Gömlek devinin kötü kaderi değişmedi, yine battı

Gömlek devinin kötü kaderi değişmedi, yine battı

2000’li yılların ortasına kadar Türkiye’nin en güçlü gömlek markasıydı. Şimdi iflasın eşiğinde...

Gömlek devinin kötü kaderi değişmedi, yine battı
16px
24px
11.10.2016 13:21
ABONE OLgoogle

ABBATE, 2000’li yılların ortasına kadar Türkiye’nin en güçlü gömlek markasıydı. Merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ın yeğenlerine ait markanın üreticisi şirket iflas etti; fabrika icradan satıldı.

Abbate’nin marka gücüne güvenen bir tekstilci lisans hakkını aldı. Ancak yine olmadı. Abbate gömleklerinin üretimini yapan son firma da, iflas erteleme başvuruları yasak olduğu için konkordato istedi. Dava başvuru dilekçesinde, şirketin iflas etmesi halinde hiç kimsenin parasını alamayacağı kaydedildi.

DÜNYA DEVLERİ ARASINA GİRDİ

Türkiye tekstil tarihinde Abbate markasının özel bir yeri var. Tekstilci Ahmet Tayan’ın 1984 yılında kurduğu Öztay Tekstil Konfeksiyon şirketi, Abbate markası ile üretim ve satış rekoru kırdı.

Abbate, 1990’ların başında yıllık 7 milyon adet üretimi ile dünyanın önde gelen üreticilerinden biri oldu. Öztay Tekstil, 1995’ten 2005’e kadar İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer aldı.

ERBAKAN’IN YEĞENLERİ ALDI

2000 yılına gelindiğinde ise Ahmet Tayan şirketteki hisselerini Erbakan'ın yeğeni, Mercek Holding'in sahibi Mahmut Rauf Çataklı ve Hüseyin Yavuz Erbakan’a satmıştı.

Ancak Abbate’nin durumu 2008 sonrası kötüleşmeye başladı. İcra kararları ile gündeme gelen markanın üreticisi şirket 2009’da iflas etti. Şirketin iflası sonrası Abbate gömleklerinin üretildiği Bilecik’teki fabrika da icradan satıldı.

KÜLLERİNDEN YARATACAKTI

Yine aynı yıl, Abbate’nin piyasadaki bilinirliğine önem veren DS Tekstil’in sahibi Zeyrek Oduncu, 10 yıllığına, markanın lisans hakkını aldı. Oduncu’nun hedefi, daha önce medyaya yansıyan açıklamalarına göre, efsane markayı küllerinden yeniden yaratmaktı.

YENİ BİR DAĞITIM AĞI KURULDU

Bunun için üretim ve dağıtım ağı oluşturuldu, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışı alıcılar ile temasa geçildi. İşler önemli ölçüde yoluna da girdi. Abbate gömlekleri mağazaların yanı sıra e-ticaret sitelerinde satılmaya başlandı.

Ancak, son 2 yılda, Türkiye’de ve komşu ülkelerde yaşanan bir dizi olumsuzluk Abbate’yi yeniden zorlu bir sürece soktu. Şirketin dışında gelişen bir dizi olumsuzluk satışları vurdu.

SON ÇARE KONKORDATO

Mali sıkıntıya giren şirketler için bir tür koruma tedbiri olan iflas erteleme başvuruları da yasaklanınca konkordato davası gündeme geldi. Zeyrek Oduncu ve eşinin ortak olduğu Defne Hazır Giyim Tekstil A.Ş. ve Alka Mağazacılık Giyim San. ve Tic. Ltd. Şti. için konkordato başvurusu yapıldı.

ALACAKLILARIN DA YARARINA

Dava başvuru dilekçesi ve konkordato projesi ile, mahkemenin belli bir süre vermesi halinde alacaklılarla anlaşmaya varılabileceği ifade edildi. Başvuruda, şirketlerin üretime devam edebilmesinin, alacaklıların da menfaatine olduğuna işaret edildi.

MAHKEME DEĞERLENDİRECEK

Bakırköy İcra Hukuk Mahkemesine yapılan başvuru 5 Eylül olarak kayıtlara girdi. Her iki şirket adına yapılan başvurunun değerlendirilmesine ilişkin ilk duruşma ise önümüzdeki Kasım ayı başında yapılacak.


Abbate'nin kurucusu Ahmet Tayan, 4 yıl önce İstanbul'da bir cinayete karışmıştı.

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato başvurusu Türkiye’de, iflas ertelemenin kullanılmaya başlandığı son 12 yıldan bu yana yok denecek kadar az. Bu, konkordatonun uygulaması zor ve riskli bir yöntem olmasından kaynaklanıyor. Konkordatoda, mali sıkıntıya giren şirket icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas ertelemede süre 1 yıl olmasına karşın konkordatoda 3 aylık süre tanınıyor. Mahkemenin verdiği bu süre içinde atanan konkordato komiseri, alacaklılar ile masaya oturuyor.

Alacaklılara yapılan teklifte, borcun bir miktarından feragat etmeleri talep ediliyor. Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumların sunulan teklifi kabul etmesi ile birlikte mahkeme konkordato kararı veriyor. Bu kararın tasdikini ise ticaret mahkemesi yapıyor. Ticaret mahkemesi alınan kararı tasdik ederse, borçlar belirlenen süre içinde ödeniyor. Ancak, mahkemenin, kararı tasdik etmemesi halinde şirket hakkında direkt iflas kararı veriliyor.

Dinçer Gökçe/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde