Halkbank’ın 450 milyon dolarlık “teminatı” isyan etti

Halkbank’ın 450 milyon dolarlık “teminatı” isyan etti

Halkbank'ın, iktidara yakın Yıldızlar Holding’e açtığı 450 milyon dolarlık krediyle kurulan Yıldızlar Holding’e ait Çankırı’daki seramik fabrikasında işçiler isyan edip karayolunu kapattı.

Halkbank’ın 450 milyon dolarlık “teminatı” isyan etti
16px
24px
23.09.2014 06:01
ABONE OLgoogle
Halkbank'ın, iktidara yakın Yıldızlar Holding’e açtığı 450 milyon dolarlık krediyle kurulan Yıldızlar Holding’e ait Çankırı’daki seramik fabrikasında işçiler isyan edip karayolunu kapattı.

Gerekçe, devlet teşvikiyle kurulan fabrikada 500 işçiye 7 aydır kuruş maaş ödenmemesi. Kredi, şu an Ziraat Genel Müdürü olan Aydın’ın döneminde verildi. 17 Aralık’ta ayakkabı kutularında 4.5 milyon dolarla yakalanan Süleyman Aslan ise krediyi büyüttü. Şirket mali zorluğa düşünce santrale EPDK el koydu

Kamu bankalarından aldığı kredilerle özelleştirme ihalelerinde fırtına estirdikten sonra batma noktasına gelen Yıldızlar Holding, işçilerinin maaşlarını ödeyemez duruma düştü. Holdingin, 450 milyon dolar karşılığında Halkbank’a teminat olarak gösterdiği Çankırı Kurşunlu’daki fabrikanın işçileri yedi aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle yol kapatma eylemi yaptılar.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Yıldızlar Holding, 2010 yılından itibaren; enerji dağıtım, madencilik, seramik alanındaki “yatırımları”yla dikkat çekmeye başladı. Bu süreçte kamu bankaları tarafından finanse edilen holdinge en büyük destek ise Halkbank’tan geldi.

AKP ile sıkı ilişkileri sayesinde kamu bankalarından kredileri toplayan holdingin mali durumu ise kısa sürede bozuldu. EPDK, Yıldızlar Holding’in 2010 yılında devraldığı enerji santraline el koydu.

Bankacılık sektöründeki riski 2.3 milyar dolara ulaşan Yıldızlar Holding’i kurtarmak için AKP’li bürokratlar kolları sıvarken, Halkbank borçlarını yapılandırdı. Alacakları için Kütahya’daki fabrika binası üzerinde Halkbank adına 450 milyon dolarlık ipotek kondu. Ancak ipotek konan arazinin “hazineye” ait olduğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine Halkbank Yönetim Kurulu, tahsis edilen kredi için ek teminatlar istedi. Holdingin; Çankırı Kurşunlu, Bilecik Söğüt ve Ankara Bala’daki varlıkları teminat olarak alındı. Ancak holdingin ek teminatlarından Çankırı Kurşunlu’daki seramik fabrikasında çalışan işçilerin maaşları dahi yedi aydır ödenemiyor.

SAYIŞTAY UYARMIŞTI

Sayıştay’ın Halk Bankası’nın 2011 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporda da, Yıldızlar Holding için “823 milyon lirası Türkiye Halk Bankası’na ait olmak üzere, bankalara olan toplam nakdi ve gayri nakdi riski 2 milyar 380 milyon liraya ulaştığı tesbit edilmiştir” dendi. Sayıştay, Halkbank yönetimini batık kredi konusunda önlem alınması için uyarmıştı.

İŞÇİLER 7 AYDIR MAAŞ ALAMIYOR

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde üretim yapan seramik fabrikasında çalışan yaklaşık 100 işçi, ağustos maaşlarını alamadıkları gerekçesi ile dün sabah işbaşı yapmayarak, D -100 Karayolu’nu trafiğe kapattı. Eylem nedeniyle karayolunda uzun araç kuyruğu oluştu. Polislerin işçileri ikna etmesi üzerine yol bir süre sonra trafiğe açıldı.

SEFİLLİĞİMİZİN CEVABINI VERİN

İşten çıkarılma korkusu ile isimlerini vermek istemeyen işçiler eylemle ilgili şu açıklamayı yaptı: “7 aydır maaşlarımızı alamıyoruz, bu yüzden sürekli eylem yapıyoruz. Karşımızda bizimle muhatap olacak kimse yok. Ne kaymakam ne de vali bir gün gelip de, hâlimizi, hatırımızı sormadı. AKP Milletvekili İdris Şahin geldi. Maaşlarımızı alamadığımızı bile bile, bize çalışın kardeşim, bir gün olur alırsınız, dedi. Biz 6 aydır maaş alamıyoruz. Sayın İdris Şahin’e buradan soruyoruz, kendisi 6 ay maaş alamasa şu anki görevini devam ettirir mi?

Biz evimizden, eşimizden, çocuklarımızdan olduk. Çocuğumuzu okula yazdırdık, ayakkabısını alamadık, üzerine bir tane önlük alamadık. Bizim bu çektiğimiz sefilliğin cevabını başbakandan, cumhurbaşkanından ve diğer yetkililerden bekliyoruz. Bize kimse sahip çıkmadı. Buraya kocaman bir fabrika koydular, sonunun ne olacağını kimse düşünmedi. Devlet teşvikli yapıldı, dediler. Fabrikaya malzemeyi çektiler, daha sonra bu malzemeyi tekrar söğüt seramiğe taşıdılar. TBMM’ye çıktık dosyalarla, şuan ki cumhurbaşkanımız dosyaları aldı ilgileneceğini söyledi ama hiçbiri ile ilgilenilmedi. Grev yapmadan paramızı alamıyoruz. Şimdi de yolu kestik. Polislerin zoru ile yolu tekrar açmak zorunda kaldık. Biz paramızı almak istiyoruz” dediler. Konuyla ilgili fabrika yöneticileri açıklama yapmak istemedi.
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde