Hangi şirket İsrail'e mal taşıyor?

Hangi şirket İsrail'e mal taşıyor?

İsrail’in Gazze’ye saldırısı devam ederken, Türkiye’den İsrail limanına bir ticaret gemisi daha gönderildi.

Hangi şirket İsrail'e mal taşıyor?
16px
24px
24.07.2014 08:15
ABONE OLgoogle
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e sözleriyle tepki gösterdiği saatlerde Mersin Limanı’ndan kalkan ve ne taşıdığı belirlenemeyen gemi Hayfa Limanı’na demirledi.

İsrail’le Mersin - Hayfa limanları arasında ticaret yapan Palmali Shipping firmasından dün de Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın gemi aldığı ortaya çıkmıştı.

MERSİN - HAYFA HATTI

Irak Merkezi Hükümeti tarafından korsan petrol taşıdığı gerekçesiyle ülkeye girişi yasaklanan Palmali Shipping firmasına ait gemiler Yunanistan-Türkiye-İsrail hattında yol almaya devam ediyor. Önceki günlerde bu firmaya ait, jet yakıtı taşıma özelliğine sahip bir tankerin söz konusu kritik hattaki “ticari” faaliyetleri bir kez daha göze çarptı. 

Firmaya ait 14.368 grostonluk Malta bayraklı PALCHEM 1 adlı tanker 20 Temmuz’da Mersin Limanı’ndan ayrılarak 21 Temmuz’da Hayfa limanına geldi.

Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre tanker, 15 Temmuz 2014’de Yunanistan’ın Elefsis Limanı’ndan hareket ederek 17 Temmuz’da Mersin Limanı’na geldi. Burada 3 gün bekleyen tanker 20 Temmuz’da ayrılarak 21 Temmuz sabahı saat 09.30 da İsrail’in Hayfa Limanı’na yanaştı.

‘SİZİ İLGİLENDİRMEZ’

PALCHEM 1 isimli tankerin, Dörtyol-Mersin-Hayfa arasında jet yakıtı olarak kullanılan kerosen taşıdığı Aydınlık tarafından ortaya çıkarılan MARİNER A isimli tankerle aynı özellikleri taşıması dikkat çekti.  Shipping’in İstanbul Akatlar’daki merkezini aradığımızda ise ilginç yanıtlar aldık.  

Tankerden sorumlu olan Tufan Bey, “Tanker ne taşıyor?” sorumuza, “Ne yapacaksınız, bu işlerle fazla ilgilenmeyin, ne taşıyorsak taşıyoruz, kimseyi ilgilendirmez” diyerek, telefonu kapattı.

MAZOT TAŞIYORMUŞ

Bu konuşmadan sonra Aydınlık’ı arayan ve şirket yetkilisi olduğunu söyleyen Ramiz Bey ise tankerin Yunanistan’dan Mersin’e mazot getirdiğini, boşalttıktan sonrada da Hayfa’ya giderek oradan da Türkiye’ye getirmek üzere mazot yükleneceğini söyledi.

Irak Merkezi Hükümeti, 12 Temmuz 2014’te BOTAŞ’a gönderdiği acil kodlu yazı ile, Ceyhan’dan Kuzey Irak petrolü taşıyan 1 tanker ve 2 şirkete yaptırım kararı aldığını bildirmişti. Acil kodlu yazıda “MT United Emblem adlı tanker Irak petrol terminallerine veya Irak petrol ihracatında gelecekte kullanılacak diğer terminallere giremeyeceği” ifade edilmişti.  

Palmalı Shipping & Agency JSC, denizcilik ajansı olarak hizmet sunan firma buna göre Irak ham petrolünün ihracatında kullanılacak terminallerde herhangi bir yük taşıma işini yapamayacak.

ÜÇÜNCÜ TANKERİN ROTASI

Bu arada Panama bayraklı, İsviçre Navimar SA şirketine ait BENTLEY 1 adlı oil-chemiker sınıfına giren bir tankerin de 13 Temmuz’da İstanbul’dan Hayfa açıklarına gelip, burada demir attığı belirlendi. Hayfa Limanı’na hiç yanaşmayan tankerin buradan 21 Temmuz’da hareket ederek rotasını Ceyhan olarak belirledi.

Derya Derviş/Aydınlık
Not: Palmali Shipping, Azeri işadamı Mubariz Mansimov'a ait...
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde