Hakan Fidan’ın ismi AKP’yi karıştırdı

Hakan Fidan’ın ismi AKP’yi karıştırdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “kara kutusu” olarak bilinen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yönelik söylentiler, AKP Hükümeti’nin ağır toplarını rahatsız etti.

Hakan Fidan’ın ismi AKP’yi karıştırdı
16px
24px
30.01.2015 05:13
ABONE OLgoogle
Yakın tarihe damgasını vuran 7 Şubat krizinin bir benzeri bu kez siyasi arenada yaşandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “kara kutusu” olarak bilinen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yönelik söylentiler, AKP Hükümeti’nin ağır toplarını rahatsız etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Saray’a yakınlığı ile bilinen bazı hükümet üyeleri, Fidan’ın adaylığına karşı çıktı. Söz konusu isimler, Fidan’ın MİT’in başında kalarak, dışarıdan bakan yapılması görüşünü savunuyor. Bu durum, seçimde aday olacak bürokratların 10 Şubat’a kadar istifa etmesi gerektiği için, Ankara’da 10 Şubat krizi olarak anılıyor.

FİDAN İSMİ RAHATSIZ ETTİ

7 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimleri, AKP’deki siyasi dengeleri de alt üst etti. Özellikle MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili adayı olacağına ilişkin iddialar, “zirvede adaylık” tartışmasının çıkmasına neden oldu.

Taraf’ın, AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre; son dakikada bir değişiklik olmazsa MİT Müsteşarı Fidan milletvekili adayı gösterilecek. Fidan seçimlerin ardından kurulacak hükümette yer alacak. Fidan’ın koltuğunu ise seçimlerde alınacak oy oranı belirleyecek. Fidan’ın ismi ise, “Başbakanlık”, “Dışişleri Bakanlığı” ve “Güvenlik Bakanlığı” için geçiyor.

FİDAN İSMİ RAHATSIZ ETTİ

Başkent’te kapalı kapılar ardında konuşulan bu plan, hükümette rahatsızlığa yol açtı. Bu plana Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efgan Ala’yı rahatsız etti. Fidan’ı kendilerine rakip olarak gören bu isimler, Fidan’ın paralel ile mücadelenin başarılı olması için, bir süre daha istihbaratın başında kalması gerektiği görüşünü savunuyor.

Ve, bu isimler mücadelenin sona ermesinin ardından da, Fidan’ın dışarıdan bakan olarak atanmasının daha doğru olacağını dile getiriyorlar. Ancak Hakan Fidan’ın destekçileri ise, Fidan’ın hükümete girmesinin mücadeleyi güçlendireceği görüşünü savunuyor. Şu anda, siyasi hesapların tamamı MİT Müsteşarı Fidan’ın siyasete girip girmeyeceği üzerinde yapılıyor. Bu nedenle Fidan’ın adaylığı üzerinde yaşanan kriz ise 10 Şubat krizi olarak nitelendiriliyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde