Gül'ün giderayak çıkışının şifreleri: Erdoğan'ın planını bozdu

Gül'ün giderayak çıkışının şifreleri: Erdoğan'ın planını bozdu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Köşk’teki veda resepsiyonunda verdiği mesajlar, Ankara kulislerini hareketlendirdi.

Gül'ün giderayak çıkışının şifreleri: Erdoğan'ın planını bozdu
16px
24px
21.08.2014 07:23
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Köşk’teki veda resepsiyonunda verdiği mesajlar, Ankara kulislerini hareketlendirdi. Özellikle, Davutoğlu’nun başbakanlığını Erdoğan’dan önce ilan etmesiyle ilgili, “Davutoğlu’nun AKP genel başkanlığı ve başbakanlığı şaşaalı bir törenle açıklanacaktı. Gül bunun önüne geçti” yorumu yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün giderayak Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklamalar çok önemli mesajlarla dolu. Gül’ün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ismini başbakan olarak Erdoğan’dan önce ilan etmesi de, “Onu ben kazandırdım” demesi de önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceğinin şifreleri.

Gül’ün önceki akşam eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Çankaya Köşkü’nde verdiği son resepsiyonda yaptığı değerlendirmeler ağırlıklı olarak partinin “yeni yetme vekillerine” sitemiyle ön plana çıksa da; AKP kulisleri, üzerinde ayrıntılı düşünülmüş olarak nitelendirilen mesajların içeriğiyle çalkalanıyor. Önce olağanüstü kongre tarihiyle önü kesilen, ardından yeni genel başkan konusunda istişare dışı bırakılan Gül’ün son mesajları, 2015 yılına etkili bir biçimde hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

İşte Gül’ün açıklamalarının siyaseten meali: “Göründüğü kadarıyla devralacak arkadaşımız Dışişleri Bakanı Ahmet Bey’i, siyasete de devlet hayatına da kazandıran benim. Bizim dava, akım içerisinde bizden sonraki jenerasyonun değerli isimlerinden birisi. Tabii inanıyorum ki çok başarılı olur. Hepimiz de birikimlerimizle tabii ki destek oluruz.”

KARŞILAŞTIRILMAYA İTİRAZ

Bu ifadeler Gül’ün Davutoğlu ile karşılaştırılmasına itirazı olarak nitelendirildi. Davutoğlu’nun başbakanlık konusunda kendisiyle yarışacak bir isim olmadığını düşünen Gül’ün, jenerasyon vurgusunu da özelikle yaptığı belirtiliyor. Birikimleriyle destek olacağı ifadeleri ise Erdoğan’la bir sürtüşme yaşaması durumunda Davutoğlu’nun alternatif adres olarak kimi seçmesi gerektiğini işaret ediyor.

Ayrıca Erdoğan’dan önce davranarak Davutoğlu’nun ismini ilan eden ve bunu “görülüyor ki” kelimesiyle süsleyen Gül’ün istişare dışı kalmasına karşı bir mesaj anlamına geldiği ifade ediliyor. Daha önce Gül, Erdoğan’la bu konuda biraraya geleceklerini duyurmuştu. 

“2007 seçimleri aslında, halkın Cumhurbaşkanlığı’na ilk müdahalesidir. Cumhurbaşkanı olunca da anayasa gereği, anayasaya verdiğim önemden dolayı, siyasi kimliğimi bir tarafa koyup, tarafsızlığımı muhafaza ettim.” Gül’ün bu sözleri, Erdoğan’ın ilk defa halkın oylarıyla seçilen bir cumhurbaşkanı ifadesi ile Çankaya’da vesayetin kalkacağı değerlendirmelerine yanıt olarak algılandı. Gül’ün tarafsızlık ve anayasaya bağlılık vurgusu ise Erdoğan’ın hükümeti ve partiyi Köşk’ten yönetme gayretine bir gönderme şeklinde değerlendirildi.

TAKİPTE OLACAK

“İstanbul’a yerleşeceğim, biliyorsunuz, Ankara’da şimdi olmayı düşünmüyorum.” Bu sözler de Gül’ün 2015 seçimlerine kadar partinin gidişatını, Davutoğlu’nun başbakanlık performansını yakından izleyeceği ve bir hamle yapacaksa bu süreçten sonra gerçekleştireceği mesajı olarak anlaşıldı.

Erdoğan’ın planını bozdu 

Erdoğan’ın planlamasına göre, yeni genel başkan bugün kendisinin başkanlık edeceği AKP MYK’da ilk defa ilan edilecekti. Gül’ün açıklamasıyla sürece ilişkin planlama bozuldu. Davutoğlu’nun AKP Genel Başkanlığı ilanını kamuoyuna daha “şaşalı ve törensel” biçimde duyurmayı planlayan parti yönetiminin bu hedefini Gül engellemiş oldu.
Dilek Gedik/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde