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık iş aldığı Rusya pazarıyla ilgili sıkıntıların aşılamadığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yeniden canlandırılması amacıyla önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) heyetiyle Rusya'ya gittiklerini, ardından da Başbakan Binali Yıldırım'ın üst düzey temaslarda bulunduğunu hatırlatan Yenigün, “O temasların ardından müteahhitler olarak çok umutlanmıştık. Şahsen ben, en geç yılbaşına kadar 2 milyar dolarlık müteahhitlik sözleşmesini imzalayacağımızı düşünüyordum. Oysa el sıkıştığımız, sözü verilen o sözleşmeler hâlâ bekletiliyor” diye konuştu.

DOMATES ÜRETİYORLAR

Yenigün, müteahhitlik sektörünün yanı sıra Türkiye'nin bu ülkeye yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yaptığı sebze ve meyvenin geleceğine ilişkin de önemli bir gelişmeye dikkat çekti. Rusya'nın Türk firmalarına vermediği birçok inşaat yatırımını Çinli firmalara açtığını öğrendiklerini ve bundan büyük üzüntü duyduklarını belirten Yenigün, “Son gittiğimizde öğrendik ki Ruslar hızla sera yatırımlarına başlamışlar. Türkiye'den sebze ve meyve almak yerine kendi seralarını kurup kendi domateslerini üretmeye çalışıyorlar” dedi.

‘BAŞBAKANLA GİTTİK ÜÇ GÜNLÜK VİZE ALABİLDİK’

TMB Başkanı Mithat Yenigün, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı vize ve ithalat yasağını bütün girişimlere rağmen hâlâ kaldırmadığını, müteahhitlik işi vermediğini kaydetti. Yenigün, “Rusya'ya Başbakanımızla gittiğimiz halde 3 günlük vizeyi zor alabildik. Rusya'daki en büyük firmamız olan Rönesans bile yeni iş alamıyor, mevcut işlerini sürdürüyor” dedi.

TMB Başkanı, Rusya ile ticari ilişkilerin çözülmesi için iş dünyasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yapacağı görüşmeyi beklediğini söyledi. Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde