Halkbank hisselerinde hızlı yükselişin perde arkası..

Halkbank hisselerinde hızlı yükselişin perde arkası..

Halkbank'ta yarım günde yüzde 4'ü aşan yükselişin perde arkası

Halkbank hisselerinde hızlı yükselişin perde arkası..
16px
24px
11.07.2017 11:20
ABONE OLgoogle

BDDK'nın sermaye yeterlilik rasyolarında yaptığı değişiklikten en olumlu etkilenmesi beklenen bankalardan biri olan Halkbank, yüzde 4'ü aşan değer kazancı yaşadı.

Borsa İstanbul 100 endeksi bugün ilk yarıda tarihi rekorunu 102 binin üzerine taşırken bankacılık endeksi yüzde 2,05 değer kazancı ile ana endeksteki yüzde 0,83 primi geride bıraktı.

Bankalar arasında en çok yükselen ise Halkbank oldu, Halkbank hisseleri yüzde 4,36 değer kazanarak 13,88 TL'ye ulaştı.

BDDK HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRDİ

TEB Yatırım analistlerinin değerlendirme notuna göre bu yükseliş sabah Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle BDDK'nın banka sermaye yeterlilik rasyolarının hesaplamasında yaptığı değişiklikten kaynaklanıyor.

Batık kredi sebebiyle bankada kalan gayrimenkullerin 3 sene sonra sermaye hesabından indirilmesi düzenlemesinin kaldırıldığına dikkat çeken analistler, ilk çeyrek bilançolarına göre, bankalar arasında bu indirimleri en çok yapan bankaların Halkbank ve Vakıfbank olduğuna işaret ediyor.

HANGİ BANKALAR OLUMLU ETKİLENECEK?

TEB Yatırım, "Yaptığımız hesaba göre, bu kuralın kalkmasıyla Halkbank ve Vakıfbank'ın sermaye yeterlilik rasyoları, sırasıyla, 12 ve 11 baz puan artış gösterebilir." diyor. Ayrıca, Albaraka’nın da olumlu etkileneceği, bu kuralın kalkmasıyla sermaye yeterlilik rasyosunun 21 baz puan artış gösterebileceği belirtiliyor.

TAM OLARAK NE DEĞİŞTİ?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelikle, bankaların özkaynaklarına ilişkin yönetmeliğin bankaların özkaynak unsurlarına uygulanacak indirim esasları başlıklı 9. maddesinin 8. fıkrası yürürlükten kaldırıldı.

Yürürlükten kaldırılan fıkrada şu satırlar yer alıyordu:

"(Bankacılık)Kanunun 57. maddesinin birinci fıkrasındaki sınırı aşan tutarlar ile bankaların alacaklarından dolayı edinmek zorunda kaldıkları ve aynı madde uyarınca elden çıkarmaları gereken emtia ve gayrimenkullerden edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde elden çıkarılamayanların net defter değerleri"

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde