Hangi CV çöpe atılmaz? Holdingler hangi mezunları alıyor

Hangi CV çöpe atılmaz? Holdingler hangi mezunları alıyor

Socar CEO'su Kenan Yavuz'un yeni üniversiteleri gecekonduya benzeterek, kendisine gelen özgeçmişleri (CV) çöpe attığını açıklaması, şirketlerin hangi üniversite mezunlarını tercih ettiğini gündeme getirdi.

Hangi CV çöpe atılmaz? Holdingler hangi mezunları alıyor
16px
24px
27.07.2015 06:24
ABONE OLgoogle
Socar CEO'su Kenan Yavuz'un yeni üniversiteleri gecekonduya benzeterek, kendisine gelen özgeçmişleri (CV) çöpe attığını açıklaması, şirketlerin hangi üniversite mezunlarını tercih ettiğini gündeme getirdi. Sanayinin devlerinin tercihi ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, İstanbul ve Bilkent üniversitelerinden diploması olanlar.

Üniversite sınavına girmiş gençlerin tercih haftasında Socar'ın Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz'un Twitter hesabından yaptığı sert eleştirileri kamuoyunda yeni bir tartışma başlattı. Kendisine gelen özgeçmişleri (CV) çöpe attığını belirten Yavuz, üniversitelerle ilgili YÖK'e sert eleştirilerde bulundu. Yeni kurulan üniversiteler için gecekondu ifadesini kullanan Yavuz, “Kasabalarda uluslararası ilişkiler olur mu? Anadolu'nun köylerine uluslararası ilişkiler bölümü açan YÖK, yazık değil mi bu çocuklara, onlara ümit bağlamış ailelere?” dedi.

Peki Kenan Yavuz'un ifadesiyle üniversite bitirdim diye eline diploma alanların müdür olma beklentileri gerçekçi mi? Sektör liderleri eleman alımında nelere dikkat ediyor? Ayrıca, Türkiye sanayiinin devleri şirketlerin tepe yönetimine atama yaparken daha çok hangi üniversiteleri tercih ediyor? İşverenler eleman seçiminde en çok Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Boğaziçi, İstanbul ve Bilkent üniversitelerinin mezunlarını tercih ediyor.

Bölüm olaraksa endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliğiyle işletme ve iktisat bölümleri ön planda. Ekonomist dergisinin yaptığı araştırmaya göre, Tekfen İnşaat ODTÜ, İTÜ ve Yıldız Teknik üniversitelerinin inşaat ve makine mühendisliği bölümü mezunlarını bünyesine katıyor. Boyner Grup ise özellikle ileri düzeyde yabancı dil bilen adayları alıyor.

Sabancı Holding okul ve bölüm mezuniyetinden ziyade STEM altyapısı arıyor. (Problem odaklı çalışmaya, çocuklardaki merak duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklı sistem.) Vodafone ise Türkiye'nin her kesiminden genç mezunlara fırsat vermeye dikkat ediyor. Vodafone Türkiye'de elektrik–elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği gibi bölümlerin yanı sıra işletme, ekonomi ve psikoloji bölümleri ön planda.

Sadece ilk işe girişte değil üst düzey atamalarda da mezun olunan okul ve bölüme önem gösteriliyor. Eğer büyük bir şirketin basamaklarını hızla tırmanıp üst düzey bir yöneticilik hayal ediyorsanız lisans mezuniyetini, hatırı sayılır üniversitelerde yaptığınız doktorayla süslemeniz gerekiyor. Kenan Yavuz'un çıkışından sonra herkesin aklında bir soru belirdi. Peki üst düzey yöneticilik yapan bu kişiler nerelerde eğitim görmüşlerdi?  

HANGİ CEO HANGİ OKUL MEZUNU?

Socar'ın Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümü mezunu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde MBA yaptı. İş hayatına MAKO'da başlayan Yavuz, 1998-2000 yıllarında Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ikinci MBA eğitimini tamamladı. Koç Holding'deki görevini sürdürürken Mayıs 2004'te Petkim Genel Müdürlüğü'ne atandı.

Sabancı Holding Yürütme Kurulu'nda bankacılıktan sorumlu grup başkanı ve Akbank Yönetim Kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapan Zafer Kurtul 2010 yılının Haziran ayında Sabancı Holding Yönetim Kurulu, üst yöneticilik (CEO) görevine atandı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans bölümü mezunu olan Kurtul, 1982 yılında ABD'de University of Wisconsin-Madison'dan finans alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Koç Holding'de 4 ay önce CEO koltuğuna oturan Levent Çakıroğlu, grubun en genç CEO'su. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme bölümü mezunu olan Çakıroğlu yüksek lisansını ABD Illinois Üniversitesi'nde yaptı. 2013'te Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturan Gökhan Öğüt, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'ni bitirdi. Yüksek lisans eğitimi ise ABD'de Chicago Illinois Üniversitesi'nde, pazarlama ve finans üzerine.

2013'ten beri Carrefoursa CEO'su olan Mehmet Nane, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Ardından İskoçya Heriot-Watt University Uluslararası Bankacılık ve Finans bölümünde devam etti. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, İTÜ'den makine-uçak mühendisi olarak mezun oldu. Aynı üniversiteden yüksek mühendis unvanını aldı. Daha sonra ise ABD'ye giderek doktora çalışması yaptı.

Koç Holding bünyesindeki üretim ve pazarlama şirketlerinde genel müdürlük elde eden ilk kadın yönetici Arzu Aslan Kesimer, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. Masterını da Boğaziçi'nde yaptı. Bir yıl önce Dell Türkiye'nin ülke müdürü olan Didem Duru, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Lenovo'nun Türkiye Genel Müdürlüğü'ne Eylül 2011'de atanan Gülfem Çakmakçı, İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı mezunu. European Gestalt Coaching eğitimi ile Executive Coach sertifikası alan Çakmakçı, liderlik programı Strozzi Embodied Leadership'i bitirdi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde