Halk Bank 2 trilyonu böyle batırmış!

Halk Bank 2 trilyonu böyle batırmış!

Yaklaşık 2 milyon liralık harcama yapıldıktan sonra şirketin açılamayacağına karar verildi.

Halk Bank 2 trilyonu böyle batırmış!
16px
24px
26.05.2016 18:14
ABONE OLgoogle
Kamu kaynaklarının israf edilmesinin örneklerinden biri de Halk Yatırım’ın Londra’da açmaya çalıştığı şirkette görüldü. Yaklaşık 2 milyon liralık harcama yapıldıktan sonra şirketin açılamayacağına karar verildi. Böylece şirket açılmadan tasfiye edildi.
 
ARAŞTIRMADAN LONDRA’DA TEMSİLCİLİK AÇMAK İSTEDİLER
 
Halk Yatırım’a ait Sayıştay raporunda kamu kaynaklarının nasıl düşünmeden ve verimsiz bir şekilde kullanıldığını dikkat çeken bir örneği yer alıyor.
 
Halk Yatırım’ın % 99,96’sına sahip Halk Bankası’nın yönetim kurulu tarafından Halk Yatırım’ın Londra’da aracılık ve yatırım hizmetleri sunmak üzere bir şirket kurması ve bu şirketin aynı zamanda Halk Bankası'nın da Londra temsilciliği olarak faaliyet göstermesi yönünde karar alındı.
 
Kararda aynı zamanda kuruluş giderleri hariç olmak üzere yıllık ofis giderlerinin % 70’inin Halk Bankası tarafından karşılanması kararlaştırıldı. BDDK ve SPK gibi ilgili kamu kuruluşlarının gerekli izinlerinin ise kararın ardından alınması dikkat çekti.
 
DANIŞMANLIK VE DEPOZİTOYA 275 BİN TL VERİLDİ
 
Türkiye’deki otoritelerden gerekli izinlerin alınması sonrasında Şirket Yönetim Kurulu’nun muhtelif tarihlerdeki kararlarıyla Londra’da Halk Invest Ltd. unvanı ile kurulacak şirkete 37.800 Sterlin (yaklaşık 150 bin TL) depozito bedeli, aylık 18.900 Sterlin (yaklaşık 75 bin TL) kira bedeli, İngiltere’de hukuk danışmanlık hizmeti veren bir avukatlık bürosundan 31.450 Sterlin (yaklaşık 125 bin) bedel ile hukuk danışmanlık hizmeti alınması ile diğer kuruluş işlemlerinin yapılması konularında genel müdürlüğe yetki verildi. Bu kapsamda yapılan harcama tutarı 2014 yıl sonu itibarıyla 815 bin TL’ye ulaştı.
 
MASRAFLAR YAPILDI, SORUN SONRA ANLAŞILDI
 
Kurulacak Halk Invest Ltd. Londra Şirketi’nin İngiltere Ticaret Odasına kaydı ile genel müdür ve iki personel ataması da yapıldıktan sonra 300.000 sterlin (yaklaşık 1,2 milyon TL) de sermaye konuldu.
 
Bu işlemlerin tümü yapıldıktan ve yüklü miktarda masraf edildikten sonra Kasım 2014’te İngiltere Finansal Yönetim Otoritesi (FCA)’ne faaliyet izin başvurusunda bulunulması aşamasında Nisan 2014’te kabul edilen AB sermaye piyasası mevzuatı kapsamında mevcut kurulması planlanan yapının lisans çerçevesinde daha kapsamlı hale getirilerek , yönetim kurulunda en az Türkiye’de mukim üyeler kadar İngiltere’de mukim bağımsız üyelerin yer alması, yönetici seviyesinde uyum ve risk yönetimi gibi konularda kadroların oluşturulması gerektiği öğrenildi.
 
AÇILMADAN TASFİYE EDİLDİ
 
İlgili otoritenin istediği ve 20-25 kişilik bir kadro gerektiren şirketin yıllık maliyetinin 2 milyon Sterlin düzeyinde olacağı ve kısa vadede bu yüksek maliyeti karşılayabilecek bir getirinin sağlanması potansiyelinin olmadığı ciddi masraflar yapıldıktan sonra fark edildi.
 
Bu nedenlerle Halk İnvest Ltd.’nin FCA’nın talepleri doğrultusunda yapılandırılması yerine lisans alma çalışmalarının sonlandırılarak tasfiye sürecine alınması ve halihazırda şirketin envanterinde olan demirbaşların, devam eden sözleşmelerin, aboneliklerin vb. İşlemlerin Halk Bankası temsilcilik ofisine devredilmesi kararlaştırıldı.

Haberdar
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde