Güler Sabancı'yla ilgili flaş gelişme: Yetkileri CEO Zafer Kurtul'a geçiyor

Güler Sabancı'yla ilgili flaş gelişme: Yetkileri CEO Zafer Kurtul'a geçiyor

İçeriden sızan bilgilere göre Güler Sabancı tüm yürütme yetkilerini CEO Zafer Kurtul’a devrediyor. Bir kaynak, “ Sabancı, sadece holding sözcüsü olarak kalacak” dedi

Güler Sabancı'yla ilgili flaş gelişme: Yetkileri CEO Zafer Kurtul'a geçiyor
16px
24px
07.02.2016 09:45
ABONE OLgoogle
Sabancı Holding’de henüz resmen açıklanmayan önemli gelişmeler söz konusu. Bu gelişmelerden en önemlisi de Holding Başkanı Güler Sabancı ile ilgili.

2004’te rahmetli Sakıp Sabancı’nın ölümünün ardından koltuğa oturan Sabancı’nın bu yıl görevini tamamlayıp ayrılması söz konusuydu. Son gelen bilgilere göre Güler Sabancı’nın tüm yürütme yetkilerinden arındırılıp görevine “Speakar” yani holding sözcüsü olarak devam edeceği öne sürülüyor. Holdingden önemli bir kaynak, “Güler Hanım’ın yetkilerini şu anda holdingin CEO’su olan Zafer Kurtul devralıyor. Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın Başkanlığı’na devam edecek” diye konuştu.
 
Aynı kaynak, Güler Sabancı’nın toplumda sevilen bir kişi olması, kendisine göre özel tarzı ve havası nedeniyle holding başkanı olarak sadece ”temsilen” görevine devam edeceğini ifade ederken şöyle konuştu:

“Aslında Güler Hanım’ın holdingdeki hisse oranı çok düşük. Daha başlangıçta onun başkan olmasını istemeyen aile üyeleri bilindiği gibi holdingden ayrılıp ayrı şirketler kurmuşlardı. Bu son yapılan operasyon, holdingin yüzde 40’ına sahip olan Akbank’ın büyük patronu Erol Sabancı’nın bir tasarrufudur.”

Aslında Güler Sabancı ile ilgili bir notu da aktarmak lazım. Sabancı, holdingin başına geçmekle Türkiye’de kadınlar adına önemli ve güçlü bir misyon edinmişti.  Sabancı’nın da holdingin başkanlığını  bırakmak istediği ve tamamen vakfın sosyal projelerine ve Sabancı Üniversitesi’nin büyüyüp gelişmesine katkıda bulunmak arzusunda olduğu da iş dünyası çevrelerinde biliniyordu. 

Beklenmedik değişimden herkes memnun

Sakıp Sabancı’nın kardeşi ve Akbank’ın en büyük hissedarı Erol Sabancı, 2004’te Güler Sabancı’nın koltuğa oturmasına büyük destek olmuştu. Hatta kendisi de Güler Hanım’ın Başkanvekilliği görevini üstlenmişti. Söz konusu edilen operasyonla Sabancı Holding’in profesyonel bir yönetimle idare edileceği anlaşılıyor. CEO Zafer Kurtul’un elinin güçlenmesi de bunu gösteriyor. Bankacılık, enerji, çimento, perakende, sigorta, sanayi ağırlıklı sektörlerde çalışan holdingin 2015 verilerine göre 9 aylık karı 1.6 milyar dolara ulaştı. Toplam varlıkları 267 milyar lira civarında olan holdingin öz kaynak tutarı ise 20.1 milyar lira civarında.

Perihan Çakıroğlu/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde