Gül'den Erdoğan'a cevap: Kapanması söz konusu olamaz

Gül'den Erdoğan'a cevap: Kapanması söz konusu olamaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse YouTube ve Facebook'u kapatırız' sözlerine cevap verdi.

Gül'den Erdoğan'a cevap: Kapanması söz konusu olamaz
16px
24px
07.03.2014 12:13
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cuma namazı sonrasında gündeme dair açıklamalar yaptı ve Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse YouTube ve Facebook'u kapatırız' sözlerine cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Youtube ve facebook'un dünyanın her tarafında geçerli olduğunu belirterek, "Bunların kapatılması söz konusu olmaz" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cuma namazını kıldığı Tarabya'daki Hacı Cemal Yazgan Niyet Camisi'nden ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. 

Bir gazetecinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı bir televizyon programında, sosyal medyaya yönelik önemli mesajlar verdi. Youtube ve facebook'un kapatılacağı yönünde sinyaller vardı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Böyle bir şey mümkün mü?" sorusu üzerine Gül, başka bir programı olduğu için izleyemediğini ancak gazetelerden biraz baktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

"Şunun bilinmesini isterim. Türkiye demokratik bir hukuk ülkesidir. Demokratik ve hukuki ilkeler çerçevesinde de en gelişmiş demokrasiler gibi özgürlüklerin güçlenmesini arzu eden ve bunun için uğraşırken, buralarda herhangi bir şekilde engelleme söz konusu olmaz. Buna herkesin inanması lazım, kimse de böyle bir şeyi özlemez Türkiye'de. Ayrıca internet ilgili çıkan yasayı da biliyorsunuz. Bu yasada bazı sıkıntılı durumlar vardı, daha sonra dikkat çekmem üzerine TBMM'de bütün bu noksanlıkları düzelttiler. Youtube gibi facebook gibi platformlar dünyanın her tarafında geçerli olan şeyler ve bunların kapatılması diye bir şey söz konusu olmaz. Yalnız bu platformlarda herhangi bir şekilde suç işlenirse birisine haraket veya birisinin özel hayatına saldırı söz konusu olursa mahkeme kararıyla da bunlar kapatılır. Gerçek ortamda suç neyse sanal ortamda da suç aynıdır, takibi yapılır. Herhangi bir şekilde özgürlüklerden geriye gidiş söz konusu değil. Türkiye'de her zaman özgürlüklerin genişletilmesiyle ilgili yaptığımız reformlarla gurur duyuyoruz. Muhakkak bunlar daha da ileri gidecektir."

AYM'nin Başbuğ kararı

Anayasa Mahkemesinin, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için verdiği karara yönelik soru üzerine Gül, başından beri uzun tutukluğunun, haksızlık olduğunu ve cezaya dönüştüğünü dile getirdiğini söyledi. Gül, "Eski Genelkurmay Başkanı sayın Başbuğ ile ilgili müracaatı, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliğiyle almış olmasını da doğrusu çok değerli bir karar olarak görüyorum. Ve eminim ilgili mahkemeler, bütün bunları dikkate alarak, prosedür neyse onu yapacaklardır" değerlendirmesini yaptı. 

Bir gazetecinin, "Ergenekon Davası'na bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu dava kapsamında 5 yıldan fazla tutuklu olanların dilekçe ile başvurabileceğini açıkladı. Tahliyeler de bekleniyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Gül, "Bununla ilgili birşey diyemem. Bunlar tamamen hukukçuları, mahkemeleri ve ilgilileri ilgilendiren bir konu. Benim ayaküstü bu konuyla ilgili bir fikir beyan etmem doğru olmaz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde iki yılda 509 bin 516 kişinin dinlendiğinin belirlenmesine ilişkin soruya da, "Bilgim yok, bununla ilgili" yanıtını verdi.

Kırım'daki gelişmelerle ilgili soru üzerine de Gül, şunları söyledi: 

"Ukrayna ve Rusya Türkiye'nin Karadeniz'den komşuları olan iki ülke. Karadeniz'de gerginliği hiç bir zaman istemeyiz. Bu konuyu çok yakından takip ediyoruz. Her seviyede çok yakından takip ediyoruz. Kırım'da Türk asıllı Müslüman bir nüfus var. Bizi tabi ki yakından ilgilendiriyor. Bu konuların tırmanmadan, konuşarak görüşülerek, uluslararası hukuk, anlaşmalar çerçevesi içinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü çerçevesi içerisinde çözümü için çok gayret ediliyor. Türkiye olarak biz de elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz. Her seviyede bu konuyu yakından takip ediyoruz."

"HER SEVİYEDE TAKİP EDİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Gül, TİB'de yürütülen soruşturma çerçevesinde, 509 bin kişinin dinlendiğinin belirlendiğinin sorulması üzerine, "Bilgim yok bunla ilgili" diye konuştu.
Kırım'daki gelişmeleri de değerlendiren Gül, şunları kaydetti:

"Öncelikle Ukrayna da Rusya da Türkiye'nin Karadeniz'den komşuları olan iki ülke. Karadeniz'de ve bölgemizde bir gerginliğin tırmanmasını hiçbir zaman istemeyiz. Bu konuyu çok yakında takip ediyoruz her seviyede. Özellikle tabi Kırım'da Türk asıllı Müslüman bir nüfus var. Bizi de tabi ki yakından ilgilendiriyor. Bu konuların tırmanmadan konuşularak, görüşülerek, uluslararası hukuk, anlaşmalar çerçeveleri içerisinde çözümü için hep gayret ediliyor. Türkiye olarak biz de elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz. Her seviyede bu konuyu yakın takip ediyoruz." 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde