Göçmen kamplarını yandaşlar işletecek

Göçmen kamplarını yandaşlar işletecek

AKP iktidarı, Avrupa Birliği ülkelerinin göndereceği yasadışı göçmenlerin barınacakları kampları yandaş derneklere işlettirecek

Göçmen kamplarını yandaşlar işletecek
16px
24px
24.04.2014 10:48
ABONE OLgoogle
AKP iktidarı, Avrupa Birliği ülkelerinin göndereceği yasadışı göçmenlerin barınacakları kampları, İHH, Deniz Feneri gibi yandaş derneklere işlettirecek

İçişleri Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayınlanan "Kabul Ve Barınma Merkezleri İle Geri Gönderme Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi, İşletilmesi, İşlettirilmesi Ve Denetimi Hakkındaki Yönetmeliği'ne göre, Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde, AB'den sınır dışı edilen yasa dışı göçmenler için Türkiye'de kurulacak kamplar, yandaş yardım derneklerince işletilebilecek.

Yönetmeliğin 8'inci maddesine göre, kabul, barınma ve geri gönderme merkezleri, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nce doğrudan işletilebileceği gibi, başka kamu kurum ve kuruluşlarına, Türkiye Kızılay Derneği'ne ve kamu yararına çalışan derneklerden, 'göç alanında uzman' olduğu, bakanlıkça kabul edilenlere bu kamplar işlettirilebilecek.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün teklifi ve Bakanlığın onayıyla kurulacak olan ve sayısı, kapasitesi, yeri genel müdürlükçe belirlenecek olan ve yapılacak protokolle derneklere işlettirilecek merkezlerde beslenme, barınma, temizlik, sağlık, sosyal ve psikolojik destek, eğitim, iç ve dış güvenlik gibi hizmetler, protokolün tarafı olan ve işletmecilik hizmetlerini sunmakla yükümlü kurumlarca yerine getirilecek. Ancak valilikçe, ihtiyaç duyulduğunda, iç ve dış güvenliğin sağlanması amacıyla genel kolluk birimleri merkezlerde görevlendirilebilecek.

Kampta sunulacak beslenme, barınma, temizlik, sağlık hizmetlerini de işletmeci dernekler organize edeceğinden, bu hizmetlerin alınacağı firmalar da yine yandaş firmalar olacak. Ödemeler ise Genel Müdürlük tarafından ilgili kuruma yapılacak.

Kamu yararına mı, iktidar yararına mı?

5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 27'nci maddesi uyarınca bir dernek, 'kamu yararına çalışan dernek' statüsünü, ilgili bakanlıkların ve Maliye Bakanlığı'nın görüşleri, İçişleri Bakanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun onayı ile elde edebiliyor. AKP iktidarı döneminde ise, birçok derneğe 'kamu yararı' statüsü verilirken, özellikle Deniz Feneri Derneği, Kimse Yok Mu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, vakıf statüsündeki İHH ile birlikte çalışan derneklerin adları ve faaliyetleri ön plana çıkartıldı. İktidarla da içli dışlı ilişkileri olan bu dernekler, son dönemde adlarını Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılar için yürüttükleri faaliyetlerle duyuruyor.

Bugüne kadar AB fonları ile çalışıldı...

AKP hükümeti, İltica Ve Göç Alanındaki Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Eylem Planı çerçevesinde 2007 yılından itibaren, Türkiye'nin göçmen barındırma kapasitesini artırma projesini uyguluyor. Projeye, bugüne kadar AB'den yaklaşık 20 milyon Avro'luk kaynak sağlandı ve kampların inşa süreci başladı. Plana göre Erzurum'da, yasadışı göçmenler için 1 kabul ve 1 geri gönderme merkezi, Ankara'da, yasadışı göçmenler için 1 kabul ve 1 geri gönderme merkezi, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Van'da 1'er kabul merkezi kurulacak. Ancak, kampların işletme sürecindeki harcamanın ne boyutlara ulaşacağı ve bunun AB tarafından mı yoksa Türkiye tarafından mı karşılanacağı muamma.

Hükümet, bir hafta önce 'acele edin' talimatı vermişti

"Türklere vizesiz Avrupa yolu açılıyor" propagandasıyla 16 Aralık 2013'te Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereğince Türkiye, AB'ye yasadışı yollarla giriş yapmak için Türkiye'yi kullanan bütün kaçakları AB ülkelerinden geri alıp barındıracak. Türkiye şayet göçmenleri, 'kaynak ülke' diye tabir edilen kendi ülkelerine gönderilebilirse gönderecek; aksi halde bu yasadışı göçmenler Türkiye'deki kamplarda kalmayı sürdürecekler. Hükümet, geçen hafta da yayınladığı genelgeyle, Geri Kabul Anlaşması'nın süratle uygulanabilmesi amacıyla ilgili bütün kurumlara anlaşmanın gereklerini yerine getirmeleri talimatı vermişti.
Aydınlık
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde